Ai datorii la stat? Poţi lua licenţa de Liga I! FRF a „îndulcit“ regulamentul de licenţiere. Cum sunt ajutate Rapidul, Oţelul şi „U“ Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Duru, directorul Departamentului de Licenţiere din cadrul FRF. FOTO: Bogdan Iordache
Viorel Duru, directorul Departamentului de Licenţiere din cadrul FRF. FOTO: Bogdan Iordache

Din sezonul viitor, cluburile pot primi licenţă pentru a evolua pe prima scenă a fotbalului din România chiar dacă au restanţe la plata contribuţiilor faţă de stat. Anunţul a fost făcut astăzi de către Viorel Duru, directorul Departamentului de Licenţiere din cadrul FRF.

La finalul sezonului trecut, Rapid şi Universitatea Cluj, echipe aflate pe prima scenă, n-au mai primit licenţa pentru sezonul 2013-2014. 

Clujenii s-au salvat in extremis, la TAS, iar giuleştenii au fost trimişi în liga secundă. Nici CS Severin n-a primit în mai licenţa, dar acest aspect n-a mai contat, pentru că clubul s-a desfiinţat. 

Coma financiară care afectează fotbalul de la noi a determinat cluburile să facă presiuni asupra FRF pentru coborârea criteriilor de licenţiere, iar diriguitorii au acceptat. 

După ce, din sezonul 2012-2013, licenţa a fost scoasă pentru liga secundă, din sezonul viitor, 2013-2014, s-a uşurat misiunea şi pentru echipele de pe prima scenă. 

Până marţi, dacă cluburile din Liga I aveau datorii către terţi, însemnând jucători, alte cluburi sau bugetul de stat, nu mai primeau licenţa pentru sezonul următor. Azi, într-o conferinţă de presă, Viorel Duru, directorul sistemului de licenţiere din cadrul FRF, a anunţat vestea cea mare. 

Pentru sezonul 2014-2015, nu vom mai evalua datoriile către stat, plata impozitelor şi taxelor, aşa cum e prevăzut pentru obţinerea licenţei pentru participarea în cupele europene. Au fost mulţi conducători care spuneau ce interesează federaţia ce datorii au cluburile către stat? Atunci am zis OK“, a explicat Duru. 

Ajutor pentru toţi, mai ales pentru „insolvenţi“

În noul manual de licenţiere, care trebuie trimis la UEFA până la data de 31 octombrie, s-au mai inserat două modificări importante. 

Prima este o mână de ajutor întinsă cluburilor aflate în insolvenţă, situaţie în care se află „U“ Cluj şi Oţelul, din prima ligă şi Rapid, din liga secundă. 

Acestea pot primi licenţa pentru sezonul următor din Liga I, dacă au planul de reorganizare aprobat de judecătorul sindic până la 31 martie 2014

Este protejată şi viitoarea situaţie de „Apocalipsă financiară“, prevestită de către Mitică Dragomir. 

„În toamnă, majoritatea cluburilor din Liga I vor intra în insolvenţă. Noul cod fiscal este periculos pentru sportul românesc, nu doar pentru fotbal. O să vedeţi cât de rău o să ne fie că au dispărut convenţiile civile“, spunea în iulie Dragomir. 

Marţi, Viorel Duru a anunţat că, pe viitor, starea de insolvenţă nu va duce la neacordarea licenţei în Liga I. 

Iar dacă e ajutată toată lumea, de ce să nu fie şi un club din Craiova? Potrivit vechiului regulament de licenţiere, un club care solicita licenţa de Liga I trebuia să fie membru afiliat FRF cel puţin trei ani consecutiv. 

CS Universitatea, care acum e pe primul loc în Seria 2 a ligii secunde, la egalitate cu rivala Universitatea, „echipa lui Mititelu“, s-a înfiinţat în vară, aşa că nu îndeplinea acest criteriu. 

Respectivul paragraf a fost scos din noul regulament.

3,8 milioane de euro reprezintă datoria Rapidului către statul român (2,2 milioane de euro sunt datoraţi Fiscului, iar 1,6 milioane de euro seviciului public pentru finanţe publice locale sector 6). Datoriile totale ale Rapidului către creditori sunt în jur de 34 de milioane de euro

20 de milioane de euro este suma datorată de către Oţelul, un alt club aflat în insolvenţă, statului român (Suma a reieşit în urma controalelor ANAF şi e reprezentată de diferenţa între impozitele plătite statului, pe convenţiile civile, pe baza cărora au fost anhajaţi fotbaliştii în ultimii ani, şi cea solicitată de stat, pentru contractele de muncă)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite