Dispozitivul care produce vase noi pentru inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un aparat special care emite unde acustice stimulează revascularizarea muşchiului cardiac. Metoda este recomandată persoanelor cu angină pectorală  şi nu necesită spitalizare sau anestezie. 

Angina pectorală, durerea resimţită în piept fiindcă muşchiul cardiac nu este hrănit suficient, afectează calitatea vieţii. Deoarece apare pe fondul irigării insuficiente, această afecţiune este un semnal că oricând pot surveni tulburările de ritm cardiac, infarctul miocardic sau chiar moartea subită. Prin urmare, metoda CardioFort, de revascularizare a inimii cu ajutorul undelor acustice, asigură o mai bună hrănire a muşchiului cardiac şi previne alte complicaţii pe care le poate da cardiopatia ischemică.

Se adresează celor cu ­cardiopatie ischemică

Tratamentele tradiţionale destinate persoanelor cu cardiopatie ischemică nu rezolvă întotdeauna şi angina pectorală, durere puternică resimţită în spatele sternului. Fenomenul poartă numele de angină refractară şi apare după aplicarea metodelor clasice de tratament. Statistic, prevalenţa anginei refractare apare la 41% din cazurile de tratament cu medicamente, la 40% din pacienţii cu bypass aorto-coronarian (în primii şase ani de la tratament) şi la 31% din pacienţii care au angioplastie coronariană percutanată transluminală.

Alternativă la stenturi

Metoda CardioFort este utilă atât pacienţilor care nu răspund la tratamentul clasic, cât şi acelora care nu pot beneficia de operaţia de bypass sau de angioplastie cu implantare de stent fiindcă au vase coronariene prea ­mici ori afecţiuni asociate care contraindică astfel de proceduri invazive. De asemenea, procedura este indicată tuturor persoanelor care nu doresc să suporte intervenţii chirurgicale.

Fără durere în piept după doar 30 de minute

Undele acustice ajută la revascularizarea inimii fiindcă determină angiogeneză, adică stimulează formarea de vase de sânge noi. Un aparat de ultimă generaţie este folosit în metoda CardioFort pentru a emite respectivele unde acustice şi pentru a le direcţiona cu precizie în zonele în care irigarea cu sânge a muşchiului cardiac este deficitară. Pe lângă emisia de unde acustice, aparatul CardioFort are înglobat şi un electrocardiograf care detectează cu precizie zonele în care vascularizaţia inimii este deficitară.

În funcţie de ghidajul oferit de electrocardiograf, medicul fixează braţul aparatului ­care emite undele acustice. Apoi, ­fără nicio procedură invazivă, ci doar prin expunerea la undele acustice, se asigură geneza de vase de sânge noi care să hrănească inima. Şedinţele durează în jur de 30 de minute, iar persoana tratată nu simte durere şi nici disconfort. Primele efecte pozitive ale tratamentului sunt vizibile după şase luni de la prima şedinţă. Mai exact, constau în îmbunătăţirea rezistenţei la efort, în atenuarea durerii din spatele sternului, în înlăturarea senzaţiei de „gheară în piept" şi, în general, în îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Intervenţia se realizează în sistem privat

Intervenţia de revascularizare a inimii cu ajutorul undelor acustice se realizează în premieră în România, la o clinică privată din Bucureşti. Preţul şedinţelor de terapie cu unde acustice este suportat în întregime de bolnav, fiindcă asigurările sociale de sănătate nu decontează acest tip de serviciu. 

Specialistul nostru

Profesor dr. Eduard ­Apetrei
medic primar cardiologie, Institutul „C.C. Iliescu˝

CardioFort este o metodă terapeutică sigură care se efectuează în ambulator (fără anestezie şi fără efecte secundare), care permite stimularea formării de vase noi coronariene, iar rezultatele constau în atenuarea simptomelor anginei pectorale şi în îmbunătăţirea capacităţii de efort a pacientului.

Această nouă metodă se adresează în principal pacienţilor cu angină pectorală şi pacienţilor care au urmat un tratament maximal: intervenţii chirurgicale bypass, angioplastie coronariană cu implant de stent. Eficienţa tratamentului a fost probată atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, prin numeroase studii clinice, existând dovezi obiective ale neoangiogenezei indusă prin unde acustice.

Îngrijorător : Un milion de români suferă de cardiopatie ischemică, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite