Murray, noul erou al tenisului britanic
0Scoţianul este într-o formă de vis cu două turnee de Master Series câştigate consecutiv şi o finală de Grand Slam, la US Open. Cu victoria de săptămâna trecută de la Madrid, Andy Murray a devenit primul jucător britanic din era open care cucereşte patru titluri ATP într-un an.
Toţi ochii tenisului mondial sunt aţintiţi asupra scoţianului de 21 de ani, Andy Murray. După ce a câştigat două turnee de Master Series consecutive, după ce i-a învins în ultimele trei luni pe fiecare dintre cei trei jucători aflaţi deasupra sa în clasamentul ATP, Murray e pe val. L-a doborât pe croatul Novak Djokovic la Cincinnati, în drum către câştigarea primului său Masters, apoi a urmat numărul doi mondial pe atunci, Rafa Nadal, la US Open şi, în cele din urmă, Roger Federer la Madrid.
Performanţa lui Murray în capitala Spaniei este cu atât mai mare cu cât victoria sa din semifinale a fost în faţa unui Federer odihnit şi în plină formă care a venit la Madrid decis să-şi recapete trofeul cedat anul trecut în faţa lui Nalbandian.
A fost o revanşă dulce pentru britanic după ce elveţianul îl oprise din drumul către primul său titlu de Grand Slam în finală la US Open. “Încă de când l-am văzut pentru prima oară în 2005 la Bangkok ştiam că, dacă totul îi va merge bine, va avea posibilitatea să ajungă printre primii 10”, a declarat Federer despre Murray după semifinala de la Madrid.
Maturizare rapidă
Deşi acum trei ani era doar un talent deosebit, Andy Murray a reuşit să crească treptat şi are acum, în 2008, cel mai bun an din carieră. Dincolo de victoriile la cei aflaţi deasupra lui în clasamentul ATP, britanicul a adunat patru titluri în circuitul profesionist şi a atins prima sa finală de Grand Slam la Flushing Meadows.
Iar cel mai important lucru este că s-a obişnuit deja cu atmosfera marilor turnee şi a trecut peste problemele pe care le-a avut în trecut cu mass-media şi peste manifestările copilăreşti care au surprins la vremea respectivă. “Şi-a îmbunătăţit ritmul, a început să arate ca un bărbat şi este mult mai relaxat pe teren”, a mai spus Federer despre campionul britanic.
Murray obişnuia foarte des să izbucnească nervos după mingile greşite şi slăbiciunile sale erau astfel dezvăluite adversarilor. Lecţiile primite de la marii jucători l-au schimbat însă, iar o altă mutare importantă a fost renunţarea la antrenorul Brad Gilbert în favoarea unui grup de cinci tehnicieni, fiecare cu sarcinile sale precise.
“Chiar dacă ei nu au aceeaşi experienţă ca Brad, schimbările sunt evidente şi tenisul meu s-a îmbunătăţit”, spune Murray, care consideră că presiunea constantă a lui Gilbert nu a fost un lucru pozitiv. Finalul acestui sezon poate fi pentru Murray o trambulină care să-l propulseze către vârful ierarhiei mondiale.
El este deja calificat la Turneul Campionilor şi cu victoria de la Madrid de săptămâna trecută a devenit primul jucător britanic din era open care cucereşte patru titluri ATP
într-un an. Tenisul din regat are acum toate motivele să spere că anul viitor Murray îi va călca pe urme lui Fred Perry, ultimul britanic care a câştigat un turneu de Grand Slam acum 73 de ani.
Încă de când l-am văzut pentru prima oară, în 2005, ştiam că, dacă totul îi va merge bine, va avea posibilitatea să ajungă printre primii 10
Roger Federer
jucător de tenis