VIDEO Show-urile cu talent, insuficiente pentru carieră
0„Românii au talent“ alege luni un câştigător. Dacă istoria este o dovadă suficientă, puţini dintre laureaţi reuşesc să-şi facă o carieră. Unul dintre cei 12 finalişti ai show-ului de la Pro TV are şansa de a se lansa. Ar putea ajunge să aibă succes, ca Alex Velea şi Cătălin Josan, sau ar putea dispărea.
Adrian Ţuţu şi Narcis Ianău, favoriţi la „Românii au talent“
Pe lângă emisiunile precum „Şcoala Vedetelor", care reuşeau să identifice şi să lanseze vedete, ca Adrian Despot de la Viţa de Vie, Kitty Cepraga, Nadine, Călin Goia de la Voltaj, Diana Munteanu şi Călin Geambaşu, au apărut la începutul anilor 2000 concursurile cu preselecţii, cu probe şi cu schimbări de look pentru concurenţii cu aspect „mediocru". Drama era aceeaşi: se descopereau atâtea voci bune încât selecţia devenea din ce în ce mai grea pentru juriu. De aceea, primele emisiuni-concurs de talente alegeau un învingător şi cei clasaţi pe locurile următoare trebuiau să se mulţumească cu expunerea.
Alege A.S.I.A. şi Pops
Era show-urilor care căutau să lanseze tinere talente a început tot cu Pro TV. Atunci când una dintre componentele trupei A.S.I.A. s-a mutat în Statele Unite, pentru studii, Pro TV, care avea contract cu trupa de fete, a organizat show-ul „Alege A.S.I.A.", pentru a „umple" golul din formaţie. Emisiunea a avut loc în septembrie 2002 şi, pe lângă noua componentă a trupei destrămate ulterior, Alina, s-au mai evidenţiat încă cinci tinere fete.
Alex Velea
Adina Pintea, actuală componentă a trupei Heaven, a fost lăudată pentru vocea puternică, însă tocmai acesta a fost dezavantajul ei la selecţie: avea prea multă personalitate pentru A.S.I.A. La Revelionul 2003, Adina a cântat alături de Loredana în Piaţa Revoluţiei şi apoi a dispărut câţiva ani, până la formarea Heaven, o trupă care nu a fost scutită de câteva scandaluri. În prezent, Adina susţine concerte cu colegele ei şi mai lansează din când în când şi câte o piesă.
Tot la „Alege A.S.I.A.", dintre cele 1.600 de tinere care au participat la preselecţii, s-a mai ivit o formaţie: Pops, formată din Aylin, Diana, Minola şi Tina. Trupa a scos pe piaţă două materiale discografice şi apoi a dispărut, în 2006. Dintre cele patru fete, Minola este singura care a dispărut complet după destrămarea formaţiei. Aylin a apărut în câteva telenovele, în serialul „Cu un pas înainte" de la Pro TV şi acum este membra unei trupe de stand-up comedy.
Diana Bişinicu a înregistrat câteva piese solo, un album şi apoi s-a lansat în afaceri. În 2009 a început colaborarea cu trupa Makidonia şi a înregistrat un album de muzică armenească. Tina Geru a continuat cu cariera în muzica mainstream. A participat de câteva ori la Selecţia Naţională Eurovision din România, cu piese precum „Pleacă" şi „Love Is War".
Eşecul „Popstars"
Cătălin Josan
Încurajaţi de succesul „Alege A.S.I.A.", reprezentanţii Pro TV au mai încercat un concurs de talente, cumpărând formatul internaţional „Popstars", în 2003. Cu toate acestea, emisiunea, care în alte ţări a durat chiar şi 10 ani (Germania), nu a avut succesul scontat în România. Cele două formaţii create şi intrate în finală s-au lansat pe piaţa muzicală, dar au dispărut aproape la fel de repede. Trupa Cocktail (Raluca, Sandrina, Teo, Dădă şi George) a rezistat cel mai puţin, în timp ce Bliss, concepută ca un boyband în stilul Take That sau Backstreet Boys, i-a urmat în neant. Dintre componenţii săi, Doru a reuşit să continue cu muzica şi este în prezent membru al DeepCentral.
Dacă Pro TV a făcut o pauză de câţiva ani cu show-urile concurs de tip „căutare de talent", în toamna lui 2003 a venit rândul postului Prima TV să-şi încerce norocul. A cumpărat tot un format din afară, „Star Factory", asemănător cu alte show-uri de gen ca „Popstars", „Megastar" sau britanicul „X-Factor" (în pregătire în România).
Dacă show-ul „Star Factory" nu prea a rămas în memoria publicului, cel puţin câştigătorul său a demonstrat că are talent, pentru că acum este unul dintre cele mai cunoscute „produse" ale show-urilor de gen. Este vorba despre Alex Velea, care n-a reuşit chiar atunci, ci prin multă muncă. A început cu colaborări cu Anna Lesko şi Anda Adam şi abia apoi a devenit recunoscut ca artist solo.
La fel se poate spune şi despre celălalt câştigător al unui show Prima TV, Cătălin Josan. Acesta a câştigat prima ediţie a emisiunii „Megastar", în 2007. Pentru el au urmat participări la Selecţia Naţională Eurovision, hituri lansate şi chiar prezentarea unei emisiuni la o televiziune muzicală. „După participarea la Megastar s-au schimbat foarte multe lucruri în viaţa mea. M-am mutat la Bucureşti, am devenit mai responsabil, am semnat un contract cu o casă de discuri, am lansat un album şi am reuşit să pătrund pe piaţa din afară cu o piesă. Tocmai acum mă întorc de la Premiile MTV Italia, unde am fost invitat să cânt noul meu single «Don't Wanna Miss You»", a declarat Josan.
Celălalt câştigător „Megastar", Andrei Găluţ, participant în 2008, nu a avut nici pe departe acelaşi succes şi a dispărut momentan de pe scena muzicală. Alţi finalişti „Megastar" au colaborat cu diverse trupe şi au cântat pe post de back-up. O finalistă a emisiunii de pe Prima TV, Cristina Bondoc, nu a renunţat la visurile ei şi a participat la „Românii au talent" alături de o prietenă, Alina Dincă. Cele două au uimit juriul cu vocile lor şi au reuşit să se califice în finală. Însă nu-i de ajuns să participi. Nu-i de ajuns nici să câştigi. Pentru că un premiu nu-ţi garantează succesul. Câteodată e o chestiune de noroc, dar de cele mai multe ori este o chestiune de muncă susţinută.
Talentaţi, dar ghinionişti
Unii dintre tinerii lansaţi la show-urile de talente au dispărut complet de pe scena muzicală. Este exemplul, Minolei, membră a trupei
Pops, care, după ce a scos două albume cu trupa înfiinţată la Pro TV, a ieşit din lumina reflectoarelor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Andrei Găluţ, care în 2008 a câştigat „Megastar".
Succes în mai multe domenii
Aylin Cadâr
Alex Velea şi Cătălin Josan au rămas în industria muzicală şi au reuşit să-şi câştige fani cu mai multe piese care au ajuns în topurile radiourilor, iar Aylin Cadar s-a orientat către actorie, primind roluri în câteva telenovele, dar şi în serialul „Cu un pas înainte" difuzat de postul Pro TV .
Regula celebrităţii efemere, valabilă şi în Occident
Nici în afara României câştigarea unei emisiuni de talente nu-ţi garantează succesul ulterior. Dintre cele nouă sezoane încheiate ale show-ului „American Idol", doar câţiva din cei nouă câştigători au reuşit să se afirme ulterior. Kelly Clarkson a câştigat primul sezon „American Idol", din 2002. A lansat patru albume, din care a vândut 10,5 milioane de unităţi doar în Statele Unite, iar ecourile muzicii ei au ajuns şi în România. Şi Carrie Under- wood, învingătoarea în sezonul al patrulea, a devenit destul de cunoscută, însă faima ei nu a trecut de graniţele Americii. Ba chiar a vândut mai multe albume decât Clarkson în SUA - 12 milioane de unităţi.
Leona a devenit cunoscută după ce a apărut la „The X-Factor“
De cealaltă parte a Oceanului, în emisiunea britanică „The X-Factor", Leona Lewis a câştigat cel de-al treilea sezon, în 2007, şi a stabilit noi recorduri cu ajutorul superhitului „Bleeding Love". De atunci a mai lansat două albume şi are toate şansele să rămână mult timp în vârf. Ceilalţi şase câştigători ai emisiunii au dispărut în neant.
Şi americanii îşi au necunoscuţii lor
În rest, cine a auzit de câştigătorii „American Idol" Ruben Studdard, Fantasia Barrino, Taylor Hicks, Kris Allen sau Lee DeWyze, dacă aceştia au fost aleşi de americani, prin televoting? În schimb, concurenţi eliminaţi de la „American Idol" au avut parte de succes mai mare decât cei care au câştigat. Jennifer Hudson, clasată pe locul al şaptelea în sezonul trei, a primit un Oscar pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, datorită musicalului „Dreamgirls".
Nici Susan Boyle n-a reuşit să câştige „Britain's Got Talent". Ea s-a clasat pe locul al doilea, însă nimeni nu mai ţine minte acum cine a fost cel mai votat concurent. Susan Boyle (50 de ani) a avut un număr-record de vizionări pe YouTube, în timp ce albumul ei a fost cel mai bine vândut din 2009. În mai 2010, revista „Time" a inclus-o pe locul al şaptelea pe lista celor mai influenţi oameni din lume, cu 14 locuri mai sus decât Barack Obama.