Două românce sunt idolatrizate în Ungaria!
0Jucătoare cu vechime la Györ, Aurelia Brădeanu şi Simona Spiridon sunt asaltate de fani când ies pe stradă. Handbalul este o adevărată religie în Györ, iar respectul dintre jucătoare şi suporteri primează.
Un orăşel de 125.000 de locuitori, Györ a devenit un punct de referinţă pe harta handbalului mondial în ultimul deceniu. Şase finale de cupe europene şi patru semifinale consecutive de Liga Campionilor reprezintă probabil dovada că ungurii deţin cheia succesului. La aceste performanţe şi-au adus o contribuţie decisivă şi mai multe jucătoare din România.
Carmen Niţescu a deschis balul în 2001. Au urmat Simona Gogârlă, Ana Maria Lazer, Gabriela Rotiş, Aurelia Brădeanu şi Simona Spiridon. "Mika" a ajuns deja la al şaselea sezon pentru formaţia maghiară, în timp ce Spiridon a adunat şi ea patru ani în tricoul alb-verde al lui Györ. Ambele sunt foarte respectate de fani, iar relaţia este una reciprocă.
Sesiuni de autografe cu fanii
Vineri, în Györ, s-a sărbătorit Ziua Mişcării, iar localnicii au ieşit cu mic cu mare să facă sport în natură. Deşi tocmai terminaseră un antrenament istovitor şi meciul cu Oltchim bătea la uşă, handbalistele de la ETO Györ au acceptat oferta municipalităţii pentru susţinerea unei şedinţe de autografe cu publicul larg.
Timp de aproape o oră, vedetele finalistei Ligii Campionilor din 2009 au stat de vorbă cu fanii, au făcut poze cu aceştia şi au oferit autografe pe nişte pliante create special pentru acest eveniment. Brădeanu, Spiridon şi frumoasa Anita Gör-bicz, cea mai bună handbalistă a lumii în 2005, au fost cele mai solicitate.
„Avem o relaţie foarte bună cu fanii, ne respectă şi ne fac să ne simţim speciale", recunoaşte Aurelia Brădeanu. Printre fani se numără şi un grup micuţ de români stabiliţi la Györ. „Majoritatea am venit din vestul ţării şi lucrăm în sectorul medical", afirmă aceştia.
Marketing la cote înalte
Pentru a înţelege mai bine fenomenul Györ am stat de vorbă cu Andi Spiridon, cel care se ocupă de departamentul de relaţii internaţionale la clubul maghiar. „Nu avem un buget pe măsura lui Viborg sau Oltchim, dar toţi banii sunt bine chivernisiţi. Avem o academie performantă de junioare, care produce talente pe bandă rulantă", afirmă soţul Simonei Spiridon.
Fanshop-ul din incinta arenei se ridică şi el la nivelul unei echipe cu pretenţii. Îţi poţi cumpăra de aici absolut tot ce îţi trece prin cap cu însemenele formaţiei maghiare: brelocuri, căni, pahare, insigne, şepci, fulare cu pozele handbalistelor sau tot felul de alte minunăţii. Nici preţurile nu depăşesc limita bunului-simţ, un tricou original de joc cu numele tău pe spate ajunge la 12.000 de forinţi (circa 45 de euro).
Suporteri de toate vârstele
La rând pentru autografe se aliniază fani de toate vârstele, de la copii de cinci ani până la septuagenare. Acestea, gemene simpatice de 76 de ani, foste gimnaste de performanţă, stau disciplinat la coadă pentru a le strânge mâna campioanelor din noua generaţie.
„Zilele trecute, în timp ce mergeam cu maşina, un biciclist era chiar să facă accident pentru că voia să mă salute de aproape. Spre deosebire de România, aici nu am fost niciodată înjurată că am prins un meci mai slab şi nici nu am auzit comentarii legate de salariul meu", afirmă tranşant Simona Spiridon.