CM 2014. Deutschland über alles! Germania, noua campioană mondială, după 1-0 cu Argentina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câştigătorii Cupei Mondiale, Brazilia 2014. FOTO Reuters
Câştigătorii Cupei Mondiale, Brazilia 2014. FOTO Reuters

Germania a câştigat primul titlu mondial după 24 de ani şi cel de-al patrulea din palmares, după 1-0 cu Argentina. Golul a fost marcat de Gotze, în minutul 113! Gruparea lui Joachim Low este prima naţională europeană care câştigă Cupa Mondială pe tărâm sud-american.

Clasicul finalelor de Mondiale, a treia întâlnire în ultimul act, le-a adus faţă în faţă pe exuberanta Germanie, care tocmai spulberase Brazilia (7-1) şi econoama Argentina, cu cinci victorii la limită, la acest turneu final, şi o calificare în finală la loviturile de departajare.  

Planul tactic al lui Joachim Low a primit o lovitură seriosă înaintea startului finalei, când Khedira, unul dintre cei mai buni jucători în semifinala cu Brazilia s-a accidentat la încălzire. L-a trimis pe teren pe Cristoph Kramer (23 de ani), abia la a cincea selecţie, un mijlocaş defensiv care a adunat 12 minute la acest Mondial. Deşi a început titular, în premieră, n-a mai strâns decât încă o jumătate de oră. Era abia minutul 32, iar Low mai modifica planul încă o dată. Accidentat involuntar de Garay, Kramer i-a lăsat locul mult mai ofensivului Schurrle. Superrezerva avea însă să-l ajute enorm. 

A 20-a ediţie a finalei Cupei Mondiale? Nemţii au avut posesia, dar n-au fructificat-o (70,2% la pauză, cea mai mare în acest moment într-o finală de Cupă Mondială), iar argentienii au irosit ocaziile imense. Două în timpul regulamentar, una în prelungiri. Higuain (20) n-a profitat de cadoul lui Kroos şi a trimis de pe linia careului mare,.din zona centrală, pe lângă poarta lui Kroos, apoi Messi (46) a dat cu piciorul pe lângă şansa de a ajunge egalul lui Maradona. Reluarea la colţul lung l-a învins de Neuer, dar a trecut la o palmă de bară. Între ele, o şansă imensă a lui Howedes, cap în bară din 4 metri, în minutul 45, singura cu adevărat periculoasă a nemţilor în cele 90 de minute regulamentare. 

În prelungiri, Palacio (98) şi-a bătut joc de o altă şansă imensă, cu un lob peste Neuer, iar nemţii au dat lovitura.

A ieşit veteranul Klose, golgheterul all-time al Cupei Mondiale (16 reuşite), la ultima sa prezenţă la turneele finale, aproape sigur, a intrat tânărul Mario Gotze (22 de ani), jucătorul pe care Bayern l-a luat cu 37 de milioane de euro, în aprilie 2013, de la Dortmund. Pasă superbă Schurrle, peste fundaşii Argentinei, stop pe piept şi execuţie de clasă a lui Gotze, când nu se mai puteau face multe (minutul 113). 

Gol Goetze FOTO Reuters

Foto: Reuters

Ultima şansă a avut-o Messi, în ultimul minut al prelungirilor, dar a trimis dezamăgitor dintr-o lovitură liberă. S-a consolat la final cu titlul de Balon de Aur al Cupei Mondiale, cel mai bun jucător al turneului. 

Germania devine prima naţională europeană care câştigă titlul mondial pe tărâm sud-american. Brazilienii au fost masacraţi în semifinale de nemţi (1-7), dar i-au susţinut pe aceştia. O victorie a marii rivale Argentina, în propriul templu, Maracana, ar fi fost prea mult de îndurat. 


LIVETEXT FINALA CM 2014 GERMANIA - ARGENTINA 1-0

Min. 120+2 FINAL. GERMANIA E NOUA CAMPIOANĂ MONDIALĂ

Min. 120+1 Messi execută slab, mult peste poarta lui Neuer

Min. 120+1 Messi scoate o lovitură liberă bună, la 25 de metri, pe care tot el se pregăteşte să o execute 

Min. 120 Vor fi două minute de prelungiri. Ultimele...

Min. 118 Prima reacţie a Argentinei, dar reluarea lui Messi, cu capul, de pe 18 metri, trece peste poarta lui Neuer.

Min. 113 GOL GERMANIA. A marcat Gotze. Două rezerve au contribuit la golul nemţilor. Schurrle pătrunde în banda stângă, găseşte o pasă excelentă, peste defensiva argentinian, Gotze face un stop pe piept, între fundaşii centrali şi reia din cădere, în diagonală! 

Min. 109 Aguero e salvat de italianul Rizzoli. Schweinsteiger e lovit, în săritură, cu pumnul în faţă, centralul nu dictează nimic. Atacantul argentinian are deja un galben. Deşi neamţul părăseşte terenul cu obrazul însângerat, Aguero nu vede şi al doilea avertisment (şi cartonaşul roşu)

Min. 106 A început repriza a doua a prelungirilor 

Argentina este echipa care a fost implicată în cele mai multe partide decise la loviturile de departajare (cinci, dintre care a câştigat patru) la turneele finale. Plus că în finală a ajuns tot după o victorie de la punctul cu var, în faţa Olandei. 

În acest top îi urmează chiar germanii, cu un procentaj care confirmă că nemţii nu se încurcă de la punctul cu var (patru victorii din patru ocazii). 

Greu de estimat cine va câştiga de la punctul cu var, dacă vom avea lovituri de departajare. Interesant este că cele două naţionale sunt şi echipele care au trecut cel mai des prin această loterie la Cupa Mondială

Min. 105 Se încheie prima repriză de prelungiri

Min. 98 Palacio ratează încă o ocazie imensă, la fel ca şi în prelungirile partidei cu Olanda. Încearcă un lob peste Neuer, balonul trece pe lângă poartă

Min. 91 Debut în forţă al nemţilor. Romero parează miraculos reluarea lui Schurrle, din 8 metri. Ocazie mare a europenilor

Min. 91 A început prima repriză de prelungiri

Min. 90+3 Final. Urmează cele două reprize de prelungiri

Min. 90 Repriza se prelungeşte cu trei minute

Min. 88 Moment important, aproape sigur ultimul meci la Mondiale pentru Klose (36 de ani), care a devenit la acest turneu golgheterull all-time al competiţiei, cu 16 reuşite în total. Intră Gotze 

Min. 85 Modificare în naţionala Argentinei. Iese Perez, intră Gago 

Min. 81 Kroos încearcă un şut cu latul, de la 20 de metri, balonul trece pe lângă poartă

Min. 78 Palacio îl înlocuieşte pe Higuain

Min. 75 Messi trimite de pe linia careului mare german, la colţul lung, dar balonul trece pe lângă bara din dreapta a lui Neuer

Min. 71 Eroare în defensiva sud-americană, balonul sare la Schurrle, care nu-l poate controla, reţine Romero

Min. 66 Vede şi Aguero un galben, pentru o intrare întârziată la Schweinsteiger

Min. 65 Galben pentru Mascherano, după un fault asupra lui Klose, golgheterul all-time al Cupei Mondiale

Min. 55 Fază controversată. Neuer iese în stilu-i caracteristic, la limita careului, spre un balon pe care-l urmărea Higuain. Portarul german respinge mingea, dar îl loveşte rău, cu genunchiul în gât, pe atacant. Centralul italian dictează fault în atac.

Gonzalo Higuain lovit de Neuer FOTO Reuters

FOTO: Reuters

Min. 46 Messi ratează incredibil. Găsit excelent, Messi pătrunde pe stânga şi trimite la colţul lung, dar balonul trece la o palmă de bara lui Neuer

Min. 45 A început repriza secundă. Sabella face şi el o mutare, Kun Aguerro în locul lui Lavezzi

Min. 45 PAUZĂ 

Min. 45 Ocazie uriaşă a Germaniei. După un prim corner periculos, lovitura de colţ se repetă, iar Howedes, venit lansat, reia cu capul, din 4 metri, în bara din stânga a lui Romero. 

Min. 39 Şansă mare irosită de Argentina. Messi pătrunde în careul german, tot pe dreapta, Neuer iese şi îi închide unghiul,  balonul sare în faţa porţii, dar resping fundaşii nemţi

image

FOTO: Reuters

Min. 37 Şut bun al lui Schurrle, scoate Romero cu greu, dar Ozil era în ofsaid

Min. 35 Pasa lui Messi l-ar fi găsit liber pe Higuain, în careu, dar starul Barcelonei e blocat. Lovitura de colţ e reţinută de Neuer

Min. 32 Low îşi vede date planurile date peste cap pentru a doua oară în acest meci. Kramer nu mai poare continua şi e înlocuit de Schurrle, un jucător mult mai ofensiv

Min. 30 Higuain se bucură după ce înscrie, după o centrare din partea dreaptă, dar era mult în ofsaid

Min. 29 Primul avertisment al partidei îl vede Schweinsteiger, pentru un fault la Lavezzi

Min. 20 Eroare coloasă a lui Kroos şi ratare imensă pentru Higuain. Mijlocaşul lui Bayern trimite un balon cu capul, spre Neuer, de la 25 de metri, fără să vadă că vârful lui Napoli era singur, în apropierea careului german. Higuain şutează de pe linia careului mare, din zonă centrală, dar o face prost, pe lângă bara din dreapta a lui Neuer. (Poate o explicaţie a motivului pentru care Barcelona l-a urmărit pe atacantul argentian, dar l-a transferat pe Luis Suarez)

Min. 18 Cristoph Kramer, mijlocaşul defensiv al lui Leverkusen, împrumutat la Borussia Monchengladbach, se resimte după ce primeşte, involuntar, o lovitură în figură de la Garay. Jucătorul care l-a înlocuit pe Khedira, accidentat la încălzire, primeşte îngrijiri medicale

Min. 14 Intervenţia lui Demichelis asupra lui Klose, centralul italian Rizzoli acordă fault. A doua lovitură liberă destul de periculosă din apropierea careului sud-americanilor. Resping însă argentinienii 

Min. 7 Prima ieşire la rampă a lui Messi. Decarul argentinian pătrunde în viteză, pe dreapta, pe lângă Hummels, aproape de linia de tuşă, scoate un balon în careu, dar respinge defensiva nemţilor

Min. 4 Lovitură liberă periculoasă, în apropierea careului argentinian. Şutul lui Schweinsteiger se loveşte de zid

Min. 1 A început finala de pe celebra arenă Maracana, din Rio de Janeiro.

Europenii au lovitura de start

Germanii evoluează în alb, argentinienii în albastru. 

Se intonează cele două imnuri

Lovitură pentru nemţi. Titularul Khedira s-a accidentat la încălzire şi a fost înlocuit de Kramer, de la Leverkusen, abia la a cincea selecţie.

   


Cum echipele câştigătoare nu se schimbă, cei doi selecţioneri au mers pe mâna formulelor pe care le-au folosit şi în semifinale. 

Argentina visează la al treilea său trofeu şi primul după 28 de ani, Germania la al patrulea, şi primul după 24 de ani. Deocamdată, nicio naţională din Europa n-a câştigat titlul mondial pe tărâm sud-american. 

20 de meciuri s-au disputat între Argentina şi Germania. Bilanţul este favorabil „pumelor”, care au învins de nouă ori, în vreme ce nemţii au doar şase victorii, cinci partide terminându-se la egalitate. 

La ultima partidă directă, în sferturile turneului trecut, echipa aceluiaşi Low a spulberat Argentina lui Maradona, scor 4-0.  

Echipele de start:

Germania: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Howedes - Schweinsteiger, Kramer - Muller, Kroos, Ozil - Klose. Selecţioner: Joachim Low

Argentina: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Enzo Pérez, Biglia, Mascherano - Messi, Higuaín, Lavezzi

Selecţioner: Alejandro Sabella

Rămâi pe adevarul.ro pentru LIVETEXTUL finalei CM 2014, Germania - Argentina

Citeşte şi 

FINALA CM 2014. Argentina şi Germania s-au întâlnit de 20 de ori. Premiera care se înregistrează astăzi

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite