Remedii în caz de incontinenţă urinară
0Pierderea involuntară de urină apare la 20 la sută din români şi afectează calitatea vieţii celor care se confruntă cu ea. Alături de medicina clasică, terapiile complementare pot fi eficiente.
Una dintre recomandările specialiştilor în caz de incontinenţă constă în evitarea consumului exagerat de lichide. Totuşi, este bine ca persoanele care au această problemă să bea moderat lichide, pentru a favoriza eliminarea toxinelor din organism.
Astfel, pot fi folosite infuziile şi decocturile din plante care au proprietăţi astringente şi antiinflamatoare. În această categorie intră urzica vie, care se întrebuinţează sub formă de decoct pregătit din 10 grame de seminţe măcinate la un litru de apă. Se bea câte o jumătate de cană, dimineaţa şi la prânz. Un alt remediu este decoctul din coada-calului, care se pregăteşte din 10-20 grame de plantă uscată la un litru de apă şi din care se beau câte două căni zilnic.
Indicat este şi ceaiul din coada-şoricelului, care se prepară din una-două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se infuzează 10 minute şi se beau câte două căni pe zi, între mese. Se poate prepara şi un ceai de sunătoare, din una-două linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită, care se infuzează 15 minute. Se beau zilnic câte două căni de ceai cald, dimineaţa şi seara. Se poate folosi şi infuzia dintr-o lingură de creţişoară la o cană cu apă. Se beau, zilnic, câte patru căni.
Băi de şezut cu traista-ciobanului
Coada-calului, coada-şoricelului şi traista-ciobanului sunt plante care se întrebuinţează şi pentru uz extern. 100 g de plantă se adaugă la un litru de apă pentru băile de şezut.
Cură cu extract de muguri de afin
În caz de incontinenţă, utilă s-a dovedit şi gemoterapia. Sunt indicate cure de două-trei luni cu extract din muguri de afin şi din mlădiţe de stejar, dozele fiind individualizate.
Acupunctură, din două în două zile
Curele de acupunctură reechilibrează energetic organismul prin redistribuirea energiei interne. Sunt indicate aproximativ zece şedinţe de acupunctură, a câte 20-30 de minute, efectuate din două în două zile.
Frecvenţă: Incontinenţa urinară este de cinci ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi.
Anumite medicamente pot fi cauza
Ţinând cont că incontinenţa urinară nu este o boală în sine, este necesară identificarea cauzei şi deci consultul specialistului. Printre cauzele care duc la apariţia incontinenţei se numără: administrarea anumitor medicamente (antihipertensive, sedative, diuretice), infecţiile urinare, ruptura de perineu, sarcina, naşterea, menopauza, inflamaţia sau mărirea prostatei, cancerul sau pietrele la vezica urinară, bolile neurologice (Parkinson, AVC) sau diabetul.
Rezultate bune are şi reflexoterapia, câte 10 sau 20 de şedinţe, zilnic sau o dată la două zile.
Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut
În caz de incontinenţă urinară, tratamentele cu plante pot fi benefice ca adjuvante, dar numai după stabilirea cauzelor. Se pot folosi ceaiuri din: merişor, coada-calului, coada-şoricelului, măceşe, mesteacăn, mătase de porumb, cozi de cireşe, rădăcină de osul-iepurelui, urzică, sunătoare, cu rol antiseptic, antiinflamator şi diuretic.
Se pot face şi băi calde de şezut cu coada-şoricelului, coada-calului (100 grame de plante la fiecare baie). În plus, pot fi folosite capsulele ce conţin amestec de pătrunjel, păpădie, coada-calului, urzică, strugurii-ursului, sparanghel, ţelină, mesteacăn, creţuşcă, ienupăr, mentă, ghimbir, cu rol detoxifiant renal. Se administrează două capsule pe zi.