Votează supereroul de la Euro 2016. De unde vine şi ce puteri are mascota
0
Organizatorii au prezentat astăzi mascota oficială a competiţiei, „un băiat cu superputeri“, căruia îi lipseşte, deocamdată, un nume. Va fi botezat de fani, care până la data de 26 noiembrie pot alege (şi vota), pe site-ul UEFA, din trei opţiuni: Driblou, Goalix şi Super Victor.
Între 10 iunie şi 10 iulie 2016, Franţa va găzdui cea de-a 15-a ediţie a unui European. Şi a 10-a care va avea o mascotă, după debutul lui Pinocchio, la Italia 1980. „Cele mai multe dintre ele au arătat ca şi cum ar fi rezultatul unui brainstorming făcut la beţie de o agenţie creativă (de fapt fără idei) de publicitate“, au scris cei de la Mirror.
Destul de adevărat. Pentru că din 1980, concepte mai mult sau mai puţin abstracte au fost transformate, cu mai mult sau mai puţin succes, în produse de marketing. Cele mai multe au fost diverse reprezentări ale unor copii sau animale, iar mascota de la Euro 2016 se înscrie pe acest trend.
Lansat marţi-după amiază, mai întâi pe Twitter, simbolul lui EURO 2016 e un băiat „născut într-un mic oraş din Franţa, dintr-un tată fotbalist“. Site-ul UEFA a dezvăluit şi povestea acestui puşti, care, după un meci de fotbal cu prietenii, s-a transformat într-un supererou. Asta după ce-a găsit, pe teren, într-un cufăr, o recuzită uimitoare: un echipament cu numărul 16, mingea oficială a turneului, dar şi mănuşi şi o pelerină roşie, care i-a dat puterea de a zbura, pentru a juca fotbal într-o singură zi cu oamenii de pe tot parcursul Franţei.
Supereroului de la Euro 2016 îi lipseşte deocamdată numele, deşi în această seară, la amicalul Franţa-Suedia, de pe „Stade Velodrome“, îşi va face şi prima apariţie publică.
E vorba însă de o chestiune de ore şi zile, pentru că va primi botezul din partea fanilor. Până la 26 noiembrie, internauţii îi pot alege numele, în urma unor voturi pe site-ul UEFA, din trei opţiuni puse la dispoziţie de organizatori (Driblou, Goalix şi Super Victor), urmând ca numele său să fie dezvăluit pe 30 noiembrie.
Susici, demis şi el
Au început să cadă capetele unor selecţioneri europeni, în urma rezultatelor proaste din aceste preliminarii. Deşi a dus Bosnia la CM 2014, Safet Susic (59 de ani) a fost demis, după ce ex-iugoslavii au strâns doar două puncte în patru meciuri. La plecarea sa au contribuit şi relaţiile reci pe care le-a avut în ultima perioadă cu o serie de staruri ale naţionalei, în special cu Dzeko.
În afara lui Susici, din cauza rezultatelor dezastruoase din aceste preliminarii au fost demişi şi selecţioneri Greciei (Ranieri) şi Portugaliei (Bento), în timp ce Victor Piţurcă (România) şi Dick Advocaat (Serbia) s-au despăţit pe cale amiabilă de federaţiile respective.