VIDEO Ce e mai bun - Android 5 Lollipop sau iOS 8?
0
Android 5.0 Lollipop a fost lansat pe 15 octombrie şi aduce noi funcţii pentru utilizatorii unor anumite telefoane care vor primi acest update. În acelaşi timp, Apple a anunţat iOS 8.1. Adevărul compară cele două sisteme de operare pentru a şti ce să alegeţi.
Notificări
Android şi-a modificat notificările pe Lollipop, iar acestea sunt mai inteligente. De exemplu, dacă ne uităm la un clip, primim o notificare mică prin care ni se spune că avem un apel sau un mesaj. Putem să răspundem sau să continuăm ceea ce face. De asemenea, notificările vor fi filtrate cu modulul Priority, care e un fel de Do not Disturb de la Apple. Astfel, când vrem noi, putem alege ce notificări să primim. Utilizatorii de Android pot răspunde acum la notificări - mesaje, Facebook, Twitter, direct din ecranul blocat. Notificările se adună acolo ca în iOS şi putem să răspundem prin swipe.
Pe iOS 8, putem răspunde la notificări atunci când apar, pe ecranul de blocare sau din bara de notificări. De asemenea, putem să le filtrăm prin Do Not Disturb. De asemenea, din centrul de notificări putem să ştergem mail-uri, putem să răspundem sau să amânăm un Reminder.
Dacă e să le comparăm, cele două sunt la fel de bune, deoarece putem răspunde la mesaje direct după o notificare, fără să intrăm în aplicaţie, ceea ce scurtează timpul petrecut cu telefonul. Aşadar, Android Lollipop şi iOS 8 sunt la fel de bune la capitolul notificări.
Widget-uri
Cele două sisteme de operare au acum şi această asemănare. Până acum, Android era singurul sistem de operare care accepta Widget-uri, adică diverse obiecte active pe ecranul de pornire. Puteam să punem un calendar, o aplicaţie care monitorizează numărul de ţigări fumate sau consumul de benzină. Pentru criticii Apple, sistemul de operare iOS avea un mare minus în această privinţă.
Pentru că Apple nu a vrut să modifice radical sistemul de operare, au decis să facă aceste widget-uri în stilul lor. Astfel, acestea pot fi puse în bara de notificări. Pe telefoanele Apple, ecranul principal rămâne la fel de curat, dar widget-urile se duc în bara de notificări care se accesează prin swipe de sus în jos. Acolo aplicaţiile pot pune diferite butoane active - un buton de Status pe Facebook, notiţele de pe Evernote sau fişierele din Dropbox.
Multitasking
Există multitasking adevărat pe telefoanele mobile? Da, există. Dar doar pe Android. Hai să o spunem sincer, Android e mult mai bun în această clasă decât iPhone sau iPad. Întrebarea este dacă multitasking-ul este folosit.
Pe Android, de ceva vreme, putem să împărţim ecranul între mai multe aplicaţii. Putem să îl împărţim pe jumătate sau în patru. De asemenea, odată cu Lollipop, meniul de trecere de la o aplicaţie la alta arată mai bine, sub forma unor carduri, care includ şi paginile din Google Chrome, individual. De asemenea, ne arată şi aplicaţiile şi tab-urile deschise în browser pe orice alt dispozitiv care foloseşte contul nostru de Google.
La Apple, multitasking-ul e limitat doar la trecerea de la o aplicaţia la alta. De asemenea, dacă apăsăm de două ori butonul central, ni se vor afişa şi cele mai frecvente contacte, pentru a putea comunica mai uşor cu ele.
Conectivitate
Când mă refer la conectivitate, mă gândesc la posibilitatea de a trimite conţinutul din telefoane şi tablete pe alte dispozitive. Istoric vorbind, veţi avea mereu probleme cu Bluetooth-ul de la Apple, dar sunt mai multe dispozitive care permit acum conectarea la terminalul inteligent al companiei.
De exemplu, Chromecast are suport pentru aplicaţia de Google Chrome de iOS, în timp ce Android Lollipop a adus un Player special, numit Nexus Player, fabricat de Asus, care trimite conţinutul direct pe televizor. Pentru Apple, o alternativă ar fi Apple TV, care nu este atât de folosit în România şi nu are un conţinut divers.
Securitate
Google a introdus o opţiune prin care utilizatorii de Android îşi pot debloca telefonul cu ceasul inteligent cu Android Wear. În acelaşi timp, Apple are amprenta ca modalitate suplimentară de securitate, care este integrată în butonul central de pe iPhone şi iPad. De asemenea, cu amprenta se pot face cumpărături din magazinul de aplicaţii.
Există mitul că telefoanele cu Android sunt mai vulnerabile la viruşi decât iPhone-urile. Mitul este fix asta. Doar un mit. Diferenţa e că multe telefoane cu Android au soft vechi. În plus, pe piaţă există mult mai multe terminale cu sistem de operare de la Google. Aşadar, creatorii de viruşi din întreaga lume îşi îndreaptă atenţia spre cele mai populare - Windows şi Android. Deci nu veţi fi mai vulnerabil doar pentru că aveţi Android, dar veţi fi mai atacaţi. De asta, e bine să instalaţi un antivirus gratuit din magazinul de aplicaţii Google Play Store.
Mesagerie
În epoca mesagerie instantanee, care se mai şi autodistruge, e destul de straniu să pomenim şi de servicii proprii fiecărui sistem de operare. Pe ambele sisteme există WhatsApp, Viber sau BBM. În schimb, Apple are iMessage, iar Google are Hangouts. Ambele funcţionează destul de bine, cu un avantaj pentru Hangouts, care este disponibil pe ambele platforme, permite apeluri video, permite înlocuirea aplicaţiei standard de SMS (o recomandare - e mai bun Hangouts decât aplicaţiile tradiţionale de SMS) şi e mai multiplatformă decât iMessage.
Disponibilitate
iOS 8 funcţionează cu toate iPhone-urile până la iPhone 4S, deşi pe acesta din urmă nu este recomandat să-l instalaţi, din cauza unor probleme de viteză.
Android Lollipop e disponibil momentan pe Google Nexus 6 şi va fi actualizat şi pe Nexus 5. De asemenea, HTC şi Sony au anunţat că vor oferi update-uri pentru telefoanele lor de top. Deşi Android e un sistem fragmentat, dacă vom privi doar la telefoanele de top, atunci Android Lollipop va fi disponibil, dar în variantele stilizate şi modificate de fiecare producător.