Taxa pe concediile medicale, eliminată parțial. Marcel Ciolacu: „Pentru oamenii aflați în suferință fiecare zi contează enorm”

0
Publicat:

Gravidele, bolnavii de cancer, mamele cu micuți bolnavi și cazurile considerate urgențe vor fi scutite de „taxa pe boală”, anunță premierul Marcel Ciolacu. Pacienții cronici, nemulțumiți de decizie, amenință că vor ataca viitoarea lege.

Marcel Ciolacu anunță eliminarea parțială a taxei pe boală - Foto Facebook
Marcel Ciolacu anunță eliminarea parțială a taxei pe boală - Foto Facebook

La începutul ședinței de Guvern, prim ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că va fi eliminată de urgență taxa suplimentară pe concediile medicale, introdusă la începutul anului.  

Premierul a evidențiat  că ordonanța de urgență trebuie adoptată chiar astăzi, având în vedere că „pentru oamenii aflați în suferință fiecare zi contează enorm”. 

De la începutul anului, toate concediile medicale au fost impozitate suplimentar cu 10%. 

Începem prin a rezolva, așa cum am promis zilele trecute, problema concediilor medicale. Introducem azi, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență. Dacă este nevoie,chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern. Trebuie să aprobăm azi acest act, fiindcă pentru oamenii aflați în suferință fiecare zi contează enorm”, a transmis Marcel Ciolacu. 

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a transmis că a fost aprobată scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale în cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi pentru cazurile de urgenţă, potrivit Agerpres. 

Totodată, Marcel Ciolacu a spus că tinerele mame cu venituri mici vor fi ajutate de Guvern. 

România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, astfel că această intervenție este extrem de necesară. Propunem un ajutor de 2.000 de lei, acordat o singură dată pentru fiecare nou-născut. Este un sprijin pe care îl extindem până în 2027, cu un buget de 120 de milioane de euro, din fonduri europene”, a adăugat Ciolacu. 

Pacienții cronici vor ataca actul normativ 

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România a catalogat drept "incorect şi discriminatoriu" faptul că Guvernul a adoptat joi scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale doar în cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi pentru cazurile de urgenţă, fără a fi cuprinşi toţi pacienţii cronici, relatează Agerpres.   

"Nu, domnule prim-ministru, concediile medicale nu sunt o sursă de venit! Sunt incluse în dreptul fundamental al cetăţenilor acestei ţări şi nu pot fi tratate în alt fel! Şi, noi, cei din Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, vrem să vă reamintim că boli cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt si alte boli, precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale. Ca să nu mai menţionăm tuberculoza sau HIV/SIDA. Şi din păcate un pacient cu tuberculoză este nevoit să stea în concediu medical timp de şase luni sau doi ani. (...) Ar trebui să descoperiţi acele cazuri de fraudă şi nu să pedepsiţi pe toată lumea, pentru că este şi incorect şi discriminatoriu", transmit reprezentanţii COPAC. 

De asemenea, ei promit să conteste orice lege viitoare care impune un impozit asupra sumelor primite de bolnavii cronici în timpul concediilor medicale.  

"Aşa că, în al 12-lea ceas, COPAC vă solicită să vă ţineţi promisiunile făcând ca pacienţii cronici să nu fie de două ori pedepsiţi. Dacă legea va ieşi în această formă, ca reprezentanţi ai pacienţilor cu boli cronice şi boli rare o vom ataca pe toate căile posibile", mai spun reprezentanții COPAC. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite