România a pierdut finanţarea pentru bănci de ţesuturi
0Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Transplant, medicul Victor Zota, a afirmat, astăzi, la Târgu Mureş, că România a pierdut finanţarea din fonduri PHARE pentru înfiinţarea a patru bănci de ţesuturi şi celule, din cauza unor neînţelegeri la Ministerul Finanţelor.
"Prin acest program urmau să fie înfiinţate patru bănci de ţesuturi şi celule de nivel european în România, dintre care una hotărâsem să fie la Târgu Mureş. Programul a fost stopat din cauza unor neînţelegeri la nivelul Ministerului Finanţelor Publice din legislatura trecută, când a trebuit să se organizeze licitaţii, care licitaţii au avut loc, dar nu s-au finalizat şi banii s-au pierdut”, a susţinut Victor Zota, citat de NewsIn.
Acesta a precizat că suma necesară pentru înfiinţarea unei singure bănci este de câteva sute de mii de euro. El a spus că, dacă se vor găsi alte resurse, o astfel de bancă s-ar putea înfiinţa la Târgu Mureş. „Tâgu Mureş va fi o prioritate pentru că are şi o activitate de transplant, aici sunt suficient de mulţi donatori şi este şi foarte bine poziţionat geografic. Deci proiectul rămâne, pe moment este stopat”, a spus medicul.
Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş susţine că universitatea ar putea atrage astfel de fonduri. „Noi am depus un proiect de regenerare tisulară care încununează tot ce a făcut Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant în toţi aceşti ani. Şi este foarte important pentru această cercetare să fie posibil un astfel de deziderat. Sperăm ca, din diverse motive, să nu ajungem în situaţia ca proiectele câştigate să nu se poată finaliza”, a declarat prorectorul UMF, Klara Brânzaniuc.
Aceasta a adăugat că este foarte important ca legislaţia să se schimbe astfel încât să permită ca aceste ţesuturi să existe în băncile respective, inclusiv pentru cercetare.