ANALIZĂ Steaua, ca pe vremea lui Ceauşescu: câte puncte a câştigat pe mâna arbitrilor şi cine e omul în spatele greşelilor de care beneficiază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ a contabilizat toate erorile care au favorizat formaţia din Ghencea şi a ajuns la o concluzie ruşinoasă pentru Liga I: fără susţinerea arbitrilor, Steaua ar fi fost mai aproape de retrogradare decât de titlu.

Steaua a avut o campanie relativ săracă de achiziţii, în vară, pentru o echipă care urma să joace în grupele Ligii Campionilor. După ce s-a întâmplat în această primă jumătate a sezonului, se poate trage o concluzie ironică, dar una care ascunde mult adevăr: Steaua n-a luat fotbalişti, fiindcă şi-a făcut un lot puternic de arbitri!

În Liga I, unde „cavalerii fluierului“ şi-au făcut din plin datoria, roş-albaştrii au luat zece puncte datorită greşelilor de arbitraj. În Liga Campionilor, fără ajutorul unor nume, precum Dima, Colţescu sau Petrescu, campioana României n-a beneficiat de nicio eroare şi, drept urmare, e pe ultimul loc în grupă şi deja eliminată.

Iertaţi de penalty şi de eliminare

La Galaţi, trupa lui Reghecampf şi-a continuat seria prestaţiilor slabe din ultima perioadă, însă a mai smuls un punct după ce Iulian Dima i-a făcut campioanei o „respiraţie gură la gură“. 

Mai întâi, în minutul 6, nu le-a dat celor de la Oţelul un penalty, deşi balonul a fost atins cu mâna de trei fundaşi stelişti: Gardoş, Varela şi Szukala! Prin comparaţie, săptămâna trecută, Alexandru Tudor a dictat penalty pentru Dinamo contra Pandurilor, în Cupa României, la o fază în care balonul şutat de Rus l-a atins în mână pe un apărător al gorjenilor, care se afla la 2-3 metri distanţă. 

Apoi, în minutul 24, Dima n-a dat niciun cartonaş la un fault violent al lui Pintilii, din spate, direct pe pulpa adversarului, pentru care „închizătorul“ bucureştenilor ar fi trebuit să fie eliminat.

Niciun stelist n-a adus zece puncte

Dima e ultimul central care avantajează, evident, formaţia din Ghencea în actuala ediţie a Ligii I. De altfel, în lotul de jucători pregătit de Reghecampf nu există un fotbalist la fel de eficient ca arbitrii care au favorizat Steaua. Doar atacantul Piovaccari, cu şase puncte aduse prin golurile sale, se apropie, cât de cât, de „cavalerii fluierului“.

Conexiunea Dima - Ianuli

Imediat după fluierul final al jocului Oţelul – Steaua, fostul preşedinte al arbitrilor, Ion Crăciunescu, a încercat să ofere o explicaţie pentru greşelile în lanţ ale centralului în favoarea roş-albaştrilor. „Dima nici nu trebuia să fie trimis la Galaţi, fiindcă are legături de rudenie cu oficialul unui club, care a fost implicat în acest meci“, a spus fostul şef al CCA.

„E o relaţie de rudenie a lui Dima cu Marius Ianuli, team-managerul Stelei. Am ştiut de aceasta. Au trecut vremurile în care ne legam de astfel de lucruri. Totuşi, cred că a fost nefericită această alegere a arbitrului“, a afirmat directorul general al Oţelului, Narcis Răducan.

CITEŞTE ŞI:

*Portretul lui Deaconu, omul care conduce un arbitraj prin care Steaua a ajuns să joace în 12: prima dragoste nu se uită

*I se pregăteşte ceva: Mircea Sandu a luat o decizie drastică, după ce Iulian Dima a favorizat Steaua prin decizii jenante

Cele mai mari greşeli de care a beneficiat Steaua în acest campionat

Steaua – Ceahlăul 2-1 Florin Păunescu (tuşier)

Asistentul n-a semnalizat că Adi Popa a fost în ofsaid, când stelistul a deschis scorul.

Steaua – Ceahlăul 2-1 Radu Petrescu (central)

Centralul n-a dictat un penalty clar pentru nemţeni, pe final, la scorul de 2-1.

Gaz Metan – Steaua 2-2 Sebastian Colţescu (central)

Pe final, la scorul de 2-2, centralul n-a dat un penalty evident pentru medieşeni.

FC Vaslui – Steaua 0-1 Sebastian Colţescu (central)

În prima repriză, la 0-0, centralul n-a dat o lovitură de la 11 metri pentru gazde. Apoi, pe parcursul jocului, doi jucători vasluieni au fost eliminaţi aiurea.

FC Braşov – Steaua 1-2 Aurel Oniţă (tuşier)

Golul care a adus victoria Stelei a fost înscris de Gardoş, care a comis însă un fault în atac, netaxat nici de tuşier, nici de centralul Alexandru Tudor.

Corona – Steaua 1-1 Florin Marcu (central)

Centralul le-a dat oaspeţilor un penalty jenant la căderea lui Chipciu, iar steliştii au smuls un punct, transformând lovitura de la 11 metri.

Steaua – Petrolul 1-1* Ovidiu Haţegan (central)

Arbitrul a prelungit prima repriză nejustificat, iar golul Stelei s-a dat după ce minutele arătate de la margine expiraseră. 

Oţelul – Steaua 1-1 Iulian Dima (central)

Penalty neacordat pentru Oţelul la 0-0 şi iertarea lui Pintilii de eliminare.

*Acest meci n-a contribuit la punctele câştigate de Steaua datorită arbitrajului, fiindcă s-a greşit şi împotriva roş-albaştrilor, atunci când Benga, marcatorul golului Petrolului, a fost iertat de eliminare.

18

cartonaşe a arătat Iulian Dima la meciul CFR  – ACS Poli: 15 „galbene“ şi trei „roşii“. Duminică, l-a iertat pe Pintilii de o eliminare clară.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite