Cum te îmbolnăveşte poluarea din fiecare cameră a casei tale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi îşi petrec cea mai mare parte din timp în casă, iar aerul din interior poate fi mai bogat în substanţe toxice decât cel din exterior. Aşadar, trebuie să fim foarte atenţi la posibilele pericole din casă şi să le ţinem sub control, dacă nu le putem înlătura definitiv.


S-a demonstrat că poluarea din interior poate fi de aproximativ cinci ori mai periculoasă decât cea de afară. De vină sunt unele materiale de construcţii, unele produse de curăţat, chiar şi odorizantele de cameră, dar şi aerisirea insuficientă, umiditatea excesivă şi lipsa ori necurăţarea filtrelor de aer.

Expunerea la azbest, periculoasă

Multe case şi blocuri din România mai au încă azbest fie în acoperiş, fie în izolaţii. Expunerea la această fibră minerală, folosită în trecut pentru întărirea unor materiale de construcţii, este foarte periculoasă pe termen lung. Fibrele eliberate atunci când plăcile şi izolaţia de azbest se deteriorează ori sunt mişcate, au dimensiuni foarte mici, ceea ce face posibilă inhalarea lor. Dacă ajung în plămâni, pot duce la cancer pulmonar. În ultimii ani, studiile au arătat că azbestul poate duce la instalarea unei forme de cancer mai puţin întâlnită şi extrem de periculoasă. Poartă numele de cancer al celulelor mezoteliale sau de mezoteliom malign. Celulele mezoteliale alcătuiesc majoritatea structurilor foarte fine care delimitează cavităţile şi organele. Cea mai frecventă localizare a mezoteliomului malign este cea pulmonară.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Hawaii, SUA, au realizat recent un studiu care explică modul în care fibrele de azbest modifică celulele mezoteliale, transformându-le în celule canceroase. Atunci când fibrele de azbest sunt inhalate sau ingerate, ele rămân „fixate” pentru totdeauna în ţesutul mezotelial. Provoacă decesul celulelor mezoteliale cu care intră în contact, iar celulele sănătoase suferă mutaţii printr-un proces numit „necroză celulară programată”.

Potrivit specialiştilor, categoriile cele mai expuse riscului de a suferi de cancer în urma expunerii la azbest sunt constructorii, pompierii şi alte categorii de persoane care intră în contact zi de zi cu materiale ce conţin azbest.

O persoană care locuieşte într-o casă contaminată cu azbest va avea de suferit dacă expunerea este prelungită, de 20-30 de ani. În plus, riscul creşte dacă materialele care conţin azbest se deteriorează sau sunt mişcate, ceea ce favorizează antrenarea fibrelor în aerul din casă. Cele mai riscante case sau apartamente din acest punct de vedere sunt cele construite înaintea anilor ’70.

Covoarele şi odorizantele de cameră conţin formaldehidă

Aceasta este o substanţă care se găseşte într-o varietate de obiecte din casă, de la covoare, până la produse cosmetice. Este atât de frecvent întâlnită, încât este aproape imposibil să nu avem contact cu ea. Se foloseşte la odorizantele de cameră, covoare (spatele covoarelor, mai exact), spuma izolatoare, pungile de plastic, prosoapele de bucătărie, la mobila din lemn presat etc.

Formaldehida a fost încadrată în categoria substanţelor cu potenţial cancerigen de către Agenţia de Protecţia a Mediului din Statele Unite ale Americii (Environmental Protection Agency-EPA). În plus, expunerea la formaldehida din casă creşte riscul copiilor de a suferi de alergii. Vaporii emanaţi de obiectele care au în componenţă formaldehidă duc la iritarea ochilor, nasului, gâtului şi pielii. Iar în cazul persoanelor cu astm pot declanşa crize.

Praful este peste tot

O combinaţie de deşeuri de mici dimensiuni, celule cutanate moarte, dar şi de acarieni şi pânză de păianjen. Aceasta este, în mare, compoziţia prafului din casă, numit de specialişti factor biologic de poluare. Deşi riscurile pentru sănătate nu sunt foarte mari, toate substanţele din compoziţia prafului pot crea simptome neplăcute precum cele specifice rinitelor alergice (ne curge nasul, strănutăm şi avem ochii roşii) şi dureri de cap.

În plus, praful captează şi o parte din vaporii toxici din toate obiectele din casă. Astfel că este extrem de necesară îndepărtarea periodică a prafului care se adună inclusiv în zone unde se ajunge greu cu aspiratorul (după mobilă, sub pat etc.).

