INTERVIU
0Mancatul in exces provoaca hemoragie digestiva Perioada de trecere de la un tip de alimentatie la altul, odata cu schimbarea anotimpurilor, poate duce la unele probleme de sanatate. Care sunt
Mancatul in exces provoaca hemoragie digestiva
Perioada de trecere de la un tip de alimentatie la altul, odata cu schimbarea anotimpurilor, poate duce la unele probleme de sanatate. Care sunt acestea si cum pot fi tratate, ne-a explicat dr. Victor Strambu, medic primar chirurgie generala la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Bucuresti.
- Care sunt urgentele medicale in aceasta perioada a anului?
- In primul rand, toamna pot aparea puseele ulceroase, precum si diferite complicatii ale acestei afectiuni. Una dintre aceste complicatii este hemoragia digestiva superioara la bolnavii cronici de ulcer. Complicatia se poate manifesta fie din cauza abuzului alimentar, fie in urma administrarii unor medicamente antiinflamatoare sau antialgice luate pentru afectiunile de sezon, cum ar fi guturaiul, raceala sau gripa. Aceste medicamente au efect asupra mucoasei gastrice. La noi in spital nu este garda sa nu avem unul-doua cazuri de hemoragie digestiva. Acesti bolnavi necesita in mod obligatoriu internarea. Tratamentul poate fi doar medical, dar in cazurile grave este nevoie de interventie chirurgicala pentru a opri sangerarea. Semnele hemoragiei digestive sunt scaunele negre (melena), varsaturile in zat de cafea sau cu sange (hematemeza).
- Ce alte complicatii mai pot aparea?
- O alta complicatie este perforatia ulceroasa cu peritonita secundara. Consumul de conserve si afumaturi, dar si de alcool duce la aceasta complicatie. Aceasta se manifesta prin aparitia unor dureri bruste, ca un pumnal, pacientul are o stare generala de rau, transpira abundent si trebuie sa se prezinte de urgenta la un serviciu de chirurgie. Consumul de tarii poate duce si la aparitia pancreatitei acute toxice. Aceasta se manifesta prin balonari, asociate cu durere difuza in tot stomacul si varsaturi. Pancreatita poate fi edematoasa, atunci cand pancreasul se inflameaza, sau necrotico-hemoragica, in cazurile foarte grave. Pacientii trebuie sa ajunga urgent la spital.
- Ce probleme mai pot aparea odata cu trecerea la o alimentatie bogata in grasimi?
- La noi, prin traditie, se face abuz de grasimi. Odata cu venirea iernii, se consuma tuica fiarta, slanina si acestea pot duce la suferinte ale colecistului. Cei mai afectati sunt bolnavii care au piatra (litiaza) la colecist. Colecistita acuta se manifesta cu dureri in partea dreapta sub coasta, cu prelungire spre umarul drept si varsaturi. Simptomatologia apare, de obicei, dupa o masa copioasa, bogata in grasimi. In puseu acut, colecistita trebuie tratata, fie prin interventie deschisa, fie laparoscopic, in functie de gravitate sau doar medicamentos.
- Exista persoane predispuse la astfel de afectiuni?
- In general, persoanele mai plinute sunt predispuse la colecistite si pancreatite, mai ales daca au tulburari la nivelul metabolismului lipidelor (grasimi). Colecistita este mai frecventa la persoanele de sex feminin, iar ulcerele, hemoragiile digestive si pancreatitele sunt preponderente la barbati.