Centrul Universitar Iaşi: Fata şi băiatul lui tata
0Şefii multor facultăţi din mediul academic şi-au adus rudele aproape de serviciu. Astfel de situaţii se întâlnesc în aproximativ 95% din universităţile din ţară, iar noua lege a educaţiei va interzice aceste legături. Nemurile profesorilor care ocupă funcţii de conducere în centrul universitar din Iaşi au posturi asigurate la catedrele din cadrul aceleiaşi instituţii.
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) de la Iaşi a promovat, ani la rând, nepotismul ca brand. Una din familiile angajate la universitate este cea a doctorului Constantin Fătu, fost profesor universitar, cancelar al facultăţii şi membru al Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie.
Rude cu probleme
Fiul său, Ion Fătu (42 de ani) este, din 1998, şef de lucrări la Catedra de Obstetrică şi Ginecologie a Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF. Fiica doctorului, Ana Maria Fătu (36 de ani), este asistent universitar la aceeaşi facultate.
De asemenea, Ramona Fătu, soţia lui Ion, lucrează în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie. Şirul „coincidenţelor" nu se opreşte aici. Fătu junior este şi finul doctorului Vasile Burlui, rector al UMF în momentul angajării. Constantin Fătu arată cu degetul şi spre alţii. „Nu suntem singurii din universitate care suntem rude şi lucrăm în acelaşi loc", a argumentat acesta.
La sfârşitul lunii martie, Fătu junior a fost prins beat la volan de trei ori, într-un interval de 19 ore, iar rectorul UMF, Vasile Astărăstoae, a propus excluderea acestuia din instituţie. Ion Fătu nu este, însă, la prima abatere. De ani buni, colegii de la Spitalul „Cuza Vodă" (Iaşi), unde este angajat ca ginecolog, şi cei de la UMF (Iaşi), îi cunosc problemele cu alcoolul, absenţele.
Încă din 2006, şi sora lui Ion, Ana Maria Fătu, a fost implicată într-un scandal legat de absenţele ei prelungite, nemotivate, pentru care, în mod normal, ar fi trebuit sancţionată. De asemenea, Ramona Fătu, soţia lui Ion, a fost unul dintre cei 77 de rezidenţi numiţi preparatori într-o perioadă în care universitatea tăia din salariile altor profesori.
Tradiţia de familie
Şi profesorul Ioan Avarvarei, fost rector al Universităţii Agronomice (Iaşi) în perioada 1996-2003, a avut grijă să lucreze aproape de soţia lui şi cei doi copii. În prezent, el este şef la Catedra de Pedotehnică, iar soţia sa, Teona, îi este subordonată şi predă studenţilor disciplinele „Agricultura generală" şi „Nutriţia animalelor".
În mandatul de rector al lui Ioan Avarvarei s-a angajat întâi fiul său, Bogdan, pe postul de inginer cercetător la Facultatea de Horticultură. Ulterior, fostul rector a introdus disciplina „limba spaniolă" ca materie de studiu deoarece la universitate s-a angajat şi fiica sa, Simona, care terminase Facultatea de Litere.
Legea Educaţiei scoate clanurile din universităţi
Noul proiect al Legii educaţiei propune reglementarea relaţiilor de familie din universităţi. Proiectul interzice „ocuparea oricărui post de conducere de către afini şi rudele până la gradul II, inclusiv". Cu alte cuvinte, dacă proiectul se aprobă, nu vom mai întâni în aceeaşi universitate, în funcţiile înalte, părinţi şi copii, bunici şi nepoţi, fraţi sau cumnaţi.
Chiar dacă cuplurile soţ - soţie au fost omise din proiect, ministrul Educaţiei Daniel Funeriu a dat asigurări că viitoarea lege se va referi şi la această categorie. „Verificăm dacă există această omisiune şi o vom corecta. Noi ne-am gândit că legea include şi soţul cu soţia", a precizat ministrul, pentru „Adevărul".