A început epoca uitării pe Google

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google a început să elimine primele căutări FOTO Adecărul
Google a început să elimine primele căutări FOTO Adecărul

Google a anunţat că a început să elimine din rezultatele de căutări acele cereri care intră sub incidenţă dreptului de a fi uitat, adoptat în Europa.

În luna mai, Uniunea Europeană a decis că oamenii au dreptul de a fi uitaţi şi că unele căutări care nu ne avantajează ar trebui scoase de Google la cerere.

Joia aceasta, inginerii Google au actualizat infrastructura tehnică pentru a implementa eliminarea căutărilor şi a trimis primele mail-uri către persoanele care au avut ocazia de a fi primele eliminate din memoria eternă a internetului. Doar un număr limitat de cereri a fost procesat, potrivit “Wall Street Journal”.

Acum o lună, Google a primit 41.000 de cereri de eliminare din căutări, în formularul online disponibil pentru toată lumea. Formularul poate fi accesat aici.

Decizia a fost adoptată în urma unui caz din Spania care s-a concentrat pe dreptul de a fi uitat al persoanei. Avocatul a cerut ca toate căutările despre o anumită persoană să fie scoase din motoaorele de căutare. În viitor, decizia Curţii Europene de Justiţie ar putea influenţa Google şi alte motoare de căutare, dacă nu vor mai deţine controlul absolut al informaţiei de pe internet.

Nu este atât de uşor să ieşi din căutări

Trebuie să ştii, înainte de toate, că link-urile inadecvate şi conţinutul nu dispar, ci pur şi simplu nu mai sunt afişate la o căutare online. Google explică de ce oferă această unealtă. „O decizie recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit că anumiţi utilizatori pot solicita ca motoarele de căutare să elimine rezultatele pentru interogările care le includ numele, atunci când rezultatele respective sunt «inadecvate, irelevante sau nu mai sunt relevante ori sunt excesive în raport cu scopurile pentru care au fost procesate»“.

În momentul în care ceri să dispară un anumit link irelevant sau defăimător, trebuie să-ţi confirmi identitatea şi printr-un buletin document şi să explici de ce e deranjant acel conţinut. Astfel, Googlereduce riscul ca acest sistem să fie exploatat în scop negativ. În momentul în care Google va înlătura un link, îl va informa şi pe cel care caută că a fost formulată o cerere în sensul ştergerii acelui conţinut din indexarea sa.

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/playtech2" target="_blank">View the story "Playtech2" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite