8 milioane dolari - donatie pentru tratarea oamenilor fara posibilitati materiale, cu probleme ortopedice
0Marti, Clinica de Ortopedie a Spitalului de Urgenta Floreasca din Bucuresti a primit o donatie constand din aparatura medicala, instrumentar si proteze, in valoare de 8 milioane de dolari. "Speram sa
Marti, Clinica de Ortopedie a Spitalului de Urgenta Floreasca din Bucuresti a primit o donatie constand din aparatura medicala, instrumentar si proteze, in valoare de 8 milioane de dolari.
"Speram sa acoperim necesarul clinicii pentru cel putin un an",
- sustine prof. dr. Dan Barbu, seful Clinicii de Ortopedie
- Ce inseamna pentru clinica dumneavoastra aceasta donatie?
- Se inscrie in contextul unei preocupari mai largi pe care am avut-o in ultimii 3-4 ani, de largire a orizontului profesional si de adancire a unor anumite aspecte specifice traumatologiei. Prin profilul spitalului nostru, avem o anumita cazuistica - politraumatisme care ne impun o modalitate foarte complexa de rezolvare, colaborari cu multe specialitati - chirurgie, ginecologie, chirurgie toracica s.a.m.d. Pe langa aceste colaborari multiple, avem nevoie si de o dotare complexa. Fara indoiala, noi avem dotarea asta, nu putem sa ne plangem. Cu toate acestea, la ritmul de consum de materiale care exista, niste ajutoare din afara sunt foarte bine venite.
- Cati pacienti estimati ca vor beneficia de aceasta donatie?
- Aparatura medicala, instrumentarul medical, protezele, tot ce este legat de ortopedie, sunt extrem de scumpe. Putini stiu ca cea mai banala tija costa circa 200 de euro, o proteza de sold - 1.000 de euro, o proteza de genunchi - 1.500 de euro... Am vazut in una dintre cutiile venite ieri si un aparat pentru analize de laborator pentru explorarea biologica a pacientilor. Eu sper ca macar un an sa putem acoperi necesitatile serviciului nostru prin aceasta donatie.
- Ati mai beneficiat de astfel de donatii?
- De donatii semnificative, nu. Au mai fost donatii, dar in cantitati mici, cu valoare mica.
"Obiectivul principal al World Vision
- dezvoltarea comunitara"
- explica dr. Laurentiu Zolotusca, coordonator national al proiectelor medicale
- Este prima donatie de anvergura a Organizatiei World Vision in Romania?
- Cu cativa ani in urma, au fost organizate niste conferinte demonstrative de catre medici americani care au avut drept scop imbunatatirea actului medical, introducerea tehnicii de varf in Romania. World Vision in Romania doreste ca aceste tehnici de varf sa fie accesibile si celor saraci, oameni fara posibilitati materiale. Dupa aceste conferinte, a urmat o donatie distribuita Spitalului de Urgenta, Spitalului de Ortopedie Foisor si Spitalul de Neurochirurgie Bagdasar. Majoritatea instrumentarului si a protezelor se adresau interventiilor pe coloana vertebrala. Zilele acestea, am mai primit o oferta din SUA pentru instrumentar medical pentru chirurgia coloanei vertebrale, donatie ce urmeaza a fi adusa in tara.
- Cum colectati banii necesari?
- Donatiile sunt colectate de biroul World Vision din SUA. In majoritatea cazurilor, toata aparatura este noua, sterila, insa noi primim si aparatura care a fost utilizata, este in perfecta stare, dar in tarile dezvoltate este inlocuita cu aparatura de ultima generatie. Prezenta donatie reprezinta numai instrumentar si proteze noi, sterile.
- In ce activitati mai este implicata World Vision in Romania?
- Nu vreau sa credeti ca World Vision se ocupa numai de donatii. In luna decembrie a anului trecut, am organizat o campanie de prevenire a imbolnavirilor HIV/SIDA in judetele Cluj, Iasi, Constanta, Dolj si in Bucuresti. Majoritatea activitatilor noastre se axeaza pe dezvoltare comunitara, care cuprinde educatie, sanatate, acordarea de imprumuturi si consiliere pentru afaceri. De asemenea, avem un program de dezvoltare rurala si, bineinteles, urmarim dezvoltarea spirituala a comunitatilor in care lucram. Noi, ca organizatie crestin-umanitara, avem parteneriate cu Biserica Ortodoxa Romana si cu celelalte biserici crestine.