Vinul, berea şi băuturile răcoritoare, printre factorii incriminaţi de apariţia gutei, supranumită „boala regilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guta, considerată la un moment dat „boala regilor”, este din ce în ce mai frecventă în rândul populaţiei, iar băuturile răcoritoare cu un conţinut ridicat de zahăr, vinul şi berea se numără printre factorii care duc la dezvoltarea acestei maladii, potrivit cercetărilor de ultimă oră.

Numărul pacienţilor care suferă de gută s-a dublat din anul 1970, informează dailymail.co.uk.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Washington, una din 35 de persoane suferă în prezent de gută, aceasta fiind cea mai frecventă formă de artrită inflamatorie la bărbaţi.

Bolnavii celebri ai istoriei, precum regele Henric al VIII-lea, au dezvoltat această afecţiune din cauza unor mâncăruri alese. În zilele noastre însă, predispoziţie pentru această maladie dureroasă este cauzată de consumul sporit de băuturi îndulcite cu zahăr, de fructoză, vin, bere, dar şi ca urmare a unor efecte secundare ale unor medicamente.

Incidenţa gutei s-a mărit pe măsură ce s-au înmulţit factorii care au condus la o creştere a consumuli de fructoză şi a cazurilor de obezitate”, a explicat Peter Simkin, de la Universitatea din Washington, cel care a condus studiul.

Guta este provocată de o acumulare în sânge a acidului uric, un produs rezidual format în organism şi excretat prin rinichi. Este vorba de o tulburare congenitală a metabolismului substanţelor cunoscute ca purine, în care se acumulează niveluri serice anormale de acid uric. Printre alimentele cele mai bogate în purine se numără icrele, sardinele, heringul, organele, berea, produsele de panificaţie, vânatul.

Când este produs prea mult acid uric sau când acesta este prea puţin excretat prin vezica urinară, mici cristale se pot forma în jurul articulaţiilor. Aceste cristale dure sunt responsabile pentru inflamaţia şi durerea produsă.

Nu se cunoaşte cu claritate motivul pentru care unele persoanele se îmbolnăvesc de gută şi altele nu, dar oamenii de ştiinţă sunt de părere că genele joacă un rol important.

De asemenea, nu este încă foarte clar de ce au apărut mai multe cazuri în anumite zone ale globului, în ţări precum Statele Unite ale Americii, Australia şi China înregistrându-se creşteri ale numărului pacienţilor care suferă de gută, începând din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Oamenii de ştiinţă recomandă bolnavilor de gută să limiteze consumul de carne, bere, lichioruri tari, să bea vin cu moderaţie, să nu consume cafea şi produse lactate zilnic şi să renunţe la fructoză.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite