Vettel, a treia victorie din 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formula 1 a venit în Europa, însă nimic nu s-a schimbat după cursele de la Antipozi şi din Asia. Red Bull a dominat calificările dar şi cursa şi a reuşit dubla. Vettel obţine a treia victorie din 2011, urmat de Webber şi Alonso.

Clasament MP al Turciei:
1. Vettel Red Bull-Renault 1h30:17.558
2. Webber Red Bull-Renault + 8.807
3. Alonso Ferrari + 10.075
4. Hamilton McLaren-Mercedes + 40.232
5. Rosberg Mercedes + 47.539
6. Button McLaren-Mercedes + 59.431
7. Heidfeld Renault + 1:00.857
8. Petrov Renault + 1:08.168
9. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1:09.300
10. Kobayashi Sauber-Ferrari + 1:18.000
11. Massa Ferrari + 1:19.800
12. Schumacher Mercedes + 1:25.400
13. Sutil Force India-Mercedes + 1 tur
14. Perez Sauber-Ferrari + 1 tur
15. Barrichello Williams-Cosworth + 1 tur
16. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1 tur
17. Maldonado Williams-Cosworth + 1 tur
18. Trulli Lotus-Renault + 1 tur
19. Kovalainen Lotus-Renault + 2 tururi
20. D'Ambrosio Virgin-Cosworth + 2 tururi
21. Karthikeyan HRT-Cosworth + 3 tururi
22. Liuzzi HRT-Cosworth + 5 tururi

Cel mai rapid tur: Webber, 1:29.703

Abandonuri:

Di Resta Force India-Mercedes turul 45
Glock Virgin-Cosworth înainte de start

Clasament piloţi:
1. Vettel 93p
2. Hamilton 59p
3. Webber 55p
4. Button 46p
5. Alonso 41p
6. Massa 24p
7. Petrov 21p
8. Heidfeld 21p
9. Rosberg 20p
10. Kobayashi 8p
11. Buemi 6p
12. Schumacher 6p
13. Sutil 2p
14. Di Resta 2p

Clasament constructori:
1. Red Bull-Renault 148p
2. McLaren-Mercedes 105p
3. Ferrari 65p
4. Renault 42p
5. Mercedes 26p
6. Sauber-Ferrari 8p
7. Toro Rosso-Ferrari 6p
8. Force India-Mercedes 4p

16.41 Are loc festivitatea de premiere, cu imnurile germaniei, pentru Sebastian Vettel şi al Austriei pentru Red Bull Racing. Vă mulţumesc că aţi urmărit în direct alături de adevarul.ro cursa de la Istanbul. Vom reveni în curând cu rezultatele finale şi clasamentele la piloţi şi constructori.

16.38 Vettel este felicitat de către mebrii echipei tehnice şi se salută mult mai cordial decât la alte premii cu coechipierul său Mark Webber, ocupantul locului doi.

16.36 Vettel a fost urmat de Webber, Alonso, Hamilton, Button, Heidfeld, Petrov, Buemi şi Kobayashi. În afara punctelor au urmat Massa, Schumacher, Sutil, Perez şi Barrichello, Alguersuari, Maldonado, Trulli, Kovalainen, d'Ambrosio, Karthikeyan şi Liuzzi. Di Resta este singurul abandon al cursei, în condiţiile în care Timo Glock nici măcar nu a luat startul.

FINAL: VETTEL CÂŞTIGĂ ÎN TURCIA!

Turul 56: Button este prins din urmă de Rosberg, care trece în viteză pentru locul cinci. Vettel are 7,9 secunde în faţa lui Webber. Hamilton este la 41 de secunde de lider!!!

Turul 55: Schumacher trece de Alguersuari pentru locul 11, dar Massa vine din spate şi trece de amândoi. Depăşiri peste depăşiri, o cursă absolut senzaţională!

Turul 53: Webber are peste o secundă faţă de Alonso, dar spaniolul se poate apropia în zona în care are voie să folosească aripa portantă spate. Duel frumos în spate între Schumacher şi Massa. Brazilianul a trecut pe linia dreaptă, dar germanul a revenit în următoarele două viraje.

Turul 52: OOOO! Webber trece de Alonso la limită, pe interior. Alonso revine pe ultima dreaptă. Webber închide. Rămâne în faţă, Alonso presează. Va fi duelul finalului de cursă!!!

Turul 50: Vettel, Alonso, Webber, Hamilton, Button, după ce Hamilton l-a depăşit în viteză pe coechipierul său.

Turul 48: Vettel mai trece o dată pe la boxe, pentru mai multă siguranţă şi având timp suficient în faţa lui Alonso. Germanul se îndreaptă către a treia victorie din 2011.

Turul 47: Alonso trece pe la boxe pentru pneuri de pe locul doi. Pilotul Ferrari rămâne pe locul doi şi are podiumul asigurat. Rosberg trece de Massa.

Turul 45: Rosberg iese la boxe de pe locul 5. Buemi trece de Schumacher ca la şcoala de piloţi, mult prea uşor.

Turul 43: Heidfeld, Massa şi Schumacher competează lista celor care vor puncta astăzi. Urmează pe 11 Buemi, apoi di Resta, Perez, Kobayashi, Alguersuari şi Barrichello.

Turul 42: Vettel, Alonso, Webber, Hamilton, Rosberg, Button, Pertrov este ordinea la vârf.

Turul 41: Vettel iese la şapte secunde în faţa lui Alonso şi dacă nu intervine nimic neprevăzut va câştiga al treilea Mare Premiu în acest sezon.

Turul 39: Vettel, Alonso, Webber, Button, Buemi, Hamilton este ordinea în acest moment. Vettel la boxe. Pneuri dure pentru Vettel care clar nu mai face nicio oprire până la final.

Turul 37: Alonso a trecut şi el pe la boxe şi iese pe harduri. Se pare că este setat pentru un duel cu Webber pentru locul doi. Vettel are peste 25 de secunde avans şi poate rămâne lider în urma unui pit-stop normal, fără probleme. Alonso se distanţează de Webber.

Turul 35: Ordinea este dată peste cap momentat de această a treia trecere pe la boxe a mai multor piloţi, care vor opta se pare pentru patru opriri. Vettel şi Alonso conduc şi nu au oprit deocamdată pentru a treia oară. Webber a ieşit pe harduri, ar putea forţa până la final.

Turul 34: Rosberg face a treia oprire la boxe şi iese pe locul 11. Vettel are 9,2 secunde avans faţă de Alonso, care reuşeşte să menţină ritmul acum cu campionul mondial, dar nu se poate apropia. Hamilton trece şi el pe la boxe şi are o problemă, întârzie mult prea mult la boxe şi iese pe şapte acum.

Turul 32: Schumacher trece pe la boxe şi iese pe locul 14. O nouă cursă anonimă pentru german.

Turul 31: Vettel are peste 9 secunde în faţa lui Alonso. Button îl presează pe Massa pentru locul şapte.

Turul 29: În spatele primilor opt sunt: Heidfeld, Schumacher, Buemi, Alguersuari. Alonsoooooo! Ce depăşireeeee!!!! A mers la asipraţie până în ultimele clipe şi apoi a ieşit de la cutie şi a trecut de Webber care nu a avut timp să reacţioneze! Alonso a fost la doar câţiva centimetri să-l acroşeze pe Webber.

Turul 28: Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Petrov, Massa, Button, Rosberg este ordinea în cursă la vârf. "Încearcă să te desprinzi de Alonso" i se spune lui Webber de la radio. Alonso este avertizat imediat la rândul său de intenţiile lui Webber

Turul 27: Button a ieşit în faţa lui Rosberg, pe locul al optulea.

Turul 25: Vettel, oprire perfectă la boxe, iese pe soft, tot pe primul loc. Webber e al doilea. Alonso face cel mai rapid tur.

Turul 24: Button trece de Massa!!!! Brazilianul greşeşte după ce a fost depăşit şi intră la boxe! Ce cursă avem, ce depăşiri, ce dueluri! Formula 1 ca pe vremuri. Alonso a fost şi el la boxe, Vettel rămâne lider şi face o cursă într-o ligă numai a lui în care deocamdată nu se califică nimeni...

Turul 22: De disputa dintre Massa şi Rosberg a profitat Button care s-a apropiat şi în cele din urmă, cu o manevră superbă, a trecut la rândul său de Rosberg. A fost, pentru câteva viraje un duel în trei, dar acum Massa şi Button se distanţează, iar Rosberg iese la boxe. Hamilton a trecut şi el pe acolo în turul precedent.

Turul 20: SENZAŢIONAL duel Massa-Rosberg. Massa trecuse, cu KERS şi aripa portantă spate, dar Rosbeg a revenit imediat pe următoarea linie dreaptă cu KERS-ul plin. S-au atins cei doi lateral, Rosberg i-a interiorul virajului şi râmâne înainte. Spectaculos.

Turul 19: Massa este în coada lui Rosberg şi încearcă să forţeze depăşirea, însă germanul se apără bine.

Turul 18: Hamilton s-a distanţat de Rosberg, dar este avertizat să aibă grijă de pneuri. Alonso forţează pentru a-l ajunge pe Webber şi este la 2,7 secunde în spatele său. Kobayashi este marele câştigător al primei treceri pe la boxe, de pe ultimul loc a ajuns acum pe 10.

Turul 16: După Button, urmează pe locul 8 Vitali Petrov, urmat de Heidfeld, Buemi, Barrichello şi Kobayashi. În spate, în continuare sunt Sutil, pe 13, urmat de Schumacher, di Resta şi Maldonado.

Turul 15: Vettel are aproape 3 secunde în faţa lui Webber. Schumacher trece din nou pe la boxe, după ce fusese depăşit de Rubens Barrichello într-un duel al veteranilor.

Turul 14: Button trece pe la boxe şi iese pe locul şapte. după această sarabandă de opriri ordinea este Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Rosberg, Massa, Button

Turul 12: Hamilton şi Rosberg primesc prin radio de la boxe mesajul: "trecem la planul B". Ar putea însemna o strategie cu patru opriri. Vom vedea. Kobayashi a ajuns pe locul cinci, din coada plutonului, dar nu a oprit încă la boxe. El a plecat însă pe hard şi ar putea încerca o strategie cu doar două opriri.

Turul 12: Vettel trece şi el pe la boxe şi iese în spatele lui Button care însă nu a oprit la boxe încă.

Turul 11: Webber, Alonso şi Rosberg intră la boxe.

Turul 10: Massa a trecut de Hamilton dar cei doi au intrat la boxe imediat. Hamilton a ieşit primul iar Massa aproape că l-a acroşat pe Hamilton la ieşirea din pit-stop! Massa a rulat în paralel cu Hamilton, trecând de linia albastră care delimitează zona boxelor.

Turul 8: Button trece din nou de Hamilton, Massa a trecut de Petrov şi este în spatele cuplului de la McLaren. Petrov iese la boxe de pe locul 8. În spate Schumacher a ajuns pe 19, după ce era ultimul, dar acum mai are 10 secunde până la Jarno Trulli, ocupantul locului 18.

Turul 7: Alonso trece de Rosberg, care ajunge pe locul al patrulea după un start excelent. Ordinea este Vettel, Webber, Alonso, Rosberg, Hamilton, Button, Petrov, Massa

Turul 6: Alonso îl atacă pe Rosberg dar deocamdată nu poate trece. Duel nebun între Hamilton şi Button. Button trece, Hamilton revine însă imediat, senzaţională dispută între cei doi piloţi McLaren.

Turul 5: Webber atacă şi trece de Nico Rosberg, cu ajutorul aripii portante spate, dar acum pilotul german, din postura de urmăritor are voie să folosească acest sistem pentru a depăşi. să vedem dacă Nico va profita.

Turul 4: Webber se apropie de Rosberg şi va încerca cât de curând o depăşire. Vettel are deja 3 secunde faţă de Rosberg şi zboară pe primul loc. Reluările incidentului din Schumacher şi Petrov arată că rusul i-a tăiat calea, însă nici neamţul nu a cedat şi pilotul Renault a trecut cu roata din dreapta spate peste aripa din faţă a lui Schumi.

Turul 3: Schumacher îl loveşte din spate pe Petrov şi îşi avariază aripa frontală. Iese la boxe pentru a o schimba. Se anunţă o nouă cursă de coşmar pentru septuplul campion mondial.

Turul 2: Hamilton a pierdut chiar trei locuri, fiind depăşit şi de coechipierul său Jenson Button. Vettel are deja 1,2 secunde avans faţă de Rosberg.

Turul 1: Vettel a avut un start de excepţie, în timp ce Rosberg l-a depăşit la start pe Webber şi este pe doi. Alonso de asemenea a plecat furtunos şi a ajuns pe patru, profitând de o greşeală a lui Hamilton care a părăsit trasa ideală şi a pierdut două locuri

15.00 Turul de încălzire este aproape de sfârşit. Ne pregătim de startul Marelui Premiu al Turciei.

14.55 Va fi din nou interesant de urmărit strategia echipelor în ceea ce priveşte pneurile. În mod normal trei opriri sunt prevăzute, dar cursele precedente au dovedit că totul se poate modifica în timpul cursei.

14.50 Linia boxelor a fost închisă. Se pare că monopostul lui Glock nu va putea fi refăcut în timp util pentru startul cursei.

14.45 Jerome D'Ambrosio a fost retrogradat cu cinci locuri pe grila de start, după ce s-a dovedit că nu a ţinut cont de steagurile galbene în timpul antrenamentelor. Timo Glock, celălalt pilot Virgin, are o problemă la cutia de viteze. Mecanicii încearcă să o repare în timp util astfel încât acesta să poată pleca de pe linia boxelor

14.40 La Istanbul cerul este parţial noros, însă posibilitatea ca ploaia să ude circuitul în timpul cursei sunt aproape nule. Temperatura este de 17 grade Celsius în aer, iar la nivelul solului se apropie de 30 de grade Celsius.

Dacă dubla Red Bull nu mai surprinde pe nimeni, clasarea pe poziţia a treia a lui Nico Rosberg, care le-a luat faţa celor de la McLaren şi Ferrari este oarecum o surpriză. Chiar şi Michael Schumacher s-a declarat mirat de diferenţa mare dintre el şi coechipierul său. „Nu am avut probleme cu maşina. Mă chinui să-mi dau seama de ce nu am mers mai rapid. Nu am făcut greşeli pe tur, doar uşoare probleme de aderenţă. Poate este ceva pe care nu îl realizez acum", a spus Schumacher după sesiunea de calificări în care a terminat pe locul opt, la mai bine de o secundă faţă de Rosberg.

Ritmul lui Nico nu a putut fi atins nici de Lewis Hamilton, care va pleca de lângă pilotul Mercedes, de pe poziţia a patra. În spate, pe a treia linie la start se află, în ordine, Fernando Alonso şi Jenson Button, în timp ce Schumi îl are alături pe Vitaly Petrov.

Kamui Kobayashi va lua şi el startul, deşi nu a apucat să facă nici măcar un tur în calificări, după ce o defecţiune la sistemul de alimentare l-a oprit pe japonez la chiar prima ieşire pe pistă. Stewarzii au decis însă să-l aşeze în coada plutonului, cu toate că nu a obţinut acel procentaj de 107 la sută din cel mai bun timp, care i-ar fi dat posibilitatea să se califice, folosindu-se de o portiţă a regulamentului care prevede „situaţii excepţionale". Cum Kobayashi a avut timpi foarte buni în antrenamente, el a fost primit pe grila de start în mod cu totul deosebit.

Iată grila de start de la Istanbul:
Linia 1: Vettel (Red Bull) / Webber (Red Bull)
L2: Rosberg (Mercedes) / Hamilton (McLaren)
L3: Alonso (Ferrari) / Button (McLaren)
L4: Petrov (Renault) / Schumacher (Mercedes)
L5: Heidfeld (Renault) / Massa (Ferrari)
L6: Barrichello (Williams) / Sutil (Force India)
L7: di Resta (Force India) / Maldonado (Williams)
L8: Perez (Sauber) / Buemi (Toro Rosso)
L9: Alguersuari (Toro Rosso) / Kovalainen (Lotus)
L10: Trulli (Renault) / d'Ambrosio (Virgin)
L11: Liuzzi (HRT) / Glock (Virgin)
L12: Karthikeyan (HRT) / Kobayashi (Sauber)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite