Politicul e cu Hagi: „O seară frumoasă pentru sport şi pentru România! Nu credeam că Becali va fi atât de slab“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Hagi
Gheorghe Hagi

Analist politic şi preşedinte la Federaţia Română de Judo, Cozmin Guşă a făcut o analiză amănunţită a evenimentelor sportive din acest weekend.

Hagi cu titlul, Halep cu trofeul, iar Becali cu TASU’. Weekendul machedonilor s-a încheiat cu doi premianţi şi un loser.

Această situaţie a fost confirmată şi de Cozmin Guşă, cel care a făcut o „radiografie“ pentru Realitatea.

Ce a spus?

*Telespectatorii noştri au primit cu foarte mult entuziasm campania Realitatea TV: "Susţin Viitorul", prin care am susţinut demersul cuiva precum Gică Hagi, regele fotbalului românesc, în lupta sa cu finul său, Gigi Becali. Acesta este un moment special pentru acea parte a românismului, şi spun românismului în ciuda faptului că am avut, de fapt, o luptă între doi aromâni, dar pentru mine aromânii, machedonii sunt printre cei mai frumoşi români prin pasiunea pe care o depun, prin felul în care ei trăiesc momentele şi prin seriozitate.

*Avem, de fapt, o victorie dublă pentru că şi aromânca Simona Halep a câştigat finala de la Madrid, fiind premiată de Ilie Năstase, un prieten de al lui Gigă Hagi, la un turneu patronat tot de un român, Ion Ţiriac. Pentru sport şi pentru România este o seară frumoasă.

*Despre Becali aş fi spus mai multe dacă nu avea reacţia aceea după înfrângere, pe mine m-a mirat. Îl cunoasc bine şi nu credeam că o să primească atât de prost această înfrângere, mai degrabă nu credeam că o să fie atât de slab pentru că reacţia lui de contestare a lucrurilor pe care le-a făcut nu îl recomandă ca pe un lider, ci mai degrabă ca pe un politician al vremii, cred că nu a putut să iasă din această haină de politician. Becali are merite, a investit bani şi a dorit să creeze o echipă de nivel mondial şi european, iar pe alocuri, din când în când, chiar a reuşit. Numai că, aşa cum spunem noi în Ardeal: gura bate fundu, ca să nu zic mai urât. Din acest motiv lucrurile pe care a încercat să le facă sau le-a făcut au fost subminate de acest fel al lui de a fi şi de această slăbiciune pe care nu o bănuiam. Nu am crezut că Gigi Becali este atât de slab încât să nu ştie să administreze o înfrângere, care a fost o înfrângere onorabilă după o victorie mare. Despre Becali atât, despre Gică Hagi multe.

*Atunci când un român atât de român, care a făcut atât de multe lucruri pentru România, atât de talentat, care nu s-a dezis niciodată de valorile româneşti, în ciuda faptului că a fost de multe ori contestat, pe banii lui, pe efortul lui, pe riscul lui, are un asemenea succes este o victorie cu mare valoare de simbol. Il ţin minte că eram în urmă cu mai mult cu 10-12 ani, eram la Constanţa şi era foarte supărat că administraţia locală reprezentată de Nicuşor Constantinescu şi Mazăre nu voia să stea de vorbă cu el. Nici eu nu înţelegeam foarte bine, dar ştiind că vine de la Hagi m-a însufleţit şi am avut câteva discuţii dure care s-au finalizat pozitiv şi care i-au dat posibilitatea să facă acest proiect care era înţeles doar de el. El avea o încăpăţânare că va reuşi, că va pune Constanţa pe harta fotbalului şi uite că a realizat acest lucru. Asta trebuie să ne bucure.

*Victoria de astăzi este un lucru care trebuie să ne bucure, însă doar pentru o seară pentru nivelul unde este fotbalul românesc nu ne dă un motiv de bucurie. Fotbalul a involuat poate chiar mai mult decât a involuat România ca ţară.

*Hagi a avut voinţă, a rezistat, a preferat să aibă un răspuns prin victoria lui din această seară. Abţinerea lui Gică Hagi de a nu-i denigra pe alţii a fost un exemplu de mare campion, iar noi lui Gigă Hagi nu ar trebui să îi vânăm niciodată defectele pentru că el ne-a făcut fericiţi şi mândri de atâtea ori, în lipsa altor valori în ultima vreme, aşa cum ne-a făcut şi Ilie Năstase şi Nadia Comăneci şi fetele din gimnastică şi copiii mei din judo şi alţii. Ar trebuie să gândim altfel atunci când îndrăznim să ne denigrăm valorile. Sunt fel de fel de oameni care nu au făcut nimic în viaţa râd şi batjocuresc, iar restul de pe margine, culmea, în loc să arunce cu pietre în ei îi aplaudă. Problema României este că unii care nu au făcut nimic în viaţă dar s-au trezit cu bani în poală devin vectori de opinie şi cei de pe margine hăhăiesc şi îi aprobă împotriva unor valori naţionale. Asta este imaginea pe scurt a României, iar exemplu cu Gigă Hagi este însă invers. Eu zic să ne bucurăm pentru că valoarea până la urmă mai câştigă şi din România şi că Realitatea TV a fost o mică parte din acest efort de a vectoriza pe valoarea românească. E un lucru bun.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite