La ce poate duce excesul de vitamina A

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are rol important în păstrarea acuităţii vizuale, în întărirea imunităţii şi în întârzierea îmbătrânirii celulare. Dar prea multă vitamina A poate crea dezechilibre importante.

La supradoză de vitamina A se poate ajunge prin administrarea excesivă a suplimentelor alimentare, în asociere cu o dietă bogată în betacaroten (morcovi, ­broccoli, dovleac, spanac etc.). Cel mai adesea însă, nivelul de vitamina A  creşte periculos atunci când depăşim doza zilnică de suplimente alimentare. Vitamina A se metabolizează în grăsime şi poate fi stocată la nivelul ficatului timp îndelungat. Astfel, administrând zilnic niveluri mari ale acestei vitamine, „stocurile" pot deveni toxice. Printre primele simptome ale excesului de vitamina A se numără durerile de cap, pielea şi buzele uscate, oboseala, dar şi durerile de articulaţii. În intoxicaţii mai grave, persoana poate pierde cantităţi mari de păr, poate prezenta ameţeli, scăderi în greutate, dar şi probleme hepatice şi, în cazul femeilor, amenoree (lipsa menstruaţiei).

Una dintre cele mai grave consecinţe ale supradozei de vitamina A o reprezintă pierderea masei osoase, ceea ce poate duce la fragilizarea oaselor şi la un risc crescut de fracturi. Dacă supradozarea se menţine pe termen lung, se poate instala prematur osteoporoza. Femeile însărcinate care depăşesc 6.000 de unităţi internaţionale (UI) de vitamina A pe zi (echivalentul în retinol a 3.000 de micrograme) prezintă un risc crescut de a aduce pe lume copii cu malformaţii. Aproximativ 5% din persoanele care iau suplimente cu vitamina A acumulează, la un moment dat, un nivel excesiv al vitaminei în corp. În cele mai multe cazuri, simptomele dispar la încetarea tratamentului. La copii însă, problemele ­date de excesul de vitamina A pot fi permanente.

Specialistul nostru
Prof. dr. ­Gheorghe ­Mencinicopschi
directorul ­Institutului de Cercetări Alimentare

Necesarul de vitamina A este de 1.500 de unităţi internaţionale (U.I.) pentru copiii de la 0 la un an, 2.000 U.I. pentru cei de 1-3 ani, 2.500 U.I. pentru 4-6 ani, 3.500 U.I. pentru 7-9 ani, 4.500 U.I. pentru 10-12 ani, 5.000 U.I. pentru adolescenţi şi pentru adulţi. Femeile gravide nu trebuie să depăşească 6.000 U.I. pe zi, iar cele care alăptează, 8.000 U.I.. Utilizarea în exces a preparatelor farmaceutice cu vitamina A poate determina instalarea hipervitaminozei cu manifestările: alopecie (căderea părului), anorexie, anemie, oboseală, dermatite, tulburări ale ciclului menstrual, dureri musculare, diaree, vedere dublă, edeme, hiperglicemie, somnolenţă sau, dimpotrivă, insomnie, mărirea ficatului şi a splinei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite