Pregătiri pentru concediu în stil mediteranean
0de carbohidraţi; uleiul de măsline - ca sursă de grăsimi; vinul - în cantităţi moderate în timpul mesei; fructele şi legumele - pentru aportul de fibre şi antioxidanţi; peştele, produsele
de carbohidraţi; uleiul de măsline - ca sursă de grăsimi; vinul - în cantităţi moderate în timpul mesei; fructele şi legumele - pentru aportul de fibre şi antioxidanţi; peştele, produsele lactate sau oul - ca sursă de proteine. Toate acestea se combină cu un consum mai mic de carne şi grăsimi animale.
Regimul libertăţii de mişcare
Dieta mediteraneană nu vă impune ore fixe de masă sau un anumit tip de mâncare. Propune un stil de viaţă sănătos cu care ne putem obişnui repede. Primele studii s-au făcut cu zeci de ani în urmă în Grecia, unde s-a descoperit că această dietă oferă o mai mare speranţă de viaţă, luptând împotriva arterosclerozei, bolilor cardiovasculare şi degenerative. Alimentaţia lor este săracă în grăsimile saturate conţinute din carnea roşie, bogată în grăsimi monosaturate din uleiul de măsline, echilibrată în acizi gastrici polinesaturaţi şi bogată în antioxidanţi şi fibre.
Reguli pentru dieta mediteraneană:• Consumaţi zilnic cereale, pâine şi cartofi• Înlocuiţi desertul cu fructe proaspete• Consumaţi legume cel puţin de două ori pe săptămână• Folosiţi uleiul de măsline ca principala sursă de grăsimi, atât pentru gătit, cât şi pentru salate• Consumaţi zilnic lapte, iaurt şi brânză, toate slabe, pentru asigurarea aportului de calciu• Mâncaţi peşte de trei-patru ori pe săptămână• Renunţaţi la carnea roşie în favoarea celei albe• Folosiţi usturoiul, ceapa, oţetul, lămâia sau ierburile aromatice în locul sării• Beţi peste 2 litri de apă pe zi• Evitaţi consumul de băuturi alcoolice, cu excepţia paharului de vin din timpul meselor• Evitaţi fumatul• Plimbaţi-vă şi faceţi exerciţii fizice în aer liber• Dormiţi minimum 7-8 ore pe noapte.