Actorul Mircea Anca: „Sunt 606 zile de la transplantul pentru leucemie şi sunt fericit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Mircea Anca, înainte de transplantul de măduvă FOTO Arhivă
Actorul Mircea Anca, înainte de transplantul de măduvă FOTO Arhivă

Leucemia mieloidă cronică este o formă rară de cancer, iar cu tratamentul potrivit, la care prea puţini români au acces, poate fi dusă pe picioare ani mulţi şi buni, spun specialiştii.


Leucemia mieloidă cronică reprezintă 15% din totalul leucemiilor adultului şi poate apărea, dintr-o dată, la orice vârstă. Problema cea mai mare cu această formă de cancer este că nu prezintă chiar niciun simptom şi, deci, poate fi depistată numai pur întâmplător, la investigaţii de sânge, mai precis la hemoleucogramă. Boala apare pe fondul unei malformaţii la nivelul cromozomilor 9 şi 22, de aceea Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice este în fiecare an pe 22 septembrie (09).

Actorul Mircea Anca, de 53 de ani, a fost diagnosticat cu leucemie în urmă cu trei ani.  A fost tratat o vreme la Spitalul Colţea din Capitală, i-a mers bine un an, după care boala a revenit mai puternică, iar singura şansă era un transplant de măduvă.

„Astăzi sunt 606 zile de la transplantul pe care l-am făcut la Hadassah, în Israel. Opt luni am stat acolo, iar soţia şi băiatul au stat cu mine în rezervă. Şi vă rog să mă credeţi că fără ei nu ştiu ce aş fi făcut“, povesteşte Mircea Anca.

Transplantul de măduvă şi tratamentul care-i urmează nu este deloc uşor. Înainte de a se îmbolnăvi, actorul avea grupa sangvină A2 negativ, astăzi o are 0 pozitiv, în urma transplantului. „Recunosc că înainte de a mă îmbolnăvi, ziua de mâine nu însemna prea mult pentru mine. Azi, când mă trezesc mă bucur foarte mult de ziua de mâine. Mă vedeţi că sunt cu mască, am mănuşi, port ochelari de soare, sunt mascat să nu mă vadă soarele, sunt într-un tratament imunosupresiv mai agresiv. Dar fac toate astea şi vreau să vă spun că sunt fericit“, mărturiseşte Mircea Anca.

1.300 de bolnavi români sub tratament

La nivel naţional, aproximativ 1.300 de bolnavi cu leucemie mieloidă cronică se găsesc în tratament cu diverse medicamente, din care 49 sunt cu medicaţie inovatoare oferită gratuit de către companiile farmaceutice, printr-un protocol încheiat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). În prezent există un medicament pentru această boală pe lista de compensate, dar el nu este eficient în toate cazurile, ba în unele cazuri îşi pierde eficienţa în timp, iar pacienţii au nevoie de tratamente diferite, mai moderne.

„Aproximativ 15 pacienţi se regăsesc pe «listele de aşteptare» de la CNAS. Aşteptăm ca tratamentele inovatoare pentru leucemia mieloidă cronică să fie incluse pe celebra listă de compensate“, spune Dorica Dan, preşedintele Asociaţiei Prader Willi România şi al Alianţei Naţionale pentru Boli Rare din România.

O altă problemă pe care o întâmpină bolnavii cu leucemie mieloidă cronică este dificultatea monitorizării stării de sănătate. „Toţi bolnavii cu această boală au nevoie de monitorizarea citogenetică şi a biologiei moleculare. Or, pentru Bucureşti există doar două laboratoare de citogenetică şi unul de biologie moleculară care pot face astfel de monitorizări, toate la Institutul Clinic Fundeni şi nu fac faţă, pentru că nu au fonduri destule să monitorizeze toţi bolnavii. Mai există încă un laborator care face monitorizare, dar în stadiul de proiect, la «Victor Babeş»“, subliniază medicul Cerasela Jardan, medic primar genetică medicală de la Institutul Clinic Fundeni. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite