Un rinichi pentru Lomu
0La 36 de ani, Jonah Lomu, vedeta rugby-ului neozeelandez, are din nou probleme de sănătate. El a slăbit 30 de kilograme în ultimele luni şi are nevoie de un nou transplant de rinichi.
Până la el, în rugby exista o părere, poate preconcepută, că înaintaşii sunt masivi, foarte puternici, iar cei de pe treisferturi mai supli şi cu viteză. În 1995, la Cupa Mondială din Africa de Sud, neozeelandezul Jonah Lomu a schimbat definitiv faţa sportului cu balonul oval. La cei 20 de ani pe care îi avea atunci, Lomu avea gabarit de înaintaş, dar o viteză de deplasare caracteristică jucătorilor din liniile de dinapoi. De altfel, acesta a şi fost motivul pentru care a şi fost reţinut în selecţionata All Blacks pentru care nu jucase decât de două ori până atunci.
Câştiga 4 milioane de dolari anual
Lomu a făcut o Cupă Mondială excepţională, marcând şapte eseuri în cinci meciuri. El s-a evidenţiat îndeosebit în semifinala pe care Noua Zeelandă a câştigat-o cu 45-29 în faţa Angliei, când a înscris patru încercări! Cine era însă cel despre care avea să se spună că a fost cel mai bun rugbyst al tuturor timpurilor? Cu părinţi originari din Tonga, Jonah Lomu s-a născut şi şi-a petrecut copilăria într-un cartier de la periferia oraşului neozeelandez Auckland. N-a dus o viaţă uşoară. Ba din contră, aşa cum avea să recunoască mai apoi, s-a văzut prins în disputele bandelor de polinezieni. A descoperit rugby-ul, iar în el a stat salvarea sa. „Dacă n-ar fi fost balonul oval, fie aş fi ajuns la închisoare, fie aş fi fost ucis", şi-a amintit el peste ani.
Lomu a început cu „rugby-league", varianta în 13 jucători, iar apoi a trecut la „union", cea cu 15. S-a remarcat însă la „rugby seven". În martie 1994, a participat la turneul găzduit de Hong Kong, când a devenit cel mai tânăr jucător din istoria All Blacks: avea 19 ani şi 45 de zile. Cu toate că n-a confirmat de la început, Lomu a fost reţinut pentru turneul final al Cupei Mondiale. Iar pe pământ sud-african a dovedit atâta vivacitate şi forţă încât a fost poreclit „Omul munte". N-a reuşit să câştige competiţia. Şi nu a reuşit-o nici în 1999, deşi a înscris atunci alte opt eseuri, devenind cel mai prolific marcator din istoria Rugby World Cup. Aceasta a fost, de altfel, şi marea sa neîmplinire. Victorios în Turneul celor 3 Naţiuni, el n-a putut fi campion mondial.
Lomu a preferat să rămână acasă, în Noua Zeelandă, iar fidelitatea lui a fost răsplătită pe măsură. Pe atunci avea un salariu anual de un milion de dolari, unul extrem de mare pentru un rugbyst, la care se adăugau alte trei milioane din contractele de publicitate şi parteneriatele cu diferiţi sponsori.
„Omul munte" nu s-a bucurat însă de statutul său de vedetă. În primăvara anului 2003 s-a aflat că are nevoie să ia o pauză din cauza unor probleme la rinichi. Supus la un transplant, un an mai târziu, el a fost avertizat de medici că poate ajunge într-un cărucior cu rotile în cazul în care nu va respecta tratamentul prescris.
Şi-a reluat însă antrenamentele în iunie 2005. A jucat zece meciuri pentru Cardiff Blues, dar a fost nevoit să se oprească din nou. Fără angajament la o selecţionată provincială din Noua Zeelandă, a ratat ocazia de a participa la Cupa Mondială din 2007. În acelaşi an a anunţat că pune punct carierei de jucător de rugby. A revenit în 2009, când a bifat o serie de meciuri în Franţa, la Marsilia. Iar apoi a spus din nou stop! De data asta definitiv!
Caută un donator
Toamna trecută, la puţin timp după ce participase la festivitatea de deschidere a Rugby World Cup, chiar la Auckland, Jonah Lomu a ajuns din nou la spital. Şi tot din cauza unor probleme renale. Cu toate că la acea vreme s-a spus că situaţia e sub control, starea de sănătate a fostului rugbyst nu s-a ameliorat. Zilele trecute, el a recunoscut public că trebuie să fie supus la un nou transplant.
63 de meciuri în tricoul All Blacks a bifat Jonah Lomu, marcând 185 de puncte.
Are statuie de ceară la „Madame Tussauds"
Lomu a fost şi rămâne cel mai mediatizat jucător de rugby al planetei. A fost inclus în „Hall of Fame", iar la Muzeul „Madame Tussauds" din Londra i s-a făcut o statuie de ceară alături de cea a lui Jonny Wilkinson. Este membru al clubului Campionii Păcii, alături de alţi 53 de sportivi cunoscuţi, care a fost creat de Peace and Sport, o organizaţie internaţională cu baza în Monaco.
Lomu a dat numele unui joc video, pe platformele PlayStation, PC şi Saturn. Milionar, în 2009 a acceptat să joace pentru o echipă de liga a treia din Marsilia, primind un salariu de numai 70.000 de euro (la acea vreme, compatriotul său Dan Carter primea de zece ori mai mult la Perpignan).
Coleg cu Remus Lungu
Folosit şi ca uvertură, dar şi ca fundaş, Remus Lungu a avut ocazia de a-l cunoaşte pe legendarul internaţional neozeelandez Jonah Lomu în toamna lui 2009, cei doi fiind colegi de echipă la Marsilia.
„Era impresionant, fiind mai masiv decât jucătorii de pe înaintare. A făcut câteva antrenamente, iar la primul dintre ele am reuşit să-l plachez chiar dacă m-a târât circa cinci metri... (n.r. - neozeelandezul are 50 de kilograme mai mult). Este un tip relaxat, dar şi puţin timid, poate şi din cauză că nu vorbeşte franceza", l-a descris Lungu.
Suferă de sindromul nefrotic
Jonah Lomu suferă de sindromul nefrotic, care afectează rinichiul şi poate cauza insuficienţă renală. Acesta poate apărea la orice vârstă, însă cei mai atinşi sunt copiii între 18 luni şi 8 ani. De asemenea, boala îi afectează mai mult pe băieţi decât pe fete. Sindromul nefrotic poate cauza pierderi renale de proteine, scăderea nivelului de albumină (o fracţiune proteică) din sânge, edeme palpebrale (umflarea ochilor) din cauza retenţiei de fluide, edeme ale mâinilor şi picioarelor din cauza retenţiei hidrice şi creşterea nivelului de colesterol şi trigliceride în sânge.
În 2008 s-a căsătorit pentru a treia oară
Tip petrecăreţ, Jonah Lomu a avut „priză“ la femei. El s-a căsătorit, în 1996, cu sud-africanca Tanya Rutter. Avea 20 de ani, iar partenera lui cu unul mai puţin. Relaţia lor nu a durat, cei doi separându-se în 2000. După aceea, Lomu a avut o relaţie cu Teina Stace. În august 2003, el s-a căsătorit cu Fiona Taylor, care a devenit şi managerul lui. Cei doi s-au despărţit în 2007, iar un an după aceea „Omul munte“ s-a însurat cu Nadene Quirk, care i-a dăruit un băiat în februarie 2009, pe Braylee.
I-a pregătit pe fotbaliştii germani
Joachim Low, selecţionerul naţionalei Germaniei, a apelat la Jonah Lomu înainte Cupei Mondiale din 2010. Lomu le-a predat câteva lecţii de rugby fotbaliştilor, intenţia antrenorului fiind ca jucătorii să fie mai agresivi şi mai determinaţi pe teren. În cele din urmă, „panzerele“ germane au ajuns până în semifinalele Cupei Mondiale.
CV
- Jonah Lomu
- S-a născut în 12 mai 1975, la Auckland (Noua Zeelandă)
- Avea 196 centimetri înălţime şi 120 de kilograme. A slăbit 30 kg din martie şi până acum
- A fost supranumit „Omul munte" şi „Autobuzul"
- Până în 2004 a evoluat numai la echipe din Noua Zeelandă (Manukau, Blues, Chiefs, Wellington, Hurricanes). A mai jucat la Cardiff Blues (Ţara Galilor), North Harbour, tot în ţara sa natală, şi Marsilia (2009)
- A câştigat un titlu în Campionatul Provinciilor din Noua Zeelandă (2002), două ediţii ale Super 12 (1996 şi 1997) şi trei în Tri-Nations. A fost finalist al Cupei Mondiale în 1995 şi semifinalist în 1999, cu All Blacks. Marele său regret este că nu a câştigat Cupa Mondială
- În 1999 a semnat un contract pe mai mulţi ani cu Adidas, care i-a adus 10 milioane de dolari neozeelandezi
- Un joc video îi poartă numele