Douglas Engelbart a murit - Cum au făcut Steve Jobs şi Apple un produs de succes din mouse, cea mai mare invenţie a lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macintosh din 1984 a popularizat mai mult mouse-ul.
Macintosh din 1984 a popularizat mai mult mouse-ul.

Douglas Engelbart a murit săptămâna aceasta. El este inventatorul mouse-ului, una dintre cele mai importante invenţii ale secolului XX, dar şi un vizionar în ceea ce priveşte tehnologia. Care este însă povestea din spatele mouse-ului? Cine a dus mai departe schiţele lui Douglas Engelbart şi a făcut din mouse accesoriul de dorit?

Douglas Engelbart a susţinut în 1968 o conferinţă la San Francisco care avea să rămână în lumea tehnologiei sub numele „mama tuturor demonstraţiilor“. Atunci a prezentat pentru prima dată ideea unui mouse, împreună cu ideea de interfaţă grafică pentru a interacţiona cu un calculator. Avea să obţină patentul pentru acesta în 1970, iar 14 ani mai târziu dispozitivul gândit de el avea să devină cu adevărat popular.

Demonstraţia primului mouse

După ce venit cu ideea unui mouse, şi a reuşit să-l construiască într-o formă vag similară celei de azi, Douglas Engelbart a mai avut de aşteptat peste 10 ani până când să-l vadă folosit cu adevărat conectat la un calculator. În 1981, Xerox avea să creeze Xerox 8010 Star Information System, dotat cu un mouse. Directorii companiei nu au vrut, însă, acest proiect, nu au dorit nici interfaţa grafică implementată, spre finalul anilor '70 când le-au fost prezentate ideile. Dar atunci a apărut Steve Jobs.

În 1979, câţiva ingineri de la Apple conduşi de cofondator, Steve Jobs, aveau să meargă la Xerox PARC pentru a vedea inovaţiile în ceea ce priveşte interacţiunea cu PC-ul. Cei care au implementat mouse-ul şi interfaţa grafică nu au dorit să le ofere, pur şi simplu, ideile celor de la Apple, dar era prea târziu. Jobs a văzut potenţialul şi în 1983 apărea pe piaţă Lisa - primul cel mai de succes computer cu interfaţă grafică şi mouse, chiar dacă Jobs a fost înlăturat din proiect cu un an înainte de lansare.

Întâlnirea dintre Steve Jobs şi cei de la Xerox - 1979

Microsoft s-a inspirat la rândul său de la Xerox şi Apple - Bill Gates şi Steve Jobs se înţelegeau bine în acea perioadă - şi în 1982 au modificat Microsoft Word pentru MS-DOS pentru a suporta un mouse. Astfel, a apărut în 1983 primul mouse creat de Microsoft şi care a dat naştere Microsoft Hardware, altă divizie a companiei. Totuşi, popularitatea mouse-ului a fost adusă tot de Jobs şi Apple.

În 1984, Steve Jobs avea să prezintă viitorul, aşa cum îl vedea el: Macintosh - un computer portabil şi puternic, după cum îl prezenta creatorul, dar cu interfaţă grafică, mouse, şi pregătit pentru a duce mai departe moştenirea Apple II. Atunci, mouse-ul a început să fie tot mai popular şi a crescut această popularitate odată cu Microsoft care a lansat sistemul de operare cu interfaţă grafică. Mai târziu, compania din Redmond avea să devină un adevărat renume în producţia de periferice.

Viitorul fără mouse

Cu siguranţă ultimele decenii au fost dominate de mouse, util atât utilizatorilor obişnuiţi, cât şi creatorilor de conţinut, graficienilor, producătorilor de filme, etc. În 2007, când Steve Jobs a prezentat primul iPhone, el a făcut mişto de toţi acei producători de telefoane care foloseau stylus-uri şi se întreba cum ai putea interacţiona altfel. „Se pare că am rezolvat problema asta şi am rezolvat-o încă din vremea mouse-ului“, a spus Jobs acum 6 ani. În iPhone, a fost luat principiul de la mouse, dar înlocuit cursorul cu atingerea directă a degetului. Acum, ecranul tactil şi comenzile vocale sunt noii piloni ai interacţiunii.

Steve Jobs prezentând primul iPhone

Mouse-ul s-a schimbat foarte mult în toţi aceşti ani, dar forma a rămas cvasi-aceeaşi. În prezent, nu mai există mouse-uri pe bilă decât în muzee sau în casele unor pasionaţi. Conectarea prin port PS/2 a fost înlocuită cu USB şi mai nou cu cea wireless. Mai mult, mouse-ul a început să dispară de pe birou, este „aruncat“ în aer. Un mouse cu accelerometru sau giroscopic poate identifica poziţia în aer şi astfel nu mai e nevoie de suprafaţă.

Mai există şi mouse-ul cu suprafaţă tactilă. Microsoft are noi produse din 2012, iar Apple lansează astfel de dispozitive de câţiva ani. Astfel, touchpad-ul de pe laptop s-a mutat în mouse. Cu toate acestea luate în calcul, mai are mouse-ul vreun rost? „Desigur că da!“, vor spune jucătorii pasionaţi, este cu adevărat dificil să joci pe touchpad (dacă înlocuieşti PC-ul cu o consolă nu mai simţi însă lipsa mouse-ului). „Nu, este depăşit“, vor spune cei adaptaţi la dispozitivele cu touchscreen. Sunt tot mai multe laptopuri cu ecrane tactile şi cu siguranţă aduc un plus de eficienţă. Dar mai trebuie optimizate aplicaţiile, site-urile şi obiceiurile de folosire.

Douglas Engelbart, creatorul mouse-ului, a murit săptămâna aceasta, dar invenţia sa mai are câţiva ani de viaţă. Poate chiar peste 10 ani. Şi probabil că nici ecranul tactil nu va mai fi util, ci doar interacţiunea prin comenzi vocale şi prin citirea gândurilor.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Află mai multe pe acelaşi subiect:

VIDEO O legendă fără glorie: 30 de ani de la prezetarea Apple Lisa, calculatorul numit după fiica lui Steve Jobs

Cofondatorul Apple, despre ce l-a schimbat pe Steve Jobs şi telefonul din anii '90 care a ajuns să inspire iPhone

VIDEO Cât mai rezistă „bătrânul“ iPhone?

Douglas Engelbart a murit - Cum a schimbat lumea tehnologiei unul dintre cei mai mari vizionari ai secolului XX

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite