Răzvan Raţ intră în "Club 100" la echipa naţională. Doar patru jucători au evoluat mai mult decât el sub tricolor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaşul lui PAOK Salonic va bifa marţi, la meciul Finlanda - România (ora 21.45 TRV1) selecţia cu numărul 100 la echipa naţională, el evoluând de 13 ani pentru prima reprezentativă.

Meciul cu Finlanda este unul special pentru Răzvan Raţ, deoarece acesta ve deveni al cincilea jucător din istoria naţionalei României care va juca de cel puţin 100 de ori sub „tricolor”. Raţ, în vârstă de 33 de ani, a debutat la naţională pe 13 februarie 2002, la un amical cu Franţa, disputat la Paris, în care Anghel Iordănescu a avut curajul de a arunca în luptă un puşti de 21 de ani, legitimat la Rapid. Cine au fost adversarii lui Raţ pe „Stade de France”? Jucători numai unul şi unul: Zidane, Trezeguet, Desailly, Henry, Vieira, Makelele, Petit, Pires şi lista poate continua. Majoritatea dintre ei campioni mondiali în 1998 şi europeni în 2000.
Raţ a jucat atunci doar prima repriză, fiind înlocuit cu Şoavă, dar a convins şi de atunci rar a lipsit de le vreun meci al naţionalei, chiar dacă pentru început n-a fost mereu titular. Locul în echipă şi l-a consolidat abia după retragerea lui Gică Popescu, când Cristi Chivu a fost trecut în centrul apărării. Pentru fotbalistul român a contat şi transferul la Şahtior Doneţk, petrecut în 2003. În Ucraina, Răzvan a stat zece ani şi crescut mult valoric, dar secretul continuităţii lui la echipa naţională a fost strâns legat şi de lipsa accidentărilor şi a concurenţei aprige pe post. În mare parte din aceşti 12 ani pe care Raţ îi are la naţională, puţini au fost jucătorii români care au reuşit să se ridice la nivelul lui, rezerve fiindu-i, pe rând, Petre Marin, Neşu, Radu Ştefan şi Latovlevici. Singurul care i-ar fi putut ameninţa poziţia este Radu Ştefan, dar fundaşul lui Lazio a renunţat la naţională înainte de vreme.
Are două goluri la naţională
În ciuda numărului mare de meciuri la naţională, Răzvan Raţ a marcat doar două goluri pentru România, primul dintre ele reprezentând o amintire de excepţie. El a punctat în poarta Germaniei, la acel amical de pomină, 5-1, pe Giuleşti, în 2004, când goal-keeperul nemţilor, Oliver Kahn, cel mai bun jucător al CM 2002, a fost învins cu o scăriţă elegantă. Al doilea gol al lui Raţ la naţională a venit la zece ani distanţă de la meciul cu pricina, în luna iunie a acestui an, la amicalul cu Albania, scor 1-0.
Sub tricoul echipei naţionale, Raţ a avut parte de adversari celebri din fotbalul mondial. S-a duelat cu Zidane (2002), Şevcenko (2003), Totti (2003), Lahm (2004), Drogba (2005), Casillas (2006), Robben (2007), Benzema, Del Piero, Van Persie (2008), Modrici, Rakitici, Lewandowski (2009), Nasri, Balotelli (2010), Ribery, Dzeko (2011), Arda Turan (2012), Samaras (2013) şi Messi, Di Maria, Aguerro (2014).
Căpitan a 19-a oară
Înaintea meciului cu numărul 100 la echipa naţională, Răzvan Raţ, aflat la Helsinki, a recunoscut că urmează o partidă specială pentru el. „Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge aici, dar întradevăr e un meci deosebit. Aş fi însă de două ori mai bucuros dacă am reuşi să învingem Finlanda”, a declarat fundaşul român, care va fi din nou căpitanul echipei României. Va fi pentru a 19-a oară când Raţ va purta banderola de căpitan al echipei, prima dată întâmplându-se acest lucru în 2005, la un amical cu Nigeria. În topul căpitanilor primei reprezentative, el ocupă poziţia a 11-a, însă mai poate urca în ierarhie.
Are 18 trofee în carieră
Dacă la nivelul echipei naţionale, Răzvan Raţ n-a avut prea multe realizări, la echipele de club el stă mult mai bine. Şi asta în principal din cauza performanţelor extraordinare pe care le-a avut la Şahtior Doneţk, formaţie care domină campionatul Ucrainei din 2004 încoace. Raţ are în palmares 18 titluri cu „minerii” (7 campionate, 5 cupe, 3 supercupe şi Cupa UEFA) şi două cu Rapid (o cupă şi o Supercupă). Plecarea de la Doneţk a coincis cu întreruperea şirului de performanţe, într-un singur sezon Raţ luptându-se la retrogradare atât cu West Ham (Anglia), cât şi cu Rayo Vallecano (Spania). În vara acestui an el s-a transferat de la echipa iberică la PAOK Salonic, formaţie care conduce acum în fruntea clasamentului în Grecia. „Nu mă voi retrage niciodată de la echipa naţională. Cât timp voi juca fotbal şi sper să o fac cel puţin pănă la 35 de ani voi aştepta fiecare convocare”, a mai declarat Raţ.


 

image

Selecţii jucători all-time
Ahmed Hassan Egipt 184
Mohamed Al-Deayea Arabia Saudită 178
Claudio Suarez Mexic 177
Hosam Hassan Egipt 169
Ivan Hurtado Ecuador 166

Selecţii jucători activi
Iker Casillas Spania 158
Yasushito Endo Japonia 146
Gianluigi Buffon Italia 144
Gerardo Torrado Mexic 143
Javad Nekounam Iran 141

Selecţii români all-time
Dorinel Munteanu 134
Gheorghe Hagi 124
Gheorghe Popescu 115
Ladislau Boloni 102
Răzvan Raţ 99

Selecţii români jucători activi
Răzvan Raţ 99
Bogdan Lobonţ 85
Adrian Mutu 77
Ciprian Marica 72
Gabriel Tamaş 64

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite