De ce se inflamează colonul? Ce trebuie să ştii despre colită
0Caracterizată de inflamarea pereţilor colonului, colita se manifestă prin diaree, dureri abdominale, balonare. Pe lângă tratamentul medicamentos, bolnavii trebuie să ţină regim.
Simptomele bolii pot diferi în funcţie de porţiunea din colon afectată. Pentru că tratamentul pentru ameliorarea durerii şi prevenirea deshidratării şi a altor complicaţii se stabileşte în funcţie de cauza colitei, este important să ajungi la medic pentru investigaţii.
Cauzele infecţioase ale colitei
„Cauzele infecţioase reprezintă 80% din totalul diareilor acute. Agenţii cauzatori sunt: virusuri, bacterii şi paraziţi. Dintre agenţii virali, cel mai frecvent implicaţi sunt Rotavirusul, care cauzează diaree acută la copii, şi Adenovirusul. Cauzele bacteriene constituie un factor major la îmbolnăvirea la nivel global, cel mai frecvent fiind implicate Salmonella, Shiggela, E. Coli, Campylobacter.
O situaţie particulară este reprezentată de infecţia cu Clostridium difficile care generează colita pseudomembranoasă. Aceasta este asociată consumului de antibiotice, fiind cea mai frecventă cauză de infecţii intraspitaliceşti. Infecţiile parazitare sunt şi ele responsabile de un număr semnificativ de îmbolnăviri, patogenii cel mai des implicaţi fiind Giardia, Lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium“, explică Andrada Sămărghiţan, medic specialist gastroenterologie.
Mai multe informaţii pe clicksanatate.ro.