Halep, portdrapelul României? Cât de justificate sunt atacurile la adresa Simonei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Halep e cea mai bună sportivă din România, la ora actuală
Simona Halep e cea mai bună sportivă din România, la ora actuală

Înotătoarea Beatrice Câşlaru a reaprins dezbaterea privind alegerea Simonei ca portdrapel al României, la Tokyo. Argumentul contestatarilor, şi anume, că fostul lider WTA n-a fost până acum la JO, nu stă însă în picioare.

Sportul românesc s-a confruntat, la ultimele două ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară, cu un subiect controversat: alegerea Simonei Halep ca portdrapel al delegaţiei.

În 2016, la Rio de Janeiro, „Simo“ a şi fost desemnată pentru acest rol de către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR). Ulterior însă, Halep a ratat această onoare, deoarece a optat pentru a nu merge în Brazilia, de teama virusului Zika. 

Fără Halep, gimnasta Cătălina Ponor a fost portdrapelul delegaţiei. Chiar şi aşa, după trei ani de la acel moment, gimnastul Marian Drăgulescu s-a arătat extrem de dezamăgit că COSR a vrut ca Halep să fie portdrapel, la Rio. „A fost un moment care ne-a lăsat impresia că nu există decât un singur sportiv în această ţară (n.r. – Simona Halep). Ceea ce n-a fost OK pentru noi. Se apropiau Jocurile Olimpice şi erau mulţi sportivi care mai participaseră, care aveau medalii câştigate. Şi noi avem un drept pentru a fi luaţi în calcul pentru a purta drapelul. E o mândrie până la urmă, nimic altceva. Noi facem sport şi din orgoliu, din mândrie sau ambiţie“, a spus Drăgulescu, în 2019, la GSP Live. 

De menţionat că, în 2016, Drăgulescu, ignorat de COSR, avea deja trei participări la Jocurile Olimpice (2000, 2004, 2008), plus trei medalii câştigate: una de argint şi două de bronz, toate la JO 2004, la Atena.

Covaliu

Mihai Covaliu, preşedinte COSR

Covaliu, presat de Simona

Apropierea Jocurilor Olimpice de la Tokyo a reaprins subiectul alegerii portdrapelului. Revenită în ţară, după ce a câştigat Wimbledon 2019, Halep a profitat din plin de uriaşul succes obţinut la All-England Club. 

La ceremonia care s-a organizat în cinstea ei la Salonul Prezidenţial al Aeroportului „Henri Coandă“, constănţeanca a spus că vrea să fie portdrapelul României la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Simona chiar l-a întrebat direct pe Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), prezent la aeroport, dacă acest lucru se poate întâmpla. Uşor încurcat, Covaliu a spus „da“ pe moment, însă, ulterior, a explicat că lucrurile nu sunt atât de simple. 

„S-a vorbit şi sigur că Simona Halep e unul dintre sportivii emblematici ai României. Există o procedură care va fi urmată şi de această dată, la fel ca la precedentele ediţii ale Jocurilor Olimpice. Simona Halep va fi propusă ca portdrapel al României la Tokyo, iar Comitetul Executiv al COSR urmează să valideze această propunere“, a explicat Covaliu, în octombrie 2019. 

Ulterior, pandemia a amânat Jocurile Olimpice pentru 2021 şi subiectul portdrapelului a fost uitat. Pentru o perioadă.

Caslaru

Beatrice Câşlaru, un nume important în sportul românesc

Câşlaru, postare acidă

Acum, când au rămas mai puţin de trei luni până la startul Jocurilor (23 iulie - 8 august), dezbaterea privind portdrapelul a fost reaprinsă. De către fosta mare înotătoare, Beatrice Câşlaru (45 de ani), care are două medalii olimpice în palmares: un argint (200m mixt) şi un bronz (400m mixt), ambele la Sydney 2000. Într-o postare pe pagina de Facebook a jurnalistului Andrei Nourescu, Câşlaru a contestat dreptul Simonei de a fi portdrapel, la Tokyo.

„Cine vrea ea să fie? (n.r. - Halep). Cum se face că are tupeul să pretindă asta, când ar fi fair-play, întâi, să câştige medalie şi apoi, peste 3 ani, să ceară steagul. Sau hai să îi dăm steagul, dacă ne aduce aurul olimpic. Eu nu voi uita când doamna Lipă (n.r. - Elisabeta Lipă) a purtat drapelul la Olimpiadă. Nu a comentat nimeni. Că nu te poţi egala cu palmaresul lor, al campionilor. Pe mine, Halep nu mă convinge deloc că merită să poarte drapelul“, a scris Câşlaru.

Eu l-aş alege portdrapel pe Alin Firfirică. E un atlet valoros, un băiat înalt, frumos, bine făcut. Poate să poarte oricând drapelul României. Florin Florea, preşedintele Federaţiei Române de Atletism  

Precedentele Tecău şi Ungureanu

Având în vedere că a lipsit de la JO 2016 şi e posibil să se retragă din activitate până în 2024, când se vor organiza Jocurile de la Paris, e lesne de înţeles de ce „Simo“ îşi doreşte să fie portdrapelul delegaţiei, în Japonia. Practic, vorbim despre singura şansă reală a lui Halep de a avea acest privilegiu şi de a intra în clubul select al sportivilor cărora le-a revenit această onoare, de-a lungul anilor.

Apare însă o întrebare: au dreptate contestatarii Simonei, când spun că ea n-ar trebui să fie portdrapel, pentru că n-a fost până acum la JO? Pentru a găsi răspunsul, „Adevărul“ a analizat numele sportivilor care au avut acest statut, începând din 2000. Concluzia? O participare anterioară la sărbătoarea sportului mondial nu constituie o condiţie obligatorie, pentru ca cineva să aibă această onoare de a fi portdrapel al delegaţiei. De altfel, jucătorul de tenis, Horia Tecău (Londra 2012) şi biatlonistul Marius Ungureanu (Pyeongchang 2018) au avut acest statut, deşi şi-au făcut debutul la Jocurile Olimpice, la ediţiile respective.

Iar alegerea ultimului portdrapel s-a făcut chiar pe acest considerent Ungureanu fiind preferat în detrimentul Evei Tofalvi, care se afla la a 6-a participare la Jocurile Olimpice de Iarnă.

„Mă bucur pentru votul unanim pe care Petru Ungureanu l-a primit pentru a fi purtătorul de drapel al delegaţiei Romaniei. S-a optat pentru un sportiv tânăr, pentru a transmite un mesaj de încurajare tinerilor participanţi. Este o frumoasă predare de ştafetă, de la o sportivă atât de titrată cum e Eva Tofalvi, aflată la a şasea participare şi purtător de drapel la trei ediţii, la un tânăr debutant. Îl felicit şi mă bucur pentru el“, a explicat Mihai Covaliu, în 2018, după ce Ungureanu, 24 de ani la vremea respectivă, a fost desemnat portdrapel al delegaţiei.

Având în vedere aceste detalii, dar şi faptul că Halep e cea mai bună sportivă din România la ora actuală, e clar că iminenta ei alegere, ca portdrapel al delegaţiei noastre la Tokyo, e perfect justificată.

5 participări la Jocurile Olimpice va avea Marian Drăgulescu (40 de ani), când va merge la Tokyo, în această vară.   
Ponor

Cătălina Ponor, ultimul portdrapel al delegaţiei noastre la o ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară

Sportivii care au fost portdrapel, începând din 2000

Nume Ediţie Participări anterioare la JO

Elisabeta Lipă 2000 4

Eva Tofalvi 2002 1

Elisabeta Lipă 2004 5

Gheorghe Chiper 2006 1

Valeria Motogna-Beşe 2008 1

Eva Tofalvi 2010 3

Horia Tecău 2012 0

Eva Tofalvi 2014 4

Cătălina Ponor 2016 2

Marius Ungureanu 2018 0

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite