Trucuri prin care poţi reduce stresul şi dormi mai bine
0Stresul face parte din viaţa noastră. Ne afectează emoţional, fizic şi comportamental. Un nivel rezonabil de stres poate fi un factor pozitiv care ne ajută să ne energizăm astfel încât să ne atingem ţelurile pe care ni le propunem. Însă, prea mult stres ne ţine în tensiune tot timpul, ajungem să suferim de anxietate şi să nu mai dormim cum trebuie.
Care sunt semnele stresului? Depresia, starea de tensiune permanentă, anzietatea, problemele cu somnul, greşelile făcute la muncă, apatia, şi multe altele, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com. dacă nivelurile înalte şi nedorite de stres nu sunt manageriate cum trebuie sănătatea noastră are de suferit, atât cea fizică, cât şi cea psihică.
Iată ce putem face pentru a diminua stresul şi a avea un somn mai odihnitor peste noapte. Primul pas este să aflăm ce ne cauzează stresul. Care este condiţia noastră fizică şi ce activităţi zilnice avem de îndeplinit. Avem direri? Suntem copleşiţi la muncă? Odată ce am identificat factorul stresor putem face următorii paşi pentru a-l diminua.
Timpul petrecut cu familia şi prietenii este un lucru important care poate combate stresul şi perioadele stresante. Împărtăşirea cu cei dragi a problemelor pe care le avem poate fi de ajutor.
Gândirea pozitivă trebuie practicată zi de zi
Cum gândim, ce gândim, ce aşteptări avem şi ce ne spunem mereu nouă înşine determină felul în care ne simţim şi cât de bine putem să manageriem nivelurile înalte de stres. Putem învăţa să schimbăm felul nostru de a gândi sau de a ne raporta la perioadele stresante. Gândurile asupra cărora trebuie să ne concentrăm sunt cele referitoare la felul în care ar trebui să stea lucrurile şi să ne ferim de generalizări. De pildă, să nu spunem: toată cariera mea este un eşec pentru că am ratat un termen limită la slujbă.
Exerciţiile fizice sunt de folos pentru că descarcă tensiunea acumulată la nivel muscular, reducând stresul. Sunt indicate a fi practicate cu cel puţin două ore înainte de ora de culcare pentru a permite corpului să revină la o temperatură propice somnului. Dacă suferiţi de vreo afecţiune medicală sau aveţi vârsta peste 50 de ani cel mai bine este să discutaţi cu medicul curant înainte de începerea unui program de gimnastică.
O dietă sănătoasă fără fast food şi zahăr rafinat este utilă pentru că altfel alimentele bogate în calorii dar fără valoare nutriţională ne fac să ne simţim lipsiţi de energie şi inerţi. Aşadar, mai puţin zahăr, cafeină şi alcool şi pentru un stres mai mic.
Un somn adecvat ne face să trecem mai uşor peste stresul zilnic. Atunci când suntem obosiţi, suntem mai puţin răbdători şi mai arţăgoşi ceea ce creşte nervozitatea şi stresul. Cei mai mulţi adulţi au nevoie de 7 – 9 ore de somn în fiecare noapte. Practicarea unei bun program de somn şi a unor tactici de reducere a stresului îmbunătăţesc calitatea odihnei.
Responsabilităţile prea multe duc la stres şi e bine să le mai şi delegăm, făcând astfel loc timpului liber, absolut necesar.