Fiasco roş-albastru: echipa de stricat fotbalişti
0Lipsa unui management şi a unui plan de achiziţii bune a adus Steaua într-o situaţie cel puţin jenantă în clasament. Cele trei participări consecutive ale Stelei în Liga Campionilor ar fi trebuit să ajute enorm clubul din Ghencea. Steaua a devenit însă o trupă de pluton, cu şanse reale de a rata Europa.
„Nu vreau să cobesc, dar nu văd bine Steaua”. Declaraţia îi aparţine lui Mihai Stoica, fostul manager al Stelei, făcută în faţa Mănăstirii Caşin, din Bucureşti, la conferinţa de presă ad-hoc.
De fapt, decăderea Stelei, care este evidentă, a fost prevăzută de mai mulţi oameni din fotbal. Rechemat ca soluţie de avarie în decembrie, după ce l-a demis prin telefon pe Dorinel Munteanu, Marius Lăcătuş a trebuit să se descurce pentru acest retur cu aceeaşi echipă care a dat rateuri în tur.
„Nu mai dau nici un ban! Mulţumeşte-te cu ce ai”, i-a replicat Gigi lui Lăcătuş, în momentul în care acesta a cerut întăriri. „Eu am vrut să mai aduc jucători, dar mi s-a spus că, deocamdată, acest lucru nu este posibil”, a declarat antrenorul Stelei.
Lăcătuş, responsabil
Supărarea patronului, care a decis să închidă robinetul cu bani, este explicabilă. Pentru echipa care acum este pe locul şase s-au cheltuit extrem de mulţi bani.
Managementul dezastruos a făcut însă ca jumătate din jucătorii ce fac parte din prima echipă să fie cumpăraţi haotic. Şase fotbalişti sunt folosiţi pe posturi pe care ei nu le pot acoperi. Alţii sunt accidentaţi sau nu au fost folosiţi, cum sunt Emeghara, Pleşan sau Rada, iar ceilalţi sunt foarte slabi.
Lăcătuş este principalul responsabil pentru schimbările posturilor jucătorilor, în pauza de iarnă el insistând şi pentru implementarea unui nou sistem de joc 4-1-4-1, care s-a dovedit a fi un fiasco. O altă anomalie o reprezintă poziţia de fundaş stânga. După ce în amicale, dar şi la antrenamente, Lăcătuş a insistat foarte mult să-l obişnuiască pe Rada pe acest post, cu doar o zi înainte de startul returului, Ionuţ a fost împrumutat la CS Otopeni. Aşa se face că Golanski a devenit prima opţiune pentru înlocuirea lui Petre Marin.
Fotbalişti „stricaţi“ de Steaua
Şase fotbalişti, transferaţi la Steaua pentru performanţă. Toţi au eşuat lamentabil, asta şi pentru că ei nu au fost folosiţi cum trebuie.
Antonio Semedo:1.000.000 de euro
La CFR Cluj, a făcut furori ca extremă dreapta într-un sistem 4-3-3. La Steaua a fost folosit ca mijlocaş stânga, deşi este un jucător de picior drept, iar evoluţiile sale au fost execrabile. A fost adus în Ghencea de Gigi.
Dayro Moreno: 1.700.000 de euro
„Perla” Columbiei a jucat la Once Caldas ca atacant, într-un sistem 4-4-2, şi era golgheterul la zi al campionatului, cu 16 reuşite, înainte de a ajunge la Steaua. Este câştigător al Cupei Libertadores, cu Caldas, şi marcator al unui gol ce a adus o victorie istorică a Columbiei cu Argentina. În Ghencea, Dayro a fost folosit pe orice post, numai ca vârf nu. El este un marcator, nu un playmaker. A fost adus în Ghencea de Adrian Ilie.
JanoS Szekely: 1.500.000 de euro
Mijlocaşul dreapta transferat de la Oţelul Galaţi a evoluat la început în tricoul roş-albaştrilor pe postul său, dar treptat a devenit de bază pentru partea stângă. La fel ca şi Semedo, Janos nu este jucător de picior stâng. După înfrângerea de la Braşov, Gigi Becali l-a trimis la echipa a doua. A fost adus în Ghencea de Gigi Becali.
Tiago Gomes: 300.000 de euro
La Estrela Amadora (Portugalia) juca mijlocaş defensiv, post pe care Steaua mai are încă doi jucători, Ovidiu Petre şi Lovin. I s-a cerut să ajute mai mult ofensiva, deşi nu este profilul său. Gigi Becali îl consideră slab, deşi analizele firmelor de monitorizare demonstrează contrariul. Tiago face mai multe deposedări decât oricare alt mijlocaş defensiv al Stelei. A fost adus în Ghencea de Adi Ilie.
Pawel Golanski:1.000.000 de euro
Adus de la Korona Kielce (Polonia) ca fundaş dreapta. Titular în naţionala ţării sale, Golanski a debutat în retur ca fundaş stânga, deşi randamentul său pe acel post este slab. A fost adus în Ghencea de Mihai Stoica.
Bogdan Stancu: 1.000.000 de euro
La Urziceni evolua ca atacant, la fel ca şi la naţionala de tineret. Astfel ajunsese în vara anului trecut unul dintre cei mai curtaţi fotbalişti din Liga I. La Steaua, Stancu a fost folosit mai mult ca mijlocaş ofensiv. A fost adus în Ghencea de Giovani Becali.
Juan Toja:700.000 de euro
Mijlocaşul columbian a fost adus la Steaua de la FC Dallas ca un jucător care poate rezolva problemele de construcţie. Toja a fost folosit atât mijlocaş stânga, dar şi mijlocaş central, ba chiar şi la închidere, deşi el s-a remarcat ca jucător de bandă stânga. După un sezon de toamnă catastrofal, Juan pare a fi început anul bine, s-a remarcat în amicale, dar în primul meci din retur, cu Vaslui, a fost eliminat pentru două galbene. A fost adus în Ghencea de Virgil Becali.
9,4 milioane de euro reprezintă suma cheltuită de Steaua pentru aceşti jucători.
Becali despre:
SEMEDO
Le-am dat o lovitură celor de la CFR. Se potriveşte pe stilul Stelei, e un vitezist
30.08.2008
Nu ştiu de ce l-am luat pe Semedo. Cei de la CFR sunt mai deştepţi ca mine, m-au fraierit. Se învârte ca un titirez, am fost mare dobitoc
27.02.2009
SZEKELY
Am reuşit un supertransfer. Am luat cel mai bun mijlocaş din ţară. Va pleca pe mulţi bani de la noi
16.07.2008
Am dat o grămadă de bani pe el. Clar m-am păcălit. Cu Braşovul nu a putut să dea măcar o pasă bună. Va merge la Steaua II
9.03.2009
Ţepe de lux
Cea mai mare ţeapă pe care şi-a luat-o Steaua în ultima vreme este cu fundaşul stânga Ifeanny Emeghara. Nigerianul transferat de la FC Timişoara, pentru 1.2 milioane de euro, este accidentat de doi ani, din cauza unor complicaţii la meniscul piciorului drept.
Mai mult, Lăcătuş l-a pus astă-vară pe lista pentru Liga Campionilor, deşi era accidentat. Alte cazuri sunt cele cu Mihăiţă Pleşan, transferat tot de la Timişoara, dar pentru 800.000 euro şi Ionuţ Rada, luat de la Rapid pentru 800.000 de euro. Pleşan a fost mai mult accidentat, în timp ce Rada a devenit un client de bază al băncii de rezerve. Toţi trei au fost aduşi de Hagi.