A murit „floarea din grădina Năsăudului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeria Peter Predescu, una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară din Ardeal, s-a stins din viaţă la vârsta de 62 de ani, în urma unui stop cardiac. Apropiaţii ei spun că „s-a consumat ca o lumânare“, măcinată de grijile din familie şi de muncă.

Acum mai bine de 30 de ani, Valeria Peter Predescu aducea primul trofeu al concursului „Floarea din grădină“ în judeţul Bistriţa-Năsăud şi apărea în revista „Flacăra“, supranumită de către scriitorul Adi Cusin „O floare din grădina Năsăudului“.

Pe atunci, toţi oamenii din satului ei natal, Telciu, s-au adunat în sala mare a primăriei să o privească la televizor. Astăzi, oamenii din Telciu şi din tot judeţul Bistriţa-Năsăud sunt în doliu pentru pierderea unui om care le-a făcut cinste.

„S-a stins ca o lumânare“

Interpreta a fost găsită fără suflare la ea acasă, de către soţul ei, care a chemat imediat ambulanţa. Medicii au încercat să o resusciteze timp de mai multe minute, însă fără succes.

Apropiaţii artistei spun că viaţa acesteia s-a consumat puţin câte puţin, din cauza grijilor din familie şi a muncii, pentru care nu era recompensată cum se cuvine. Valeria Predescu lucra la Centrul Judeţean pentru Cultură din Bistriţa-Năsăud. Solista a fost afectată, recent, şi de problemele fiului său, Nicolae Predescu, reţinut de către autorităţile germane, acuzat de apartenenţă la o grupare criminală şi judecat.

A fost declarat nevinovat de către instanţele germane, dar interpreta era extrem de  nemulţumită că imaginea acestuia nu a mai fost reabilitată în mass-media din România. De asemenea, era nemulţumită de situaţia ei materială. În 2006 a înaintat un memoriu ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, pentru a-i găsi un loc de muncă, pentru că atunci pensia ei nu depăşea 400 de lei, în ciuda faptului că era unul dintre cele mai importante nume ale folclorului românesc.

„A fost un om bun şi harnic. Şi-a iubit familia, şi-a iubit copiii, a iubit oamenii, a vorbit tot timpul frumos despre oamenii din Telciu. A fost o luptătoare, o femeie care a răzbit în viaţă, dar care, totodată, a trecut prin multe suferinţe şi s-a consumat ca o lumânare“, spune, cu regret, Cornelia Ardelean Archiudean, o altă artistă îndrăgită a judeţului Bistriţa-Năsăud, foarte apropiată de Valeria Peter Predescu, încă din tinereţe.

Artista deţine titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa. Ea va fi înmormântată joi, în satul său natal, Telciu.

S-a născut pe „Valea Dragostei“

Artista s-a născut într-o familie de ţărani de pe Valea lu’ Stan, pe care oamenii o numeau şi „Valea Dragostei“ pentru că, spuneau ei, acolo erau „fete şi neveste frumoase“. Valeria a învăţat să cânte de mică, de la „moaşa Aristina“, o mare cântăreaţă a satului. S-a măritat de tânără, după cum spune şi un cunoscut cântec al ei, la doar 15 ani şi a născut doi „feciori“.

În tinereţe, îşi încânta vecinii cântând în timp ce lucra prin gospodărie sau seara, când îşi legăna copiii. „Toată lumea îmi spunea, «cânţi atâta de fain, ar trebui să te duci la radio»“, povestea interpreta într-unul dintre ultimele ei interviuri. A făcut înregistrări la radio, fiind remarcată de Dumitru Vârtic, redactor la Radio Cluj. De aici, a ajuns, în 1977,  la concursul „Floarea din grădină“, cea mai prestigioasă competiţie de folclor a vremii.

A câştigat concursul cu cântecele „Tânără mă măritai“ şi „Bade dorul dumitale“ şi a adus primul trofeu în Bistriţa-Năsăud. A avut o frumoasă prietenie cu Mărioara Murărescu şi a colaborat cu mari maeştri, dirijori şi artişti populari.

60 de albume de cântece populare, colinde şi pricesne a imprimat Valeria Peter Predescu .

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite