Somnul insuficient poate declanşa diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somnul insuficient este asociat cu probleme metabolice, inclusiv cu diabetul sau obezitatea, conform unui nou studiu efectuat în Germania.

Raportul în care se susţine că somnul insuficient sau neodihnitor are legătură cu problemele metabolice a fost emis de cercetătorii germani de la Universitatea din Lubeck, Germania, de Universitatea din Tubingen, Germania şi publicat în „The Lancet“, revistă specializată în diabet şi endocrinologie. Raportul a inclus studii clinice, dar şi analize de date adunate între 1998 şi 2013.

Studiile experimentale din raportul prezentat de nemţi au demonstrat că somnul insuficient poate avea un impact asupra incidenţei bolilor metabolice, afectând metabolismul glucozei, apetitul şi aportul de hrană şi consumarea energiei, notează „Huffington Post“

Legătura demonstrată dintre bolile metabolice şi somnul precar înseamnă că somnul trebuie reevaluat drept o măsură preventivă şi chiar drept un posibil tratament pentru tulburări ca diabetul sau obezitatea, sunt de părere cercetătorii.

De exemplu, tratamentul pentru apneea obstructivă de somn îmbunătăţeşte şi sănătatea metabolică. 

Mult mai obişnuită decât tulburările de somn este reducerea voluntară a programului de somn, scurtare asociată cu activităţile de relaxare moderne, cum sunt folosirea dispozitivelor inteligente pentru jocuri, cumpărături online, postarea pe reţelele sociale sau chiar arhaicul privit la televizor“, avertizează cercetătorii.

„În acest caz, programe de educaţie pentru somn şi terapie comportamentală cognitivă concentrată pe îmbunătăţirea igienei somnului pot reprezenta abordări promiţătoare care să modifice comportamentul privat de somn al omului modern“, notează cercetătorii în raport.


Citeşte şi:

Efecte devastatoare ale somnului insuficient: pierderi de memorie şi chiar moarte

Trăim într-o lume în continuă mişcare, cu un singur combustibil de bază: cafeina. Muncim prea mult, suntem stresaţi, nu dormim suficient. O noapte de somn insuficient poate că nu ne va pune în pericol sănătatea, însă tulburările de somn pe termen lung pot avea efecte devastatoare, chiar fatale, asupra sănătăţii.

Când trebuie să ne îngrijoreze sforăitul

Sforăitul este o activitate destul de des întâlnită, dar nu este neapărat o cauză de îngrijorare, deşi poate deranja somnul partenerului şi poate conduce chiar la răcirea relaţiilor. Însă nici nu trebuie eliminat atât de uşor, deoarece poate reprezenta un simptom al unor boli destul de grave.

Lipsa somnului poate avea ca efect deteriorarea permanentă a celulelor cerebrale

Somnul insuficient precum şi problemele de somn pot cauza o pierdere permanentă a celulelor cerebrale, informează un nou studiu al cercetătorilor americani, potrivit BBC.

Dormi puţin? N-ai de ce să te lauzi!

Bill Clinton, Thomas Edison sau chiar al nostru Mircea Eliade au făcut tot ce au putut pentru a-şi reduce programul de somn în scopul obţinerii a cât mai multe ore de muncă, de studiu, de cercetare. Ei şi mulţi alţii au încercat să ne convingă că cel mai bun mod de a ajunge în top este să renunţăm la somnul de zi cu zi, să-l scurtăm cât mai mult şi, de fapt, să ne educăm să avem cât mai puţină nevoie de el. Însă nu e chiar aşa.

Cauzele ciudate ale oboselii şi cum putem lupta împotriva lor

De cele mai multe ori ştii de ce eşti obosit. Poate că n-ai dormit azi-noapte, poate că de zile întregi munceşti încontinuu, fără pauză, şi acum ochii te înţeapă şi nu mai poţi să te concentrezi. Cauzele sunt cunoscute şi la fel şi remediile.  Cel mai simplu sună aşa: „Ţi-e somn? Du-te şi te culcă!“ Dar ce se întâmplă atunci când faci totul bine şi tot eşti obosit?

Ce face organismul tău când dormi? Incredibilele etape ale somnului

Somnul nu este o pierdere de vreme, cum am putea fi înclinaţi să credem din cauza ritmului infernal al vieţii. Când dormim se activează procese complicate în organismul nostru cu ajutorul cărora ne simţim refăcuţi şi sănătoşi a doua zi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite