Gest de mare campion! O nouă dovadă de modestie a lui Miodrag Belodedici, în ziua în care împlineşte 54 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miodrag Belodedici
Miodrag Belodedici

Miodrag Belodedici este singurul fotbalist român care a câştigat Cupa Campionilor Europeni cu două echipe diferite.

Belo a triumfat cu Steaua în 1986 şi cu Steaua Roşie Belgrad în 1992, realizând două performanţe care vor fi greu de egalat de vreun fotbalist român. Fostul mare international, acum angajat la FRF, împlineşte azi 54 de ani. Printre telefoanele de felicitare, el a acceptat să povestească câteva lucruri inedite din cariera lui. L-am rugat în primul rând să alcătuiască cea mai bună echipă din fotbaliştii alături de care a jucat în cei 20 de ani de activitate la nivel înalt. A acceptat şi cu modestia-i caracteristică nu s-a inclus în ea. “Am fost şi eu pe acolo, dar niciodată cel mai bun. Idolul meu a fost nea Fane Sameş”, a povestit Belo pentru Adevărul. Aşadar, Dream Team -ul lui Belo: Duckadam – Iovan, Sameş, Bumbescu, Klein – Savicevici, T. Stoica, Boloni, Mihajlovici – Pancev, Hagi.

Cea mai inedită perioadă din cariera lui Belodedici a fost cea petrecută în Mexic, la Atlante. “Stăteam în Mexico City, capitala statului, într-un complex rezidenţial, pentru că acolo nu poţi să stai de capul tău, unde vrei. Conducerea clubului mă avertizase să nu îmi cumpăr maşină scumpă, să nu umblu singur prin oraş, să nu opresc taxi din trafic, să iau doar din locurile autorizate. Răpirile erau la ordinea zilei. Eu nu prea credeam, până într-o zi când unul dintre colegii de echipă a venit şi a povestit în vestiar ce păţise cu o seară înainte. Stăteam la un semafor, au coborât doi inşi dintr-o maşină, i-au pus pistolul la cap, l-au condus la un bancomat şi l-au pus să scoată toţi banii de pe card. Apoi l-au lăsat în mijlocul drumului, fără niciun ban şi fără maşină. Atunci, mi-am dat seama că nu e de glumit. În rest, ca fotbal a fost ok. M-am dus la 33 de ani, să iau şi eu un ban, am stat două sezoane şi am plecat. Puteam să mai joc acolo, dar am vrut să vin acasă, chiar dacă am făcut-o pe bani mult mai puţini”, a mai povestit fostul internaţional, care a dezvăluit şi care a fost cel mai mare salariu pe care l-a avut vreodată: “350.000 de dolari, la Valencia, când eram jucător de top. Nu erau banii de acum. Nici eu, nici colegii mei nu am prins vremurile astea”

Belodedici, Hagi şi Balint au fost ani de zile cei mai buni prieteni, împărţind aceeaşi camera. Ei au rămas ca fraţii şi în ziua de azi, doar că Hagi nu prea mai are timp de întâlniri. “Tot timpul e ocupat, ba cu fotbalul, ba cu echipa, mereu e cu cineva. I-am spus şi eu şi Balint că face prea multe lucruri. Ar trebui să aibă şi el o viaţă normal. Ne bucurăm însă mereu când echipa lui câştigă, suntem fani Viitorul, şi eu şi Balint, dar am vrea să-l vedem pe Hagi şi aşa cum era înainte“, a mai spus Belodedici.

Aflat la Barcelona, unde este alături de cei 11 copii care s-au calificat în faza finală a proiectului Performanţa are viitor, proiect realizat în baza parteneriatului dintre FRF şi Gillette, Belodedici a fost vizibil emoţionat în momentul în care puştii i-au cântat La mulţi ani şi i-au oferit un tort de ciocolată."A fost un moment special, o surpriză plăcută. Mă simt în continuare foarte tânăr, d-asta am şi inversat cifrele de pe tort. Le mulţumesc acestor copii pentru urarea lor sinceră şi le doresc să câştige şi ei trofee şi să se simtă apreciaţi", a afirmat Belo. 

belo

După un adevărat sezon al recordurilor de participare la cele şase preselecţii locale, cei mai buni unsprezece jucători din cei peste 2.000 înscrişi la preselecţiile organizate de Federaţia Română de Fotbal şi Gillette s-au deplasat în Spania, unde au susţinut o sesiune de antrenament şi evaluare la Academia FC Barcelona, la baza Ciudad Deportiva Joan Gamper.

Cei unsprezece jucători cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani au fost selectaţi în urma preselecţiilor organizate la Constanţa, Putna, Râmnicu-Sărat, Işalniţa, Cugir şi Chişineu-Criş în perioada august 2017 - aprilie 2018 pentru a forma echipa ”Performanţa are viitor” 2018. Reunirea echipei a avut loc la Centrul Naţional de Fotbal de la Mogoşoaia sub comanda celor trei scouteri ai proiectului, Ion Geolgău, Miodrag Belodedici şi Jean Vlădoiu pentru o sesiune de antrenament şi o şedinţă foto premergătoare plecării în Spania. Din echipa iniţială a făcut parte şi Darius Jurj, selectat în cadrul etapei de la Chişineu-Criş care nu a mai putut însoţi echipa câştigătoare din motive medicale.

Înainte de plecarea în Spania, câştigătorii au fost vizitaţi în cantonamentul echipei naţionale de la Mogoşoaia de Vlad Munteanu (manager operativ al loturilor naţionale de tineret şi juniori), Adrian Mihalcea (antrenor secund Echipa Naţională de Fotbal a României), Ionel Gane (antrenor secund Echipa Naţională de Fotbal a României) şi de Nicolae Constantin (antrenor secund Echipa Naţională U21).

„Suntem impresionaţi de amploarea pe care proiectul Performanţa Are Viitor a avut-o în această ediţie tocmai încheiată. Ne bucură foarte mult că eforturile Federaţiei Române de Fotbal şi ale Gillette conduc la descoperirea unor jucători talentaţi cărora, iată, le putem oferi şansa să ia contact cu fotbalul de performanţă şi să se facă remarcaţi. Sperăm să îi vedem pe cât mai mulţi dintre ei la echipele naţionale cât mai curând!”, a declarat Ion Geolgău, manager Departamentul Scouting FRF.

belo

După ce au vizitat muzeul FC Barcelona şi stadionul Camp Nou, componenţii echipei vor asista din tribune în această seară la meciul FC Barcelona-Real Sociedad, din ultima etapă a campionatului Spaniei.

„Gillette îşi doreşte să fie un exemplu de performanţă, dar şi un susţinător al acesteia, fie că e vorba de gama sa de produse sau de parteneriatele sale. Suntem încântaţi de reuşita proiectului nostru din România, <Performanţa are viitor> alături de Federaţia Română de Fotbal şi că le putem oferi ocazia câştigătorilor de anul acesta să ia contact cu fotbalul la nivel înalt prin parteneriatul global dintre Gillette şi FC Barcelona”, a declarat Radu Dobrescu, Brand Manager Shave Care South East Europe, Procter&Gamble.

Echipa „Performanţa are viitor” este formată din:

• Ionuţ Dobre (preselecţie Constanţa)
• Florin Cînipariu (preselecţie Constanţa)
• Albert Hofman (preselecţie Putna)
• Ionuţ Canea (preselecţie Putna)
• Alberto Călin (preselecţie Râmnicu-Sărat)
• Dragoş Hreceniuc (preselecţie Râmnicu-Sărat)
• Alexandru Maxim (preselecţie Işalniţa)
• Marius Miruţă (preselecţie Işalniţa)
• Eduard Szabo (preselecţie Cugir)
• Marian Buruiană (preselecţie Cugir)
• Cătălin Vulturar (preselecţie Chişineu-Criş)
• Darius Jurj (preselecţie Chişineu-Criş)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite