Care este cel mai sănătos tip de sare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt mulţi cei care se întreabă care este cel mai sănătos tip de sare. Clar este că în cantităţi peste măsură sarea este dăunătoare. Însă are şi beneficii esenţiale.

În primul rând, prin consumul de sare de mare naturală, de exemplu, sunt susţinute mecanismele de apărare ale organismului faţă de virusuri precum virozele respiratorii. 

Sarea mai are efect de neutralizare a acizilor rezultaţi în urma proceselor metabolice. Este esenţială pentru funcţionarea normală a muşchilor şi a nervilor, scade colesterolul „rău” şi reglează nivelul glicemiei. Atenţie, foarte important, toate aceste beneficii apar când cantitatea de sare consumată este cea recomandată. 

Dintre toate tipurile, sunt mai multe studii care arată că cea mai sănătoasă sare ar fi cea de Himalaya. Are în compoziţie iod natural, conţine peste 80 de minerale şi este de ajutor în echilibrarea PH-ului organismului. De asemenea, pe lista de tipuri bune de sare pentru mâncare mai este şi sarea de mare. Aceasta are un conţinut de minerale, însă ar trebui cumpărată sub formă de cristale, să nu fie procesată sau rafinată. 

Şi sarea iodată este recomandată, dacă este naturală, fără adaosuri de iod sintetic. Pe piaţă mai există şi un tip de sare dietetică, în care sodiul este înlocuit cu potasic, acid citric, amidon şi stabilizatori. Aceasta este recomandată mai ales celor care suferă de retenţie de apă sau hipertensiune. 

Cel mai sănătos tip de sare. Câte grame consumăm pe zi

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis recomandări prin care adulţii sunt sfătuiţi să consume mai puţină sare şi să includă totodată un minimum de potasiu în dieta lor zilnică pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare sau atacuri cerebrale. Adulţii ar trebui să consume mai puţin de 2,000 de mg (două grame) de sodiu sau (mai puţin de) cinci grame de sare şi cel puţin 3,510 mg (3,51 de grame) de potasiu pe zi.

OMS a emis şi primele sale recomandări pentru câtă sare şi cât sodiu ar trebui să consume copiii, în funcţie de înălţime, greutate, vârstă şi nevoile energetice. Recomandările se aplică în cazul copiilor cu vârste de peste doi ani. Sodiul, care se găseşte natural în mâncăruri precum laptele şi ouăle, este prezent în „cantităţi mult mai mari în mâncărurile procesate” precum pâinea, carnea procesată (şunca) sau în condimente, mai arată OMS.

O persoană care are un nivel ridicat al sodiului sau unul scăzut al potasiului riscă să sufere de tensiune arterială ridicată, un factor care creşte riscul de boli cardiovasculare sau de a suferi un infarct. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces din lume, potrivit reprezentanţilor Departamentului de Nutriţie şi de Dezvoltare a Sănătăţii din cadrul OMS.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite