Beneficiile consumului de ciuperci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciupercile pot înlocui cu succes carnea din alimentaţie. Ele conţin puţine calorii, dar o mare varietate de vitamine şi minerale: seleniu, cupru, vitamine B2 şi B3, vitamina D. Aflaţi care sunt beneficiile consumului de ciuperci.

Ciupercile sunt alimente care pot fi incluse în orice preparat culinar. Sunt pe cât de gustoase şi săţioase, pe atât de sănătoase. O serie de studii epidemiologice au demonstrat că un consum frecvent de ciuperci ajută la diminuarea riscului de boli cardiovasculare, anumite forme de cancer şi alte boli cronice, mai ales la nivelul intestinului.

Beneficiile consumului de ciuperci: previn constipaţia

Ciupercile conţin diferite glucide care au demonstrat acţiuni benefice asupra sănătăţii. Ele au în compoziţie fibre alimentare care joacă un rol important în reglarea tranzitului intestinal şi prevenirea constipaţiei. Un alt compus al ciupercilor este amidonul rezistent, un tip de zahăr care asemenea fibrelor alimentare nu este distrus în cursul digestiei şi ajunge intact în colon. Sub acţiunea florei intestinale (bacterii benefice prezente în intestin), acest amidon ajută la prevenirea tulburărilor digestive.

Beneficiile consumului de ciuperci: luptă împotriva cancerului

Potrivit unor studii de laborator, anumiţi compuşi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. Aceste efecte au fost studiate în cazul cancerului de sân şi de colon. Însă sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea în ce măsură consumul de ciuperci poate reduce riscul de apariţia a acestor forme de cancer. Cercetările au loc mai ales în ţările asiatice, unde tratamentele naturale pe bază de ciuperci sunt foarte populare. Cele mai cunoscute ciuperci medicinale sunt Miitake şi Shiitake, utilizate pentru proprietăţile lor antitumorale. La japonezi, ciupercile Shiitake sunt folosite in tratarea bolilor de inima, pentru fortificarea sistemului imunitar si pentru cresterea rezistentei la boli virale.

Atenţie la intoxicaţii!

În ţara noastră cele mai cunoscute ciuperci comestibile sunt champignon (Agaricus bisporus), bureţii de fag (Pleurotus), mânătarca (Boletus edulis). Recomandarea insistentă a medicilor este să nu cumpărăm ciuperci decât din surse sigure, ambalate şi etichetate. Altfel, riscăm să punem pe masă ciuperci otrăvitoare, care provoacă intoxicaţii grave ce se pot solda cu deces. Risc de intoxicaţii pot provoca şi ciupercile comestibile care au crescut într-o zonă în care sunt prezente substanţe toxice în sol sau în vecinătatea celor otrăvitoare încrucişându-se cu ele. De aceea este bine să evităm cumpărarea ciupercilor de la vânzători ambulaţi în ideea că le cunoaştem soiul. Nu ştim însă cu siguranţă de unde provin.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite