Ce trebuie să știi despre bolile copilăriei
0Copilul tău are febră, îl doare capul și au început să-i apară câteva bubițe pe corp? Atunci este posibil să aibă varicelă, rujeolă sau rubeolă. Netratate corespunzător, aceste afecţiuni pot lăsa sechele pe viață. Află cum poţi preveni complicaţiile.
Varicela poate lăsa urme pe corp
Numită în popor și vărsat de vânt, varicela este cea mai contagioasă dintre bolile copilăriei. Ea se transmite pe cale aeriană şi are o perioadă de incubație de la 10 la 21 de zile. În acest timp, medicii recomandă ca micuțul să fie ținut acasă.
Cu două zile înainte de a-i apărea bubiţe pe corp, copilul face febră mare (în jur de 38 de grade Celsius) și se simte foarte obosit. Pentru a evita suprainfectarea pustulelor, nu trebuie să-i faci copilului băi generale. În schimb, menţine-i o igienă parțială, prin tamponarea corpului cu un prosop umed.
Tratamentul constă, în principal, în administrarea de antitermice. Iar pentru a nu se scărpina, îi poți tampona bubițele cu alcool mentolat.
La adulţi, varicela se manifestă mai violent, existând un risc crescut de complicaţii.
Rujeola are simptomele gripei
Cunscută și sub denumirea de pojar, rujeola are simptome asemănătoare gripei și este frecventă la copiii cu vârste între unu și trei ani. Primele semne sunt febra foarte ridicată, secreția nazală, tusea și ochii lăcrimoși. În primele patru zile, în dreptul măselelor apar câteva pete roșii.
După această fază, bubițele încep să apară pe față, pe gât și după urechi. Când erupția ajunge la nivelul mâinilor și al picioarelor, aceasta începe să se retragă de pe față și gât, iar febra dispare. Bolnavul trebuie să stea la pat și să bea foarte multe lichide.
Rubeola, periculoasă în sarcină
Rubeola este o boală a copiilor de vârstă școlară, care au maximum 10 ani. Spre deosebire de celelalte boli ale copilăriei, este greu de recunoscut, deoarece are puține simptome. Astfel, bolnavul are febră două-trei zile (38 de grade Celsius), însoțită de o erupție pe corp și de inflamarea ganglionilor.
Timp de o săptămână, până ce petele dispar, copilul trebuie să stea în casă și să ia paracetamol pentru scăderea febrei. Rubeola nu este periculoasă pentru copii, în schimb, la adulți, poate da complicații.
Foarte important! Femeile însărcinate trebuie să evite contractarea virusului rubeolic mai ales în primul trimestru de sarcină. În caz contrar, copilul se poate naște cu malformații.
Prevenire
Pentru a preveni rubeola, oreionul şi rujeola, se recomandă imunizarea în copilărie. Vaccinul ROR (rubeolă, oreion, rujeolă) se administrează în două doze, una la vârsta de 12-15 luni, iar alta la șapte ani. Vaccinul, administat gratuit, oferă imunitate pentru toată viaţa.
Oreionul poate duce la sterilitate
Afecţiunea se manifestă prin inflamarea glandelor salivare, febră și dureri de cap. Mai pot apărea umflături dureroase sub fiecare ureche și sub maxilar. Perioada de incubaţie a bolii este de maximum trei săptămâni, iar copilul este contagios încă din primele zile.
Și în cazul oreionului, bolnavul trebuie să stea în pat și să ia medicamente care să-i scadă febra. Netratat, oreionul se poate complica cu meningită şi encefalită, bolnavul riscând să-şi piardă şi auzul. Aceste complicaţii sunt frecvente în special la persoanele care fac oreion la vârste adulte. De asemenea, în cazul bărbaţilor, oreionul poate duce la sterilitate.
Specialistul nostru
Dr. Adrian Dumitrescu medic specialist pediatruTel. 0766.437.264
Într-o anumită perioadă a vieţii (cum ar fi copilăria), sistemul imunitar al unei persoane poate fi rezistent faţă de virusurile care dau bolile copilăriei. Când organismul este supus oboselii cronice, sistemul imunitar slăbit face posibilă apariţia acestor boli (la adult de exemplu).
Varicela - cauzată de virusul varicelo - zoosterian - se manifestă pentru prima dată cu erupţie veziculoasă generalizată. Virusul va ramâne în stare latentă în ganglioni și, în perioada de adult, atunci când sistemul imunitar este mai slăbit, boala recidivează sub denumirea de Zona Zoster.
Tratament
Bolile copilăriei nu se tratează niciodată cu antibiotice.