Produsele de curăţat sunt toxice

Este adevărat că podeaua din baie şi cea din bucătărie găzduiesc mii de microorganisme, iar copiii mici, mai ales cei care merg de-a buşilea riscă să „colecteze” o mare parte dintre ei şi să sufere tulburări digestive de tipul enteritelor. Dar nici folosirea unor produse de curăţat uzuale nu este mai sănătoasă pentru cei mici.

De altfel, potrivit specialiştilor, majoritatea acestui tip de produse conţin hipoclorit de sodiu, cu efect iritant la nivelul căilor respiratorii şi la nivelul pielii. Şi femeile însărcinate trebuie să acorde o atenţie deosebită produselor de curăţat, deoarece vaporii emanaţi de unele dintre acestea (compuşi volatili organici) şi combinaţiile nefaste de agenţi activi pot dăuna fătului.

produse curatat aragaz

De asemenea, triclosanul din unele produse antibacteriene poate fi absorbit prin piele şi poate afecta ficatul. Un alt produs de curăţat din categoria celor toxice este soluţia de curăţat cuptorul, care conţine, în cele mai multe cazuri, sodă caustică şi amoniac. Vaporii emanaţi de această soluţie afectează sistemul respirator, iar substanţa în sine poate da leziuni cutanate. Folosiţi, mai degrabă, sare de mare şi bicarbonat de sodiu pentru curăţarea cuptorului. 

Pentru a evita aceste riscuri, optaţi pentru produsele de curăţat nontoxice, care nu conţin pesticide (alkyl dimethyl benzyl ammonium chloride, dimethyl benzyl ammonia chloride etc.). Există în prezent pe piaţă o varietate de produse BIO de curăţat.

Plumbul din vopsele poate da anemie

Cel mai frecvent, plumbul se găseşte în vopsea, mai ales în vopselurile vechi şi în unele instalaţii sanitare (ţevi etc.). Expunerea la plumb sau ingerarea particulelor de vopsea cu plumb poate duce la anemie severă şi la afectări permanente ale ţesutului cerebral. O statistică recentă realizată în SUA a arătat că aproximativ 900.000 de copii cu vârste între unu şi cinci ani are un nivel crescut de plumb în sânge. 

Pericolele din fiecare cameră

Camera Obiectul cu potenţial de risc Substanţa emanată Tulburări Bucătărie Aragaz/sobă/boiler/ centrală termică (neventilate corect)  a) Monoxid de carbon b) Dioxid de azot  a) În concentraţii reduse, duce la oboseală şi dureri toracice. În concentraţii mai mari, poate da tulburări de vedere şi de coordonare, dureri de cap, ameţeală, confuzie, greaţă, simptome similare cu cele ale răcelii. Dacă atinge niveluri foarte mari, este fatal. b) Un nivel crescut de dioxid de azot în bucătărie poate determina simptome specifice răcelii (rinoree, ochi roşii, strănut), iar în cazul astmaticilor, poate declanşa crize. Bucătărie Vase de teflon PFOA (acid perfluorooctanoic) Mai ales la temperaturi ridicate, emană un fum toxic. O dată inhalate (şi ingerate cu alimentele preparate în vasele de teflon), substanţele toxice din teflon rămân în organism, ficatul neştiind cum să le elimine. În cadrul unor studii, fumul eliberat de vasele din teflon încălzite la peste 250 de grade Celsius a condus la decesul unor păsări de talie mică. Sufragerie Covoare Particule poluante de mici dimensiuni Pot da probleme respiratorii şi alergii. Sufragerie Mobilier (canapele, bibliotecă) Formaldehidă Este considerată o substanţă cu potenţial cancerigen. Baie Pereţi, podea   Factori poluanţi biologici (mucegai, fungi, bacterii, acarieni) – mai frecvenţi în baie din cauza umidităţii crescute ... Dau iritaţii la nivelul pielii şi al sistemului respirator şi pot crea probleme persoanelor care suferă de alergii sau de astm alergic.  Dormitor Pat a) Acarieni;  b) Chimicale, spume şi plastic derivate din petrol (se găsesc în special în saltelele şi în pernele de generaţie nouă care au proprietatea de a „reţine” forma corpului) a) Acutizează simptomele alergiilor, declanşează crize de astm. b) Scad sistemul imunitar şi afectează în mod negativ sistemul nervos. De asemenea, unele studii indică o legătură între substanţele chimice derivate din petrol şi afecţiunile autoimune. 
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite