Harta emoţiilor umane: cum se văd dragostea şi invidia în organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiu ne prezintă cât de diferit se simt emoţiile în corp, fapt care ne-ar putea uşura modul în care ne controlăm emoţiile prin calmarea zonelor problemă.

Deseori credem că emoţiile sunt ceva ce se petrece doar în creier, în mintea noastră, însă există multe dovezi care sugerează că au loc şi în corpul nostru“, spune Lauri Nummenmaa, cercetătorul-şef în cadrul studiului emoţiilor realizat la Universitatea de Ştiinţe Aalto din Finlanda.

Studiul finlandezilor se bazează pe cinci experimente care au implicat 701 participanţi. Subiecţilor li s-au arătat două siluete asociate unor cuvinte emoţionale, unor poveşti, filme sau expresii faciale şi au fost rugaţi să coloreze regiunile corpului unde simţeau că scade sau creşte activitatea în timp ce vizionau imaginile, notează „Business Insider“.

Aceste hărţi constituie cea mai precisă descriere disponibilă la ora actuală despre cum emoţiile afectează organismului“, spune Nummenmaa.

Harta ilustrează cum au evoluat emoţiile. Cele născute din apropiere, din contact, cum este furia şi dragostea, demonstrează o activitate mai mare în braţe şi mult mai puţin în picioare, în timp ce emoţiile născute din depărtare, din lipsa contactului, cum sunt tristeţea sau anxietatea, demonstrează o dezactivare în zonele specificate.

Sentimentele cu cea mai mare activitate sunt fericirea şi depresia. Autorii susţin că senzaţiile corpului reprezintă un răspuns biologic universal, mai ales că hărţile au fost rezultatul unui experiment care includea subiecţi vest-europeni, dar şi est-asiatici.

Rezultatele i-a făcut pe autorii studiului să concluzioneze că percepţia noastră despre reacţiile organismului la emoţii poate juca un rol important în cum experimentăm aceste emoţii în mod conştient. 

Asta înseamnă că nu doar acţiunile voluntare (cum ar fi controlarea respiraţiei sau zâmbetul) pot produce emoţiile corespunzătoare în organism, ci şi o conştientizare a răspunsului nostru emoţional peste tot în corp ne poate afecta starea de spirit.

Înţelegerea conexiunii dintre minte şi organism poate fi folosită pentru a controla emoţiile puternice. „Creierul este un organ extraordinar. Nu doar controlează, dar şi este controlat de dispoziţia noastră“, spune profesorul şi omul de ştiinţă Myrna Weissman, de la Universitatea Columbia din SUA, pentru „Reuters“.


Citeşte şi:

Abilităţi supranaturale după o operaţie pe creier: superempatia

O femeie din Franţa a dezvoltat o superempatie în urma unei operaţii pe creier care ar fi trebuit să-i vindece crizele severe de epilepsie.

Lucruri simple care te fac fericit

Fericirea este foarte interesantă, mai ales că fiecare are o idee diferită despre ce reprezintă. Pentru unii înseamnă o carte bună citită la gura sobei într-o seară de iarnă, pentru alţii înseamnă călătorii nesfârşite în toate colţurile lumii, şi pentru toţi, poate, zile luminoase petrecute alături de cei dragi. Aşa că, normal, cu toţii suntem obsedaţi de fericire. Ce putem face să fim mai fericiţi?

Cele mai noi recomandări pentru un creier sănătos

Un european din trei suferă de afecţiuni neurologice şi psihiatrice, adică de insomnie, anxietate şi depresie, ba chiar şi de  tulburări asociate morţii celulelor cerebrale. Testele de inteligenţă, dar şi zilele întregi de tăcere asigură longevitatea „maşinăriei de control“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite