REVIEW Maguay MyWay U1402i Touch - un Ultrabook românesc pentru a da piept cu un Macbook Air american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un Ultrabook din aluminiu cu aer premium. FOTO Răzvan Băltăreţu
Un Ultrabook din aluminiu cu aer premium. FOTO Răzvan Băltăreţu

Maguay este o companie românească şi a reuşit să ajungă pe piaţa mare a Ultrabook-urilor, nişă pe care Intel a gândit-o pentru a furniza laptopuri subţiri, uşoare, portabile. Maguay MyWay este aşa ceva, l-am avut prin preajmă o săptămână şi am câteva opinii despre el.

În mod cert intenţia Intel e bună: laptopurile trebuie să fie uşoare, subţiri, suficient de puternice pentru a nu te gândi că ai cu tine doar un netbook mai mare, dar şi atrăgătoare din punct de vedere al designului. Macbook Air are toate acestea încă din 2008, Intel şi producătorii de echipament se ocupă acum de problemă. Maguay reuşeşte, în primul rând spre surprinderea mea, să livreze un produs foarte bun, un Ultrabook aşa cum aş vrea. Dar să spun pe larg de ce e tocmai bun, însă voi menţiona şi unele minusuri de neiertat.

Hardware

Maguay MyWay U1402i Touch este construit din aluminiu, este subţire, urmează linia de design a Macbook Air şi are un ecran tactil. Compania mai are un model similar pe piaţă, dar fără acel "Touch" în nume. La primul contact cu MyWay U1402i Touch am apreciat că este robust, se simte ca un produs premium pe care nu ţi-e teamă să-l iei de un colţ şi să-l muţi cum ţi-e comod. Nimic de reproşat în privinţa materialelor, în privinţa materialelor, este unul dintre cele mai "închegate" produse din această categorie.

Ecranul are 14 inci şi cea mai proastă rezoluţie posibilă: 1.366x768 pixeli, dar nu este nicidecum vina producătorului, ci a Microsoft, pentru că nu şi-a gândit sistemul de operare potrivit pentru rezoluţii mai bune, cum ar fi full HD. Dincolo de acest inconvenient care te deranjează abia când ştii de el, ecranul este foarte bun, reproduce fidel culorile, unghiurile de vizualizare sunt decente pentru un laptop şi o luminozitate bună, nu ai probleme cu a-l folosi afară, la amiază. Preferam un ecran puţin mai luminos, dar ar fi venit la un preţ mai mare. Laptopul costă 4.100 de lei la evoMAG.

maguay myway u1402 ultrabook romanesc foto razvan baltaretu/adevarul

Acelaşi ecran descris mai sus este şi tactil. Răspunde prompt la comenzi, dar m-a nemulţumit faptul că browserul Chrome nu este optimizat bine pentru acesta. În Windows vedeam că atingerea e înregistrată, dar Chrome pur şi simplu nu voia să recunoască. Un minus independent de ecran este că touchpadul nu pare să recunoască atingerea cu două degete sau mai multe - nu am putut derula cu două degete într-o pagină web şi nu am putut mări sau micşora o poză. Da, are multitouch, dar touchpadul este uneori mai util, la îndemână.

MyWay U1402i are o tastatură foarte bună, taste bine distanţate, cu o cursă bună şi scrii repede fără probleme. Apreciez cu greu o tastatură de laptop drept bună, dar asta s-a remarcat. La fel ca cele de pe Lenovo. Pe cele de pe Macbook le găsesc drept uşor superficiale, deşi eficiente. Alături de ergonomia tastaturii mai numească buna poziţionare a porturile - USB 2.0 şi 3.0, HDMI, cititor de carduri, mufă de căşti (fără mufă RJ-45 sau port VGA, nu prea mai sunt minusuri), şi microfon poziţionat lâng tastatură.

Aceste Ultrabook Maguay vine cu un procesor Intel i7. Sună bine pe foaie, dar este versiunea slabă. Nu se simte acest lucruri în folosire, dar dacă vrei să te joci mult (nu are placă video dedicată) sau să editezi video şi apelezi la multe artificii vizuale, atunci nu este deloc de recomandat acest laptop. Este un procesor recomandat pentru navigat pe Internet, pentru editat foto, pentru muncă de birou şi, desigur, pentru portabilitatea sporită. Lipsa unei plăci video este compensată de cei 8GB de memorie RAM din care se "alimentează şi placa video dedicată Intel Graphics 4000. Se mai adaugă un hard disk clasic de 500GB la o viteză de 5.400 rotaţii pe minut.

Autonomie şi experienţa de utilizare

În ceea ce priveşte autonomia, acest laptop a rezistat peste 4 ore. Încărcat 100%, WiFi pornit şi luminozitate la aproximativ 60%. În acest timp am navigat pe Internet, am scris un text de cam două pagini A4, am editat câteva poze şi m-am uitat la circa jumătate de oră de videoclipuri de YouTube. Nu este impresionantă autonomia, dar este bună. Am reuşit să obţin şi mai multe ore când am redus luminozitatea.

Nu mi-a plăcut că deşi nu se încinge, doar se încălzeşte, o face cu preţul zgomotului. Funcţionează silenţios până la un punct, apoi ventilatorul se face auzit. Dacă asculţi muzică, nu mai e nicio problemă, dar e ciudat să trebuiască să acoperi zgomotul unui Ultrabook doar pentru că nu administrează bine căldura. Nu se aude prea rău, dar sesizez schimbarea. Tot pe lista de minusuri deranjante trec şi faptul că difuzoarele sunt la baza laptopului şi această poziţionare afectează mult calitatea sunetului, mai ales când îl ţii pe picioare. Preferam să fie lângă balama sau în tastatură.

Software

Maguay MyWay U1402i Touch are Windows 8 şi este în acelaşi timp o binecuvântare, dar şi un blestem. Binecuvântare pentru că este acelaşi Windows pe care îl cunoşti, când eşti în modul desktop, dar un blestem pentru că nu ai aplicaţii prea multe pentru a le utiliza după cum Microsoft vrea: prin ecrane tactile, pentru a-ţi spori productivitatea. Eu folosesc Evernote când scriu ceva, l-am găsit la fel de bun ca pe Android, dar browserul Chrome mi-a displăcut profund, după cum am spus mai sus. Este un ecosistem în dezvoltare, dar se dezvoltă foarte greu. Spre exemplu, dacă vrei să vezi pozele de pe un stick USB sau de pe un dispozitiv mobil, trebuie să le imporţi în laptop şi apoi le vezi în Photos. Desigur, le poţi vedea continuu în modul desktop, dar cam pierzi din inovaţia din Windows 8.

maguay myway u1402 ultrabook romanesc foto razvan baltaretu/adevarul

Producătorul nu a introdus prea multe aplicaţii proprii, nici nu cred că acesta îi este obiectivul, iar Windows-ul rulează foarte bine pe configuraţia mai sus menţionată. Nu are un SSD, fie el cât de mic, fapt care duce la o pornire mai lentă - mai lentă în timpi de Ultrabook, pentru că faţă de alte laptopuri sau PC-uri nu este deloc rău. Îmi place însă că pe cât de contraproductiv poate părea un ecran tactil - americanii au denumirea gorilla arm pentru întinderea peste tastatură pentru a-l utiliza -, este foarte "la îndemână". În loc să muţi o săgeată pe un ecran printr-un mouse sau touchpad, pur şi simplu apeşi pe ecran. Mai e de lucrat la interfaţa Windows 8, a site-urilor şi a aplicaţiilor, dar este o experienţă bună de utilizare.

Aplicaţiile, atâtea câte sunt, se pot găsi în Windows Store şi nu ai nevoie decât de un cont de Outlook. Sunt gratuite, sunt cu bani, unele foarte bune, altele de umplutură, dar dintre cele mari găseşti cam ce ai nevoie, fie oficiale, fie ca alternative. Desigur, este Windows 8 şi ai parte de aplicaţiile vechi, dar nu le vei rula de pe un disc optic, nu are unitate pentru aşa ceva.

Sunetul este bun, clar, fără prea mult bass, dar decent pentru un laptop. Am zis mai sus de poziţionarea deficitară a difuzoarelor, acesta e cel mai mare minus. În căşti nu sunt probleme. Microfonul e bine pus lângă tastatură, nu rişti să sufli în el şi să deranjezi interlocutorul într-o conferinţă, dar asta taie puţin eficienţă.

Considerente finale

Maguay MyWay U142i Touch este un "wanna be" Macbook Air. Îi iese asta prin design, prin calitatea construcţiei şi a finisajelor, de lăudat reuşita companiei, dar Windows-ul îl trage puţin în jos şi cerinţa de a nu-l face prea scump. Ecranul nu este chiar de Macbook - prin rezoluţie şi calitatea afişajului -, iar sunetul nici pe departe la fel de bine pus în valoare. Este un Ultrabook foarte bun, dar nu ar mai trebui comparat cu un Macbook Air.

Are o autonomie decentă, procesorul este al doilea sau al treilea cel mai bun de anul trecut, iar memoria RAM mai mult decât suficientă îl susţine din plin. Ecranul tactil oferă un plus de eficienţă uneori, atât timp cât şi aplicaţiile sunt optimizate.

Minusuri
amplasare deficitară a difuzoarelor
hard disk lent (lipsa unui SSD, fie el şi hibrid)
rezoluţie scăzută
zgomotos uneori

Plusuri
ecran tactil
memorie RAM din plin
construcţie şi materiale folosite foarte bune

L-aş cumpăra?

Mai întâi, trebuie definit: este un Ultrabook foarte bun, cu o construcţie bună şi dotări tehnice bune. Eu mi l-aş cumpăra? Da, dacă ar avea aceste două dotări: rezoluţie mai bună şi SSD. Dacă niciunul dintre aceste minusuri nu te deranjează, atunci este unul dintre cele mai bune Ultrabook-uri. Am apreciat cel mai mult construcţia şi procesorul cuplat cu cei 8GB de memorie RAM.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite