Alimentul care provoacă efecte euforice similare celor generate de marijuana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trufele negre şi marijuana generează efecte euforice similare FOTO Shutterstock
Trufele negre şi marijuana generează efecte euforice similare FOTO Shutterstock

Trufele negre şi marijuana induc stări euforice similare. Anunţul este făcut de un grup de cercetători italieni, care afirmă că delicatesele culinare deţin o substanţă denumită „molecula fericirii“.

Trufele negre sunt unele dintre cele mai scumpe ingrediente, ele având preţuri cuprinse între 1.350 şi 4.700 de dolari pe kilogram şi îi fac pe câinii şi porcii antrenaţi pentru a le găsi să fie cuprinşi de un fel de frenezie.

Efectul se constată şi în cazul oamenilor, care descriu adese mirosul lor ca fiind „teluric“, „înţepător“, „euforic“ şi chiar „sexy“, notează Mediafax.

Potrivit sursei citate, cercetătorii din Italia au descoperit o explicaţie pentru acest efect, identificând o „moleculă a fericirii“, similară cu un compus din marijuana, tetrahidrocanabinol (THC).

Noua moleculă, care face parte din clasa anandamidelor, se comportă la fel ca ingredientul cu efecte psihotropice din marijuana, determinând eliberarea substanţelor chimice din creier care induc starea de bună dispoziţie.

Mauro Maccarrone, autorul studiul, profesor la Università Campus Bio-Medico din Roma, spune că anandamidele determină, de asemenea, în organismul uman, sinteza de melanină.

Prezenţa acestor compuşi în trufele negre par să fie responsabile de culoarea întunecată a plantei. Savanţii sunt de părere că trufele au evoluat pentru a prezenta această structură chimică în scopul încurajării animalelor - în general câini şi porci - să le detecteze cu ajutorul mirosului.

Deşi pare o contradicţie, întrucât nicio plantă nu şi-a dezvoltat o strategie de înmulţire ce vizează distrugerea ei de către animale, sporii minusculi ai acestor ciuperci au şanse mai mari să se răspândească pe un teritoriu mai vast dacă animalele, intoxicate cu anandamine, mănâncă trufele negre, în loc să le lase în pace.

Oamenii de ştiinţă vor să analizeze în lunile următoare dacă trufele albe, roşii şi cele din varietatea Bianchetto şi-au dezvoltat acelaşi profil chimic.
 

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite