VIDEO Muzica poate trezi din nou la viaţă pacienţii cu Alzheimer
0Se spune că muzica „ia durerea cu mâna“, îmblânzeşte animalele şi, mai nou, trezeşte la viaţă pacienţii cu Alzheimer.
Documentarul „Alive Inside“ (viu pe dinăuntru) arată cât de puternic influenţează muzica persoanele în vârstă care suferă de demenţă. Pacienţii, care înainte erau lipsiţi de reacţii la stimuli, s-au trezit la viaţă atunci când li s-a pus muzica preferată şi au început să bată ritmul cu picioarele, să-şi mişte mâinile şi, incredibil, chiar să poarte conversaţii lungi despre pasiunea lor pentru muzică şi despre rolul ei în viaţa lor.
Un bărbat, pe nume Henry, care de obicei stătea liniştit într-un scaun, cocoşat şi care abia scotea două cuvinte, a ieşit ca din transă atunci când a ascultat muzică, notează „Mother Nature Network“. Când a venit vorba despre muzica preferată, Henry a început să vorbească despre Cab Calloway şi chiar a fredonat melodiile preferate ale artistului.
„Muzica îmi dă sentimentul de dragoste, de romantism. Cred că acum lumea trebuie să ia contact mai mult cu muzica. Domnul a venit la mine şi m-a făcut sfânt, sunt un om sfânt. Aşa că îmi oferă aceste sunete“, mărturiseşte Henry.
Documentarul, produs şi regizat de Michael Rossato-Bennet, îl urmăreşte pe asistentul social Dan Cohen cum le pune muzică pacienţilor ca Henry şi cum îi priveşte revenind la viaţă. Cohen este directorul executiv al organizaţiei non-profit „Music&Memory“ (Muzică şi Memorie), care strânge şi donează iPod-uri pacienţilor din azilurile de bătrâni. Organizaţia oferă informaţii şi resurse pentru asistenţii care încearcă să înfiinţeze programe de terapie muzicală pentru pacienţii lor.
Neurologul Oliver Sacks, cunoscut pentru romanele sale „Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie“, „Revenirea la viaţă“ şi „Muzicofilia“, apare şi el în documentar. „Muzica se imprimă în creier mult mai adânc decât orice altă experienţă. Muzica evocă emoţia, iar emoţia poate aduce cu ea amintirea“, spune doctorul Oliver Sacks în documentar.
Citeşte mai multe despre Alzheimer:
Patru metode prin care să-ţi menţii mintea ageră odată cu înaintarea în vârstă
Odată cu înaintarea în vârstă, problemele de zi cu zi devin din ce în ce mai apăsătoare, iar mintea nu mai funcţionează la fel de bine ca în trecut. Sănătatea mintală este foarte importantă, mai ales la vârste înaintate, protejarea ei fiind foarte importantă. Dar cum poţi să te asiguri că mintea ta rămâne ageră pe măsură ce îmbătrâneşti?
10 semne prevestitoare ale bolii Alzheimer. Cum poţi fi de ajutor pentru cei dragi afectaţi
Chiar dacă modificările memoriei sunt semne relativ naturale ale înaintării în vârstă, unele dintre acestea pot să fie asociate ca simptome ale bolii Alzheimer.
Cercetătorii n-au descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţe, dar ei sunt destul de optimişti că nemurirea va fi atinsă până la mijlocul acestui secol. Şi asta printr-un procedeu banal în tehnologie, în orice gadget şi computer.
Descoperirea bolii Alzheimer se datorează unui român: neurologul Gheorghe Marinescu
Cu nouă ani înainte ca Alois Alzheimer să înceapă măcar să se gândească la tulburările de memorie ale pacienţilor lui, neurologul român Gheorghe Marinescu şi patologul francez Paul Oscar Blocq identificaseră deja leziunile din creier care stau la baza lor. La 150 de ani de la naşterea profesorului Gheorghe Marinescu, descoperirile şi realizările neurologului român rămân puncte de reper în medicina românească şi mondială.