Liceenii învaţă engleza prin piese de teatru
0Elevii de la Liceul „Nicolae Kretzulescu“ din Bucureşti au câştigat premiul cel mare la un festival de teatru. Trupele Crazy Art şi Bloom au luat trofeul la categoria creaţie, respectiv interpretare, la a IV-a ediţie a Festivalului de teatru în limba engleză „My Fest“.
Liceenii au încercat prin scenariile scrise de ei să corecteze problemele de comportament pe care le pot avea adolescenţii. Trupa Crazy Art a jucat piesa „Roll the Dice" scrisă de Monica Ungurianu şi Andreea Duţă, eleve în clasa a XI-a C la Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kreztulescu". „În piesă este vorba de doi prieteni, Vice care este un tip vicios - bea, fumează, ia droguri, iar prietenul lui, Roy, îl urmează în tot ceea ce face. La un moment dat Vice face un accident cu maşina şi se întâlneşte cu moartea care îl pune să aleagă între a muri şi a duce o viaţă fără vicii.
Vice alege să trăiască, este părăsit de anturaj, dar reuşeşte să-şi facă o prietenă şi să ducă o viaţă normală", explică Mihnea Constantin, elevul care a interpretat rolul lui Vice. „În acest mod, personajul principal află că numele lui adevărat nu este Vice (viciu), ci Victor (învingător)", îi completează profesoara Laura Stanciu. Tinerii au fost foarte încântaţi de noua lor postură de actori şi spun că experienţa pe scenă i-a ajutat foarte mult.
Ana-Maria Pîntea s-a ocupat singură de machiaj şi costumaţie pentru a juca rolul lui Lady Zuzu
„Am descoperit că putem improviza şi că putem să ne completăm unul pe celălalt. Am învăţat să ne învingem emoţiile în faţa publicului", explică Diana Liţă şi ea actriţă în piesa „Roll the dice". „Este mai greu să joci în limba engleză pentru că este o limbă străină şi se întâmplă să întâmpini diferite dificultăţi", explică Cătălin Mande, interpretul lui Roy. Premiul cel mare pentru interpretare a fost adjudecat de trupa Bloom care a pus în scenă piesa „Fantasy", în regia Mariei Glava şi a lui Mihai Negoiţă, elevi în clasa a XI-a D.
Au ironizat vedetele
„Piesa începe cu un copil care doarme la televizor şi visează tot felul de personaje: un prinţ, un pirat, o prinţesă, o vrăjitoare, o ţigancă, Hannah Mortala şi Lady Zuzu. Am ironizat personajele care apar la televizor şi care pot avea o anumită influenţă, dar şi personajele din poveşti. Am vrut să atragem atenţia asupra copiilor care se uită prea mult la televizor", explică Ionela Varga, eleva care a primit şi premiul pentru expresivitate pentru cele două roluri: „ţiganca" şi „Hannah Mortala". Piesa nu a fost lipsită de peripeţii, mai ales că elevii au repretat timp de o lună pentru a-şi intra în rol. „Eu am fost «prinţesa» şi trebuia să mă împiedic. Cădeam şi de câte 4-5 ori pe zi la repetiţii", spune Daniela Crama.
Exerciţiu pentru dicţie
„Ne-am dezvoltat abilităţile de comunicare, dicţia şi uşurinţa de a vorbi în limba engleză", spune Ana-Maria Pîntea, care a interpretat rolul lui Lady Zuzu. Rolul Piratului a fost jucat de Andrei Cojocaru, Ştefan Dobre a fost prinţul din poveste care avea chiar două gărzi de corp, pe Victor Frecateanu şi Mihai Negoiţă, iar Alexandra Dinca a intrat în pielea unei vrăjitoare. Profesoara de engleză Oana Băjenaru nu a stat departe şi a primit şi ea un rol în piesă, cea de mamă. Şi cum aveau nevoie de un copil, trupa Bloom a recrutat-o şi pe Theodora, fiica profesoarei de limba engleză.
„Cu toţii am participat la scrierea scenariului. Ne-am completat unul pe celălalt", spun actorii din trupa Bloom.Pentru următoarea ediţie "My Fest", coordonatorul proiectului, profesoara de engleză Georgeta Cuatu îi invită pe liceeni să-şi exprime liber, prin scenarii proprii, viziunea asupra problemelor care îi frământă şi asupra modulului în care sunt ele receptate şi rezolvate de societatea în care trăiesc. Scenetele de teatru scrise de liceenii de la „Kretzulescu" au avut şi un rol educativ.