AUDIO Augusta Lazarov îi "înţeapă" pe Cârcotaşi: "Sunt români get-beget!"
0Delicată, dar puternică, Augusta Lazarov vorbeşte deschis despre provocările vieţii, despre misiunea ei de credinţă şi despre cele mai acute dorinţe
„Adevărul": Cum găseşti România după şapte ani petrecuţi în afara graniţelor ei?
Augusta Lazarov: Traficul s-a schimbat îngrozitor. Şofatul în România a devenit un calvar. Condusul haotic, oamenii care nu-ţi dau prioritate, cei care îţi taie faţa şi te claxonează nervoşi înainte ca semaforul să arate verde... românii sunt impulsivi, chiar şi în vorbire. Am observat că au asimilat prea mulţi termeni englezeşti. Şi nu e vorba doar despre tineri.
Tot mai multe vedete părăsesc România în ultimul timp. De ce te-ai întors când trendul e fix pe dos?
Am stat în Spania în urma căsătoriei şi tot ce am construit acolo a fost alături de Valeriu. După dispariţia lui, mi-a fost extrem de dificil să rămân, căci absolut totul, locurile, oamenii, casa unde am locuit, mi-amintea de el. Se spune că timpul le rezolvă pe toate, dar eu nu sunt chiar aşa de sigură că pe toate.
S-a materializat vreunul dintre proiectele nefinalizate până la moartea soţului tău?
Până ne-am dezmeticit noi după tragedie, momentul potrivit pentru demararea proiectului la care lucrasem împreună trecuse. Era vorba despre o emisiune de toamnă. Chiar şi pentru grilele de primăvară nu mai era timp. Reorganizarea firmelor, al căror administrator unic a fost soţul meu, ia timp. Nici astăzi nu suntem cu toate documentele semnate.
Motiv pentru care ai acceptat propunerea trustului Intact...
Aveam nevoie să mă implic în muncă, să mă dedic vieţii profesionale. Asta mă ţine în priză şi-mi fură din timpul alocat nostalgiei şi durerii.
Spuneai că există formate care au audienţe mari pe criterii slabe valoric. La ce emisiuni te-ai referit?
N-o să dau titluri pentru că n-ar fi fair-play. Dar e adevărat, există. Din cauza crizei economice mondiale, tot mai multe televiziuni mizează pe astfel de formate. Fără publicitate rămân bani puţini pentru a investi în formate costisitoare. În fond, e un trend la nivel internaţional, un compromis cauzat de mersul societăţii. Căci şi noi trebuie să ne adaptăm cerinţelor publicului.
Adică publicul e de vină pentru conceptul formatelor?
Gândirea pe hârtie nu cadrează de multe ori cu ceea ce-ţi doreşti. Spre exemplu, „Mad Man" (TVR 1), un serial extraordinar de bine realizat, cu un scenariu deosebit, cu actori buni... ce audienţe are? E un cerc vicios, din care cu greu se poate ieşi. Pe de o parte situaţia financiară, pe de alta reţetele comode, dar care aduc succes rapid, preluate de mai toate televiziunile din toată lumea. Practic, e vorba despre o uniformizare păguboasă pentru calitate. Dacă nu ar fi siglele posturilor care să facă diferenţa, nu am mai şti în ziua de azi la ce post ne uităm, televiziunile nu mai au identitate. Singura salvare este diversificarea programelor, astfel încât să acaparăm public cu interese şi nivel de cultură diferite.
Să înţeleg că asta este reţeta pe care vei miza în noua ta calitate, de şef al departamentului de Divertisment al Antenei 1?
Pe termen lung, da. Avem obiective care revendică valori apuse. Ne dorim reality-showuri veridice şi programe de studio cu public, cu glamour, showuri scumpe, costisitoare.
Ce format te-ar provoca să te întorci pe sticlă?
Nu visez să revin pe sticlă, dar, dacă ar fi să mă întorc, mi-ar plăcea să descopăr oameni speciali, aşa-numiţii îngeri păzitori, cei care apar la momentul potrivit în locul potrivit şi salvează vieţi sau influenţează în mod fericit destine, întâmplări. Sunt greu de găsit pentru că ei nu caută publicitatea.
Cel mai drag format la care ai contribuit şi cel care a adus cea mai mare audienţă coincid?
„Genialii", un proiect superb, drag sufletului meu, a avut succes în multe ţări. O poveste a unui om excepţional, prezentată atât din perspectiva lui, cât şi a cunoscuţilor, pusă pe tapet de către o echipă extraordinară. Telenovelele, de asemenea, au adus audienţe mari. Am mers în Argentina pentru a învăţa de la profesionişti, de la cei mai buni.
Dacă ţi-ar propune cineva un rol într-o telenovelă, ai accepta?
Orice propunere ar fi binevenită, dar n-aş accepta să joc decât după ce un profesionist mi-ar spune că sunt aptă.
Cum e Augusta Lazarov faţă de „Fata de la Ştirile TVR 2" din 1999?
Poate mai puternică, am trecut prin momente grele, nu e uşor să rămâi văduvă la 34 de ani. E un fapt pe care mi l-am asumat, e drept, din secunda în care am ales să merg alături de un bărbat mai în vârstă cu 40 de ani decât mine. Poate mai experimentată, am cunoscut o altă civilizaţie, altă limbă, locuri deosebite... Augusta de atunci scria poezie, poeme în proză, cea de acum, din păcate, nu.
Ce înseamnă pentru tine „umor de calitate" şi „vedete în adevăratul sens al cuvântului"?
Umorul de calitate se diferenţiază de băşcălie, e lipsit de vulgaritate. Ideea e să-l faci pe om să râdă fără să-i spui lucruri obscene. Bulă a murit, Vacanţa mare de asemenea, Divertis... ei au rezistat în formule noi, s-au adaptat trendului. Au încă unele scenete faine, dar au şi materiale comerciale. Dacă vorbim despre vedete, la noi vedetă este oricine apare în presă nu pentru valoare şi profesionalism, ci pentru scandaluri şi alte asemenea. S-a ajuns ca anumite personalităţi să se simtă jignite atunci când sunt catalogate drept vedete. Cele adevărate nu fac compromisuri de dragul celebrităţii. Avem multe vedetuţe şi puţine vedete.
Unde vrei să ajungi? Un vis neîmplinit încă...
Profesional am parte de provocarea pe care mi-o doresc. Pe plan personal, o realizare foarte mare ar fi o familie. Îmi doresc copii, e împlinirea care, la urma urmei, contează cel mai mult!
În replică: Şerban huiDu şi Mihai Găinuşă
Şerban Huidu: Noi suntem „români getbeget", ne asumăm acest lucru, mie chiar îmi place. Normal, m-am născut în Sălăjan, complicat, nu am cum să fiu altfel, dar să-i răspund Augustei: ea este „Una mujer universal". Ea ştie foarte bine când, unde şi de ce să acţioneze. Este „una mujer orientata".
Mihai Găinuşă: Este „una mala mujer", directoare acum la Antena 1.
Şerban Huidu.: Aia care nu ştia să lege două cuvinte... Deci, Antena 1 sesizăm că este o televiziune senzaţionalistă, este cea mai yoghină televiziune din lume. Ea îşi dă singură cu şutul în fund, pentru că mi se pare INCREDIBIL să încerci să clădeşti un „obositor" nou şi numai după aproximativ trei luni să constaţi că ţi-ai scăzut la jumătate audienţa. Şi mi se pare incredibil să poţi crede că această domnişoară, doamnă, văduvă Lazarov, deşi poartă un nume aşa de frumos, ar putea să conducă emisiuni distractive.
Mihai Găinuşă.: Deci, răspunsul nostru este ferm: dacă noi suntem „români getbeget", atunci noi spunem despre ea că este o „căpşunară getbeget".
+
Răbdătoare
Sunt o bună ascultătoare, am răbdare cu oamenii, evit pe cât posibil certurile de orice fel.
Optimistă
Sunt o fire optimistă, pentru care imposibilul este relativ. Optimismul este cea mai bună terapie în ziua de azi.
-
Critică
Sunt perfecţionistă, am aşteptări mari de la propria-mi persoană, dar şi de la ceilalţi, lucru care mă face uneori prea critică.
Sinceră
Sunt sinceră, ceea ce se dovedeşte a fi de multe ori un dezavantaj.
Obiectul Adevărului
" Sunt păsările din ceramică de Horezu, fabricate manual, cu care eu şi fratele meu ne jucam când eram copii. Se pot umple cu apă şi putem cânta la ele. "
Carte de vizită
Data şi locul naşterii: 10 august 1975, Târgu-Jiu
Carieră: a debutat în presa scrisă la cotidianul „Ultima oră" şi în cea radiofonică la postul Radio Europa Nova. În televiziune a păşit la Europa Nova, post care ulterior a devenit Atomic. Popularitatea a cunoscut-o în 1999, când a devenit „Fata de la Ştirile TVR 2".
2000 - devine prezentatoarea emisiunii „Babilonia",
2002 - se mută la Antena 1, iar în 2003 la Madrid, unde abandonează postul de prezentatoare în favoarea celui de producător. Tot atunci devine doamna Lazarov.
2010 - este directorul Departamentului Divertisment de la Antena 1.
Testul Adevărului
Oprah Winfrey
O luptătoare atât cu tarele societăţii, cât şi cu propriile sale temeri.
Mihaela Rădulescu
Este ambiţioasă şi are încredere în propriile convingeri.
Andreea Marin
E loială, elegantă şi are puterea de a-şi îndeplini visele.
Elena Udrea
O femeie puternică, pentru care riscul nu a reprezentat niciodată un obstacol.
Adrian Mutu
Neglijenţă dusă la paroxism.
Cârcotaşii
Sunt români getbeget!
2000 La pupitrul Ştirilor de la TVR 2
2002 Augusta devine gazda emisiunii „Babilonia"
2003 Tenerife, primul revelion petrecut împreună cu Valeriu Lazarov
2004 Cununia civilă a avut loc în august, cea mai călduroasă lună
2005 De Paşte, la Mănăstirea Horezu, alături de soţul ei