Încă un studiu despre copii şi tehnologie care te face să crezi că pierd prea mult timp online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnologia, pe cât de populară şi răspândită e, încă mai poate speria oamenii. Un studiu întăreşte prejudecăţile de până acum, arătând cât petrec copiii pe reţele sociale.

Un studiu realizat de iSense Solutions pentru Lowe Group România ar trebui să arate prezenţa tehnologiei în vieţile copiilor şi părinţilor din România. Astfel, aproximativ 85% din copiii din România, cu vârste între 5 şi 16 ani şi cu acces la internet, intră zilnic pe internet şi petrec, în medie, peste cinci ore pe zi pe reţelele sociale.

Studiul analizează comportamentul copiilor din trei categorii de vârstă: 5-7, 8-12 şi 13-16 ani – în mediul digital. Şi datele arată că vârsta medie la care copiii primesc dispozitive de pe care se pot conecta la internet este de 8,5 ani pentru tabletă, nouă ani pentru computer, 10 ani pentru smartphone şi 11 ani pentru alte dispozitive smart (oricare ar fi acestea, dat fiind că telefonul e cel mai popular, iar tableta fiind doar o soluţie de compromis).

Copiii folosesc telefonul, în medie, 160 de minute pe zi, şi 208 minute în cazul adolescenţilor de 13-16 ani. Cei mai mici intră pe internet în special de acasă şi obişnuiesc să urmărească videoclipuri muzicale, videoclipuri amuzante şi desene animate sau să stea pe reţelele sociale. Aceştia au, în medie, 14 aplicaţii instalate pe smartphone, cele mai folosite fiind cele de navigare pe internet, reţele sociale, jocuri şi chat. Deloc surprinzător, copiii mai mici preferă să se joace pe smartphone, în timp ce adolescenţii socializează.

Cele mai populare reţele sociale sunt Facebook, Instagram şi Snapchat, iar WhatsApp pentru chat. Se prea poate ca Messenger de la Facebook să fie inclus în reţeaua socială, deşi este de câţiva ani aplicaţie separată. Ar mai fi interesant de văzut o evidenţă: tinerii utilizatori doresc să cumpere produsul, după ce au văzut reclama în interiorul unor jocuri sau pe Facebook. Impusul consumist este firesc şi au fost cazuri cu in-app purchases când copiii au cumpărat prea multe bonusuri în aplicaţii, pentru că părinţii nu au impus un anumit control.

Problema unui astfel de studiu, şi nu va fi ultimul, este că analizează superficial şi oferă un unghi de vedere radical: copiii (tinerii) petrec prea mult timp online. Studiul de faţă a fost realizat pe patru grupuri cu copii între 8-12 ani, respectiv 13-16 de ani, iar studiul cantitativ a fost realizat pe adolescenţi cu vârsta între 14-16 ani şi părinţi cu copii cu vârsta între 5-16 ani. Datele au fost culese online şi sunt reprezentative pentru mediul urban, cu un grad de eroare de +/-6%.

Tinerii, copiii, fac pe internet ceea ce au făcut mereu în viaţa lor: se joacă şi socializează. Acum, cu aceste instrumente. Pot stârni dependenţe în măsura în care nu există o educaţie potrivită pentru a le folosi. În definitiv, şi apa poate să ucidă oameni, când e băută în exces. Problema n-ar fi prezenţa online, ci lipsa de educaţie din partea unor terţi pentru această prezenţă. Şi baza de cercetare este prea mică pentru a putea trage o concluzie definitivă: e o problemă naţională sau doar un comportament natural pentru o generaţie digitală.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite