Carnea de vânat, valoroasă nutriţional
0Înainte de prepararea mistreţului trebuie să se îndepărteze tot stratul de grăsime. Carnea de căprioară este mai apetisantă decât oricare alta, spun cunoscătorii. În plus, este o sursă
Înainte de prepararea mistreţului trebuie să se îndepărteze tot stratul de grăsime.
Carnea de căprioară este mai apetisantă decât oricare alta, spun cunoscătorii. În plus, este o sursă bogată de vitamine şi săruri minerale. Nici cea de mistreţ nu este mai prejos. Ea are un conţinut de grăsime mult mai scăzut decât cea a porcului domestic. Orice sortiment de carne roşie trebuie însă consumat cu moderaţie, ne atrag atenţia specialiştii. În exces, aceasta poate declanşa apariţia unor boli severe.
Despre carnea de mistreţ, doctorul în biochimie Eugen Giurgiu spune că: "Acest sortiment are un conţinut de grăsime mult mai redus decât în cazul porcului domestic. Totuşi, se recomandă consumatorilor ca stratul de grăsime să fie îndepărtat când se prepară în orice mod: afumată, fiartă sau pregătită la grătar". Şi la acest tip de carne se remarcă procentul de calorii reduse, comparativ cu porcul crescut în gospodării, cantitatea mare de aminoacizi esenţiali, vitaminele B12, D şi săruri precum fier, zinc şi seleniu. Deoarece carnea din mistreţ tânăr este mai greu de digerat, se recomandă preparatele din carnea mistreţului matur.
Carnea de căprioară, recomandată într-un regim alimentar echilibrat, deşi se aseamănă, potrivit unor studii, cu carnea de viţel. În opinia lui Eugen Giurgiu, carnea dulceagă a căprioarei este mai apetisantă decât orice altă carne de vânat şi valoroasă din punct de vedere nutriţional, având vitaminele B1, B2, F şi săruri minerale - crom, fier, seleniu, zinc. Carnea de capră, asemănătoare cu cea de vânat Consumatorii cărnii de capră spun că aroma, dar şi textura acesteia se aseamănă cu cea de vânat.
Mai ales când exemplarul este la maturitate. Semnificative sunt proprietăţile dietetice constatate de specialişti. Nivelul lipidelor, de exemplu, este de opt ori mai mic decât în cazul cărnii de vită, iar colesterolul este redus comparativ cu alte cărnuri de vânat şi al celei de iepure. Procentul lipidelor saturate are valori mai reduse cu 40% faţă de carnea de pui fără pieliţă. Caloriile se ridică la procentul de 122, asemănătoare cu cea de pasăre, fără piele, al cărui nivel se ridică la 120 de calorii la 100 grame.
Carnea de capră se remarcă şi prin valoarea nutriţională mare datorată nivelului ridicat de proteine, comparativ cu celelalte sortimente de carne roşie, a aminoacizilor esenţiali şi a sărurilor de fier şi potasiu. Procentul vitaminelor prezente în compoziţia sa (B1, B2 şi PP, chiar E, F în cantităţi mai mici) este aproape dublu comparativ cu cel prezent în cărnurile de vită, viţel şi miel.
Toate aceste calităţi recomandă carnea de capră ca pe o alternativă la o dietă sănătoasă.
Orice sortiment de carne roşie trebuie consumat cu moderaţie. În exces, aceasta poate să declanşeze apariţia unor boli severe - cancere digestive şi gută. Cei care consumă adesea carne de vânat nu trebuie să grăbească etapa unei fezandări atente. Astfel carnea nu va fi depreciată.
Eugen Giurgiu doctor în biochimie