Constantin Cotimanis: „Dacă nu eşti «bebe», eşti pierdut!“
0Bebe Cotimanis, în vârstă de 54 de ani, revine din toamnă pe micul ecran în serialul „State de România“, în rolul unui primar. Ar juca orice rol care-l inspiră, dar în ultima perioadă a preferat personajele negative. Ştie că publicul îl place oricum, aşa că nu-şi face griji în privinţa reputaţiei sale.
Adevărul: Sunteţi vocea Pro TV-ului de ani buni, iar publicul vă recunoaşte vocea fără dubiu. Cum vă simţiţi ca un om care nu mai poate fi confundat?
Bebe Cotimanis: Mă simt ca de obicei, de la foarte bine în sus. De câtva timp, mi-am propus să fiu liber şi cât se poate de independent de tot ce poate însemna factor extern care să-mi disturbe viaţa. Mişto ţel, nu?
Care este vocea inconfundabilă din viaţa dumneavoastră?
Cu siguranţă a copiilor, Adela şi Ştefan!
În funcţie de ce anume acceptaţi un rol?
Nu am cerut în viaţa mea să joc nimic. Sunt ferm convins că fiecare actor are deja un curriculum vitae scris cu mult înainte. Aşa cum sunt ferm convins că fiecare om are un drum al său. Nu ne rămâne decât să trecem prin viaţă cu zâmbetul pe buze, dar şi cât se poate de serios.
Preferaţi un rol pozitiv sau unul negativ?
Această împărţire este, în mintea mea, total greşită. Pentru a fi personaje „rotunde“, partea pozitivă şi partea negativă trebuie să fie sensibil egale. Un bun dramaturg, hai să luăm unul la întâmplare, Shakespeare, ştie foarte bine asta! Pozitivul prea pozitiv tinde să devină monoton, iar negativul exagerat aparţine genului horror. Hai să ne păstrăm în limitele plauzibilului!
Cum vă vine rolul unui primar?
Am mai jucat un primar în piesa „Castelul“, a lui Kafka, în regia lui Tino Geirun. La Festivalul Internaţional de la Viena, Teatrul Nottara a luat locul I cu aceasta piesă, concurând cu sute de reprezentaţii artistice din întreaga lume (muzică clasică, teatru, circ, happeninguri, operă, balet).
Publicul pe care îl vom avea la toamnă, când serialul nostru, „State de România“, va înregistra cu siguranţă un succes care va naşte invidia televiziunilor paralele, presupun că este la fel de exigent ca şi cel de la Viena. Primarul, în schimb, nu mai aparţine lumii lui Kafka, ci unei lumi cu totul şi cu totul speciale: lumea satului românesc. Iar Marcel Florentin Popeangă este „Alesul“ acestei lumi încă dinainte de marea răzmeriţă din decembrie ’89. Cum îmi vine rolul? La această întrebare nu voi răspunde eu, ci dumneavoastră... dragi telespectatori!
Aţi spus că nu vă veţi mai recăsători niciodată. Şi-a pierdut instituţia căsătoriei înţelesul pe care îl avea?
Aici aveţi dreptate! „Căsătoria este o instituţie, da’ cui dracului îi place să trăiască într-o instituţie?!“ Citat aproximativ din motto-ul filmului „Asphalt tango“, în regia lui Nae Caranfil...
Nimeni nu s-ar fi aşteptat la o şcoală de machiaj a lui Bebe Cotimanis. Cum v-a venit ideea pentru Cotimanis Show Studio?
Iubita mea Florina, dacă tot am adus vorba despre iubire, a studiat machiajul în Germania, Franţa şi Italia cu profesori de renume, doamna Maluwilz, Fabio de Stefano, cel care a realizat machiajul pentru filme precum „Mumia“, „Stăpânul Inelelor“ şi „Planeta maimuţelor“.
Facem cursuri de calificare şi perfecţionare în meseria de machior, precum şi cursuri de scurtă durată de automachiaj. Ne bucură să participăm la evenimentele de gen şi cu această ocazie mă mai smulg şi eu din viaţa de la ţară, din lumea Perişului, şi aterizez la evenimente mondene.
Deci este o pasiune?
O afacere pe care o fac cu plăcere şi pasiune.
Există vreun rol pe care să-l fi interpretat şi cu care să nu mai fiţi de acord acum?
Eu am un obicei destul de ciudat pentru unii: nu mă uit niciodată la proiectele aflate în derulare. La serialele „Lacrimi de iubire“ şi „Daria, iubirea mea“ am stat să mă uit uneori noaptea, acasă, singur, la înregistrări, dar numai după ce ultimul episod fusese difuzat deja. În general, sunt nemulţumit de ceea ce fac şi mai tot timpul cred că ceva ar mai fi trebuit adăugat. Şi tocmai pentru ca această nemulţumire să nu mă prindă în toiul „afacerii“, refuz întâlnirea cu imaginea mea. Acelaşi obicei îl am şi când este vorba de teatru.
Regrete?
Uneori nu pot să fac atât de mult bine pe cât aş vrea.
Cât de „bebe“ mai sunteţi la 54 de ani?
Cu meseria pe care o am, dacă nu eşti „bebe”, eşti pierdut!
În rolul unui primar parvenit
Actorul Bebe Cotimanis interpretează rolul lui Marcel Florentin Popeangă, prietenul din copilărie al lui State şi actualul primar al comunei unde ajunge şi Familia Potcovaru. Popeangă este genul ţăranului parvenit şi se află într-o permanentă competiţie cu State, drept urmare şi într-o grămadă de conflicte.
„Confruntarea dintre cei doi este dramatică şi comică în acelaşi timp“, spune Cotimanis despre personajul său. „Popeangă este genul de conducător perpetuu, primar înainte, dar şi după ’89, care ar face orice să nu îşi piardă postul“, adaugă acesta. De altfel, nici relaţia pe care o are cu soţia sa, Elvira Popeangă, interpretata de actriţa Maria Teslaru, nu este una reuşită.