„Lupii” muşcă tare: „Ori noi, ori Mulţescu!” Motivele rupturii dintre jucătorii Petrolului şi antrenor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TENSIUNE Fotbaliştii Petrolului sunt nemulţumiţi de metodele de pregătire ale tehnicianului de 63 de ani şi au ameninţat că nu se mai prezintă la echipă dacă nu se schimbă antrenorul.

Situaţia este din ce în ce mai tensionată la Petrolul, acolo unde patronul echipei Dan Capră este în arest de o lună de zile. Instanţa a dispus pe 22 decembrie eliberarea lui şi continuarea cercetărilor sub arest la domiciliu, dar procurorii au făcut recurs şi în aceeaşi zi s-a decis ca patronul ploieştenilor să rămână după gratii. Capră n-a apucat să ajungă acasă şi nici să discute cu cineva problemele de la Petrolul, iar viitorul nu se anunţă deloc roz, fiind deja trimis în judecată pentru evaziune fiscală.

Reţinerea lui Dan Capră adânceşte şi mai mult criza de la Petrolul, care oricum stătea pe un butoi de pulbere, din cauza unui conflict deschis între antrenorul Gigi Mulţescu şi cei mai importanţi jucători. Liderii echipei, între care Geraldo, Pecanha, Teixeira, De Lucas, Albin, Marinescu şi Mustivar i-au semnalat încă din primele săptămâni patronului că lucrurile nu merg bine cu noul antrenor, care nu continua nici pe departe munca începută de Cosmin Contra şi Răzvan Lucescu, ultimii doi tehnicieni ai ploieştenilor. Fotbaliştii i-au semnalat lui Capră metodele arhaice de pregătire, comportamentul arogant al lui Mulţescu şi lipsa lui de promptitudine, nu o dată antrenamentele începând şi cu oră întârziere.

Capră le-a promis schimbarea

Prins la mijloc, între jucători şi conducerea tehnică, patronul i-a încurajat pe fotbalişti să joace, promiţându-le că-l va schimba pe Mulţescu în iarnă şi astfel lucrurile s-au mai calmat cât de cât, chiar dacă au mai existat incidente în vestiar, recunoscute voalat de ambele părţi. Uruguayanul Albin şi spaniolul De Lucas, spre exemplu, şi-au angajat antrenor personal la o sală de fitness din Ploieşti, nemulţumiţi de pregătirea fizică de la echipă, iar Teixeira şi Geraldo au refuzat să mai joace atunci când n-au fost în plenitudinea forţelor, deşi echipa avea mare nevoie de ei şi prezenţa lor ar fi făcut diferenţa.„Ce a fost în vestiar rămâne în vestiar”, a spus Geraldo, căpitanul echipei şi liderul de opinie.

Mulţescu a recunoscut şi el că a avut probleme cu unii jucători, între care Teixeira, dar spune că a dus echipa sus, practicând un joc ofensiv, net superior celui prestat de „lupi” pe vremea lui Răzvan Lucescu. Statistica nu prea îi dă dreptate, cu el la echipă, Petrolul strângând 19 puncte în 10 meciuri (1,9 puncte pe meci), în vreme ce cu Lucescu jr, Petrolul a adunat 14 puncte în 7 partide (2 puncte pe meci). Petrolul s-a calificat întradevăr în semifinbalele Cupei României, însă după un meci în care nou-promovata ASA Tg.Mureş a dominat-o copios. Acest lucru contează însă mai puţin pentru viitor, deoarece fotbaliştii au comunicat răspicat conducerii care a rămas în libertate, în speţă directorului executiv Alexandru Crângu, că dacă până pe 12 ianuarie nu este numit un nou antrenor ei nu se mai prezintă la echipă. Tocmai din acest motiv, Crângu s-a întâlnit cu Mulţescu şi l-a anunţat pe acesta de rezilierea contractului, aşteptându-se forma legală prin care în numele clubului poate semna soţia lui Dan Capră. Astăzi, Curtea de Apel va judeca cererea acestuia de a fi judecat în libertate, iar dacă aceasta nu va fi aprobată ţi al va rămâne după gratii, destinele Petrolului vor intra pe mânile soţiei sale.

Stoican, Pustai sau Grigoraş

Capră era şi el nemulţumit de Gigi Mulţescu, dar în momentul înlocuirii lui Răzvan Lucescu, care câştiga dublu faţă de succesorul său, nu avea altă variantă la îndemână. Mulţescu era liber de contract şi nu mai antrenase pe nimeni din 2013, mai fusese la Petrolul, plus că prin aducerea lui s-a încercat o împăcare cu galeria „lupilor”, care-l contesta atât pe patron, cât şi pe Lucescu. Lucrurile n-au mers aşa cum a vrut patronul, galeria a rămas ostilă conducerii, jucătorii s-au plâns de noul antrenor, Mulţescu a ignorat total câţiva fotbalişti aduşi pentru a umple golurile, precum Pastorini, Gallegos sau El Haddad, afirmând despre ei că n-au valoare, şi astfel şi-a compromis viitorul la Petrolul.

Acesta este tabloul actual de la Petrolul, ocupanta locului trei în Liga I şi una dintre formaţiile cu cei mai fideli suporteri. Ce va urma depinde la nivel de conducere depinde de soarta patronului Dan Capră, care, cu toate bubele sale, este singurul finanţator care a plătit salariile la zi. Tocmai din acest motiv jucătorii au avut încredere în el şi au fost debusolaţi de arestarea sa, dar şi de faptul că apoi a urmat blocarea conturilor echipei. E cert că, la acest moment, între echipă şi Gigi Mulţescu nu mai poate fi cale de împăcare, şi tehnicianul va fi sacrificat. N-ar fi prima dată, în ciuda calităţilor şi experienţei sale, Mulţescu fiind un tip conflictual, care n-a stat niciodată mai mult de un an la echipă şi are la activ, ca antrenor, peste 30 de mandate. În locul lui, petroliştii au de unde alege. Stoican, Grigoraş sau Pustai, trei antrenori foarte buni, sunt liberi de contract, iar în vizor se mai află şi Claudiu Niculescu. Probabil, unul dintre ei va conduce „haita” din retur.

Pleacă cine vrea! Dar pe bani

Petrolul se află într-o situaţie delicată şi din punct de vedere al lotului, având şase fotbalişti importanţi care intră în ultimele şase luni de contract: Pecanha, Geraldo, Teixeira, Albin, Alcenat şi Mustivar. Teoretic, ei pot semna cu oricine din ianuarie, dar practic, nu pot pleca decât din vară. Sau, pot pleca dacă echipele care îi vor achită clauzele de reziliere. Fiecare dintre ei are „coadă”, cum se spune în fotbal, cea mai mică fiind de 300.000 de euro. Uruguayanul Juan Albin, spre exemplu, s-a înţeles cu mexicanii de la Veracruz, care s-au grăbit să anunţe tranefrul, dar trebuie să plătească 400.000 de euro pentru a-l avea din iarnă. Dacă nu, aşteaptă pănă la vară, ca să-l ia liber de contract. Niciun jucător de la Petrolul nu poate pleca în acest moment liber de contract, toţi având clauze de reziliere. Conducerea Petrolului nici nu ar vrea neapărat să se despartă de ei, deoarece va încerca să forţeze podiumul în actualul sezon, pentru a-şi asigura o parte din bugetul de la anul, după care în vară va urma o remaniere importantă a lotului. Pe de altă parte şi jucătorii sunt destul de ataşaţi de atmosfera de la Ploieşti şi cum Geraldo, Pecanha şi Teixeira fac la anul 35 de ani, sunt conştienţi că nu vor fi foarte multe oferte excepţionale pe adresa lor, decât poate din ţările arabe.  

Gigi Mulţescu: N-am semnat niciun contract de reziliere, a fost doar o discuţie aşa, în care mi s-a spus că de acum va fi foarte greu şi că nu vor mai fi bani.

3 este locul ocupat de Petrolul la finalul turului din Liga I, la doar un punct de locul 2

6.700 este media spectatorilor Petrolului la meciurile de pe teren propriu

60.000 de euro a plătit Petrolul amenzi pentru incidentele creeate de galerie doar în acest tur de campionat 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite