REVIEW Asus Memo Pad FHD 10 - Intel şi Android sub "bagheta" Asus într-una dintre cele mai bune tablete de 10 inci
0Totul a început cu iPad, în 2010, apoi toate s-au întrupat şi s-au făcut tablete. Da, piaţa e plină de astfel de dispozitive, dar asta nu că e şi suprasaturată de tablete bune, iar Asus ar putea da lovitura anul acesta. Asus Memo Pad FHD 10 a stat la "Adevărul" vreme de o săptămână şi avem câteva opinii despre ea.
Asus Memo Pad FHD 10 (la care mă voi referi în continuare drept Memo Pad 10) este în acea ligă a tabletelor bine cunoscută pentru Android: ecrane de 10 inci. Producătorul taiwanez face pasul necesar în faţă şi pune un ecran full HD pe această tabletă, aproape cel mai nou Android (versiunea 4.3 e lansată, dar populară abia pe dispozitivele Nexus) şi sub toate acestea pune un procesor dual-core Intel Atom, care "se face" că are 4 nuclee, iar rezultatul este unul dintre cele bune, de lăudat.
Hardware
Prima tabletă Asus care mi-a plăcut a fost VivoTab Smart cu Windows 8. Mi s-a părut că Asus a strâns în acea tabletă un procesor decent - care să fie bun şi cu bateria, un sistem de operare care promite multe, un ecran foarte bun şi un design simplu, dar eficient. Memo Pad 10 este la fel, numai că mai bună şi, pentru fani, rulează Android.
Ecranul are 10 inci, rezoluţie full HD+, adică are 1.200 de pixeli pe înălţime, şi redă foarte bine culorile. Aici ar fi de spus că Asus livrează şi o aplicaţie pentru ca tu să-ţi faci afişarea după cum doreşti, dar despre aceea voi discuta la software. Procesorul este un Intel Atom Z2560 dual-core care rulează la o frecvenţă de 1,6GHz, iar memoria RAM este de 2GB. Aceste două componente fac tableta să ruleze foarte bine, să schimbi foarte uşor între aplicaţii şi să apreciezi acest procesor Intel în dauna unuia quad-core, modele populare la alţi producători.
Spaţiul de stocare este de 16 sau 32GB şi-l poţi mări cu un card microSD cu alţi 32GB maximum. Camera principală are 5 megapixeli, fără vreun LED care să-ţi asigure puţină lumină când ai avea nevoie, iar camera secundară are 1,2 megapixeli. Camera pentru videoconferinţe este cum te-ai aşteptat de la ea, decentă atunci când situaţia e bună - lumină suficientă i o poziţie bună a tabletei pe masă. Cea principală reuşeşte să livreze poze decente pentru o postare pe Facebook sau un mail din vacanţă, dar nu vei regiza următorul film cu un videoclip înregistrat cu această tabletă. În definitiv, nu pentru asta o cumperi.

Design, construcţie şi multimedia
Am de lăudat la Memo Pad 10 textura pe care Asus a ales-o pentru spatele acesteia. Spre deosebire de Samsung care a preferat de cam doi ani să utilizeze numai capace din plastic lucios, taiwanezii merg pe o direcţie mai bună, au unul cu un tipar care se simte uşor cauciucat la atingere, dar oferă o aderenţă mult mai bună.

În rest, designul este simplu, camera principală este aşezat pe centru, în partea de sus a capacului spate, în faţă ai ecranul dintr-o margine în alta şi camera secundară aşezată în partea de sus, deasupra ecranului, când ţii tableta în mod landscape. Nu am apreciat marginile, sunt un pic prea late. Este un design pe care Asus l-a folosit încă de la VivoTab Smart şi asigură o anume continuitate pe linia de accesorii, dar asta nu face acele margini mai utile.
Cât despre construcţie, este o tableta de 10 inci subţire, relativ uşoară (are 580 de grame) şi robustă. Nu este realizată din aluminiu, ca iPad, dar Asus a ales bine materialele pe care le-a folosit în această Memo Pad 10. Şi, chiar dacă poate n-ar fi normal, spre deosebire de alte tablete pe care le-am testat de la concurenţa Asus, aceasta nu are probleme la îmbinări, nu are goluri, nu scârţâie.
Tableta are două difuzoare stereo, sunetul este puternic şi ca parte de software este ajutat de mai multe moduri pe care Asus le-a introdus pentru a-ţi adapta intensitatea acestuia la ceea ce faci: jocuri, filme sau muzică. Nu mi-a plăcut poziţionarea difuzoarelor, sunt puse pe spatele tabletei, puţin spre margine, dar atunci când o laşi pe masă sunetul se aude uşor înfundat. Nu ştiu cât de greu era să fie mutate undeva mai spre margine, dar ar fi însemnat un sunet mai bun în mai toate situaţiile de folosire.

Voi vorbi aici de autonomie pe care am reuşit s-o văd în plenitudinea ei în timp ce am urmărit cam 6 ore de videoclipuri pe YouTube. Luminozitatea a fost mereu mai mare de 50%, iar conexiunea la Internet a fost prin WiFi. Am urmărit tot felul de review-uri la aparate foto folosind tableta şi pot spune că bateria oferă suficientă autonomie. Vizionările pe YouTube nu le-am făcut continuu, ci pe parcursul unei zile întregi, cam 1-2 ore per sesiune. Per total, am consumat cam 4GB de trafic Internet.
Software
Memo Pad 10 rulează Android 4.2 Jelly Bean peste care Asus a simţit nevoia să adauge o interfaţă proprie. Nu e atât de rău ca la Samsung sau HTC, iar alături de interfaţă - Waveshare UI - mai are şi câteva aplicaţii. Eu am apreciat trei produse software şi mă bucur că s-au descurcat mai bine decât concurenţa: Asus Studio este prima pe listă, un foarte bun editor foto, urmează Asus Splendid care te lasă să-ţi modifici culorile ecranului mult mai mult decât ai dori - îl poţi face roz, alb-negru sau doar albastru intens, iar la final sunt miniaplicaţiile.
Miniaplicaţiile nu sunt creaţia Asus, nu sunt o idee originală de-ale taiwanezilor, ci au fost introduse de Samsung pe prima tabletă de 7 inci. Asus preia ideea şi o implementează foarte bine. Am reuşit să rulez cam 4 miniaplicaţii în timp ce aplicaţia principală era browser-ul Chrome cu vreo 5 file deschise. Nu înseamnă că tableta nu poate mai mult, doar că aşa am găsit că le pot gestiona bine, mai multe ar fi aglomerat ecranul inutil. Cu miniaplicaţiile te poţi uita la un videoclip, poţi să navighezi pe Internet (doar o filă, nu există multitab) şi în tot acest timp poţi nota ceva în aplicaţia de notiţe sau poţi calcula impozitul pe care îl ai de plătit statului.
În rest, sunt aplicaţiile din Play Store şi alte câteva introduse de Asus, cum ar fi WebStorage sau o aplicaţie de mesagerie instant care a tot primit actualizări cât am folosit tableta. Unele vor fi utile anumitor utilizatori, eu nu le găsesc utilitatea. Folosesc Dropbox ca principal serviciu de cloud storage şi dincolo de Facebook Messenger, WhatsApp şi mail nu folosesc alte aplicaţii de mesagerie.

La următoarele versiuni de tablete, fie ele de 7-8 inci, fie de 10 inci, aş vrea ca Asus să se ia mai în serios, să vadă ce merge sau nu la concurenţă, şi să mai taie din aplicaţiile preinstalate. Mă bucur însă că modificările aduse interfeţei sunt subtile şi uneori de ajutor, cum ar fi modurile audio sau comenzile rapide pentru setări - WiFi, rotirea ecranului, Bluetooth, etc.
Menţiuni notabile
Asus a oferit cu VivoTab Smart o husă foarte bună, similară celei de iPad, dar cu suport mai bun pentru a pune tableta pe masă. Aceea este compatibilă şi cu Memo Pad 10, eu o recomand, iar dacă mai cuplezi tableta şi la o tastatură pe care Asus o are în portofoliu te-ai găsit cu un laptop foarte uşor de transportat.

Plusuri
Autonomie bună
Ecran cu unghiuri bune de vizualizare şi posibilităţi de a modifica afişajul
Design şi construcţia, mai ales textura de pe capacul bateriei
Performanţă bună pentru un procesor dual-core (da, e Intel şi producătorul promite rezultate bune)
Minusuri
Margini cam late
Unele aplicaţii inutile ale Asus
Lipsa unui LED pentru camera principală
Concluzie: aş cumpăra-o?
Asus Memo Pad FHD 10 are un ecran foare bun, full HD acum, aproape cea mai nouă versiune de Android şi este într-adevăr o alternativă bună la alte tablete de vârf cu Android. Personal, o prefer în dauna unei Galaxy Note 10 sau unei Galaxy Tab 3, îmi place mai mult designul, este mai "curată" software decât cele de la Samsung şi construcţia e puţin mai bună.
Asus a crescut frumos în ultimii doi ani pe segmentul tabletelor, se vede şi la Memo Pad de 7 inci, iar Memo Pad FHD 10 poate o alternativă oricând la celelalte de pe piaţă sau chiar o primă alegere.