Cum pot fi salvate meşteşugurile tradiţionale? Creează obiecte „meşteşukare“!
0Organizaţia nonguvernamentală KCMC invită tinerii care vor să reinventeaze arta meşteşugărească tradiţională la un concurs inedit de creaţie. Premiile sunt în valoare de 2.400 de lei.
Deşi alambicul sau coşurile de răchită par să fi fost înlocuite definitiv de produsele industriale, a căror singură miză este, fireşte, cantitatea, trebuie să ştiţi că meşteşugarii adevăraţi încă mai există! Sunt oameni simpli, cu mustăţi frumoase şi mâini muncite, care încă se străduiesc să creeze obiecte cu viaţă.
Cum pot ţine pasul cu producţia de masă şi cu cererile felurite ale pieţei o mână de argintari, căldărari, fierari, ceaunari, rudari, împletitori, gabori sau pielari? Organizaţia KCMC îi invită pe tineri să creeze, folosindu-se de materiale consacrate meşteşugurilor (lemnul, alama, răchita, tabla, cuprul, argintul, fierul, pielea sau aluminiul), noi obiecte ce pot concura pe piaţa de azi. Cele mai bune lucrări vor fi premiate cu 1.300, 650 sau 450 de lei.
Propunerile trebuie schiţate în format A3 şi depuse la sediul KCMC (strada Lt. Av. Marcel Andreescu, nr. 15), în perioadele 17-20 aprilie 2012 şi 23-24 aprilie 2012, în intervalul orar 9.00 - 16:30 sau la Facultatea de Arhitectură de Interior din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" (pentru studenţii facultăţii), la 23 aprilie 2012. Meşteşugarii rromi vor da formă celor mai bune idei trimise.
Pentru a înţelege mai bine cine sunt şi ce fac meşteşugarii rromi, KCMC organizează, pe 9 şi 10 aprilie, la Facultatea de Arhitectură şi la Librăria Cărtureşti, o serie de workshopuri despre meşteşugul tradiţional, unde Onuţ (argintar), Florica (împretitoare), Sorin (rudar), Gamy (gabor) şi Emil (căldădar) îi vor învăţa pe tineri secretele meseriilor lor. Înscrierile se pot face la adresa www.mestesukar.ro/concurs.
Concursul este realizat în cadrul proiectului „Romano Cher - Casa Romilor", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 (56327) - „Inveşteste în oameni". Proiectul are ca obiectiv principal readucerea meseriaşului tradiţional de etnie romă pe piaţa economică şi în viaţa activă a comunităţii.