Cea mai sănătoasă parte din legumă e aceea pe care o aruncăm
0
Este binecunoscut că, în dieta noastră, nu trebuie să uităm de fructele şi legumele proaspete. Însă, uneori, partea din legumă sau din fruct cu cele mai mari beneficii asupra sănătăţii noastre este înlăturată. Mărul îl decojim, aruncăm frunzele sfeclei şi chiar codiţele enervante ale verdeţurilor. Specialiştii însă avertizează că acestea sunt pline de vitamine, antioxidanţi şi, în general, de tot ce e mai bun pentru noi.
Coaja mărului sau a portocalei, frunzele ridichilor sau codiţele verdeţurilor sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanţi şi chiar au un gust bun. „Huffington Post“ realizează o listă de şase legume şi fructe de la care preferăm să aruncăm ce e mai bun pentru noi.
1. Coaja mărului
Un antioxidant numit „quercetină“ îşi are sălaşul chiar în coaja mărului, oferind beneficii plămânilor şi creierului. Coaja de măr este, de asemenea, mai bogată în fibre decât pulpa fructului.
2. Coaja portocalei
Conform unui studiu din 2004, o substanţă din coaja portocalei sau a altor citrice poate avea efecte benefice asupra colesterolului, chiar mai puternice decât ale medicamentelor prescrise pentru asta. Compuşii cojii citricelor, numiţi „flavonoizi polimetoxilaţi“, mai pot avea acţiune protectoare asupra inimii, ţinând inflamaţia şi bolile cardiace la distanţă, conform aceluiaşi studiu.

Fii fără grijă, nu trebuie să-ţi înfigi dinţii în coaja de portocală, este de-ajuns să o razi peste felul de mâncare preferat, oferind un gust bun chiar şi salatei.
3. Frunzele sfeclei

Deşi preferăm această plantă pentru rădăcinile ei frumos colorate şi dulci, ea a fost cultivată, la început, pentru frunzele. Aceste frunze de sfeclă sunt o sursă importantă de fibre, de calciu, fier şi altele, plus vitamina A şi K. Gustul lor este jumătate de sfeclă, jumătate de nap.
4. Coaja pepenelui

Pepenele roşu conţine un aminoacid numit „L-citrulină“ care, se crede, îmbunătăţeşte performanţele atletice şi uşurează durerea musculară. Însă citrulina, care ajută şi la îndepărtarea nitrogenului din sânge, a fost descoperită şi în coaja pepenelui într-un studiu din 2003.
5. Frunzele napului
La fel ca napul, şi frunzele lui sunt o combinaţie de gust dulce şi iute. La fel ca frunzele sfeclei, şi cele ale napului sunt pline de vitamina A şi K, fiind şi o sursă excelentă de fibre, fier, potasiu şi multe altele.
6. Coaja cartofului

Contrar reputaţiei lui îndoielnice, cartoful are multe să ne ofere. Mai precis, coaja lui este o bună sursă de fibre. Coaja cartofului mai conţine şi vitamina B, C, fier, calciu şi potasiu.
Citeşte şi:
Merele conţin cele mai importante beneficii în coajă
Una dintre cele mai importante trăsături ale mărului este coaja. Este foarte important să renunţi la obiceiul de a decoji mărul înainte de a-l mânca.
Ştii să combini corect alimentele?
Nucile şi bananele sunt foarte sănătoase, dar dacă le consumi la aceeaşi masă, pot face mai mult rău decât bine. Combinaţiile alimentare nepotrivite duc la probleme digestive şi scad puterea de apărare a organismului împotriva bolilor.
Ce trebuie să conţină salata perfectă
Realizarea unei salate care să aibă substanţele nutritive necesare unei alimentaţii sănătoase, dar în acelaşi timp să fie şi un produs de bucătărie al cărui preţ total să fie rezonabil, este un demers relativ dificil.