5 întrebări pentru Rodica Popescu Bitănescu
0Actriţa Teatrului Naţional din Bucureşti a jucat recent în „Îngeraşii“ şi în „Arestat la domiciliu“. Şi-a exersat condeiul ca dramaturg, scriind două piese de teatru care se joacă la TNB.
1 Ce urmează în materie de scris?
Acum lucrez la cea de-a treia piesă. Este, ca şi „Cinci femei în tranziţie“, şi „Încă-i bine“, tot comedie. Diferă mult de celelalte, dar nu spun mai multe, prefer să fie surpriză. Mă bucur că ambele au succes la public. „Cinci femei“ se joacă de şapte ani cu casa închisă.
2 De ce scrieţi mai mult comedie?
Comedia se scrie foarte greu pentru că se bazează pe o cumplită dramă. Personajele, prin drama lor, stârnesc râsul. În „Rendez-vous“ de Tudor Muşatescu interpretez 13 personaje şi toate sunt comice, pentru că explică o dramă. Dar să extragi tragicomedia dintr-o situaţie este un proces elaborat. Dacă nu ai un anume fel de a simţi, nu poţi scrie comedie.
3 Cum v-aţi apucat de scris?
Până acum câţiva ani, nu aveam calităţi de dramaturg. Nu am avut niciodată pasiune pentru scris, până şi o scrisoare îmi era greu să concep. Când cineva îmi spunea că este scriitor sau dramaturg, aveam o admiraţie imensă pentru acel om, mi se părea impresionant ce făcea.
Am scris odată nişte monoloage de divertisment pentru mine însămi care au fost foarte reuşite. Aşa am descoperit că pot să construiesc nişte personaje. Am început să scriu târziu, când aveam o experienţă de actor, o experienţă de viaţă şi un bagaj de lecturi.
4 Cum v-aţi ales propriul rol în piesele dumneavoastră?
Ar fi greu să nu joc, asta am făcut toată viaţa. Nu am veleităţi de regizor, dar în piesele mele am vrut să mă implic şi ca actriţă, şi în regie, şi în ilustraţia muzicală, şi în mişcarea scenică. La început, mă concentram mai mult asupra personajului meu, apoi mi-am dat seama că trebuie să le tratez în mod egal, pe toate.
5 Cât timp vă ia scrisul unei piese?
Trei sau patru săptămâni, dacă mă concentrez asupra scrisului. Când am avut turnee sau filmări, au trecut luni până am ajuns la forma finală a textului.